Görüş Bildir
Haberler
Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Şebnem Sucu
12.08.2021 - 09:30

Bebeklerin tümü birbirinden farklı olarak genetik bir sıralama ile doğmaktadır. Genetik dizilimlerde farklılıklar meydana geldiğinde ortaya sendromik durumlar çıkabilmektedir. Down sendromlu çocuklarda kromozomlardan biri uygun bir şekilde ayrılmamakta yani kısacası bebek alması gereken kromozom sayısından fazlasını almaktadır. Alınan ektsra kromozom ise beyin ve fiziksel özellikler geliştikçe bazı sorunlara yol açar. Klasik Trizomi 21, Mozaik Down Sendromu Ve Translokasyon Down Sendrom olarak 3 çeşide ayrılan Down Sendromu tanılarından herhangi birinin teşhisinin ardından çocuk bu doğrultuda bir eğitim planına sahip olmalı ve hayata hazırlanmalıdır. Tipik belirtilerinin yanı sıra farklı semptomlarla da kendini gösteren down sendromu belirtilerine ilişkin detaylara buradan ulaşabilirsiniz...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Üreme esnasında genler anne ve babadan çocuğa aktarılır. Çocukların ekstra bir gene sahip olması ise onun yaşamını etkileyen bir durumdur. Bu bağlamda 46 yerine 47 kromozoma sahip olan çocuklar down sendromu, yani bir hastalık değil genetik bir farklılık ile dünyaya gelirler. Belirtileri kişiden kişiye değişen down sendromu hamilelik sırasında yapılan tarama testleri ile belirlenebilir. Peki, down sendromu belirtileri nelerdir? İşte yanıtı…

Down Sebndromu Nedir?

Down Sebndromu Nedir?

Ülkemizde ve dünyada sıklıkla görülen down sendromu genetik bir farklılığın sonucudur. İlgi, sevgi, şefkat ve destek ile hayata kazandırılabilen down sendromlu çocuklar, zihinsel ve genel gelişiminde bazı geriliklere sahip olabilirler. Ekstra kromozomdan dolayı gerçekleşen bu farklılık bazen anne yaşı ile ilişkilendirilebilir, ancak tüm yaş gruplarında bu durum ortaya çıkabilmektedir.

DOWN SENDROMU TEŞHİSİ

Down sendromu, gebelik sırasında ense kalınlığı ölçümü yapan tarama testleri yani 3’lü ve 4’lü taramalar ile ya da karından su alınarak saptanmaktadır. Doğumda bu testleri yaptırmayanlar down sendromunun var olup olmadığını tespit etmek için doğumun ardından sağlık kuruluşuna giderek kan testi verir. Böylelikle bebekteki kromozom sayısı tespit edilerek tanı konmaktadır.

Down sendromu tanısının konmasının ardından çocuk için gerekli eğitim desteği verilmeli aynı zamanda eğer var ise farklı sistem problemlerinin takibi ve tedavisi yapılmalıdır. Aynı zamanda farklılığın gelişimine zarar vermemesi için psikiyatri desteği alınması sağlanmalıdır.

Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Down sendromlu bir bebek taşıma riski gebelik esnasında yapılan testlerle belirlense de anne adayları down sendromlu bir bebek taşımanın bir semptomunu yaşamazlar. Davranışsal, bilişsel ve fiziksel semptomlarla kendini gösteren bu belirtilerin sıklıkla fiziksel özellikler ile tanısı konmaktadır.

Down sendromlu bebeklerde yaygın olarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere genel karakteristik belirtileri mevcuttur;

- Zayıf kas tonu

- Küçük el ve ayaklar

- Avuç içinde enine tek bir çizgi

- Kendi yaş gruplarına göre daha kısa boy

- 1 ve 2. Ayak parmakları arasında anormal bir boşluk

- Küçük kafa ve kulaklar

- Düz yüz özellikleri

- Kısa boyun

- Yukarı doğru eğilimli gözler

Down sendromlu çocukların gelişimleri ve davranışlarında da bir takım gerilikler görülebilir. Belirgin olarak konuşma ve yürümede gecikme, dikkat ve uyku sorunları bu belirtiler arasında yer almaktadır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın