onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dolama Tedavisi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dolama Tedavisi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Elif Ateş
24.09.2021 - 11:13

Günlük hayatı zorlaştıran ve oldukça acı veren bir durum olan dolama, el ve ayak parmaklarında görülür. Tıp dilinde ise paronişi olarak bilinir. Çoğunlukla tırnak yenmesi, tırnak çekilmesi ve manikür gibi küçük travmalardan kaynaklanır.  Dolama sonucunda kişide ağrı ve enfeksiyondan kaynaklı iltihaplanma görülebilir. Basit bir hastalık gibi görünse de tedavi edilmediği zaman kişinin ellerini kullanamamasına sebep olur. Ayrıca tırnak kaybına kadar da giderek kişinin hayat kalitesini düşürür. Evde uygulanan tedavi şekilleri kesin bir çözüm değildir. İlaç kullanımı ve gerekirse hastanelerde cerrahi işlemler uygulanabilmektedir. Peki, dolama için hangi bölüme/ doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dolama bakterilerden kaynaklanabileceği gibi virüs ve candida enfeksiyonu da neden olabilir. Genellikle yetişkin kadınlarda, baskın kullanılan elde ve işaret ile orta parmakta gözlemlenir. Karbonhidrat içerek yiyeceklerle uğraşan çalışanlarda, parmakların yoğun olarak ıslak ve nemli kaldığı koşullarda, ellerde fazla terleme durumu yaşayanlarda sık görülebilmektedir. Ayrıca deri hücrelerine kan taşıyan atardamarların kasılıp gerilmesi sonucunda da paranişi yaşanabilir. Diyabet hastalığında, kortizon tedavilerinde, sitotoksik kullanımdan kaynaklı dolama daha rahat gelişebilmektedir. Çocuklarda bir alışkanlık olan parmak emme, dolamanın en sık yaşandığı durumlardan biridir. Yaşam kalitesini düşüren dolama hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

DOLAMA ÇEŞİTLERİ VE BELİRTİLERİ

Dolama, genellikle kişinin parmak boğumlarında bakteri üremesi sonucu oluşur. Parmak boğumlarından tırnak diplerine ve alt kısımlara kadar yayılabilir. Dolama, özellikle apse oluştuktan sonra fark edilir. Dolamanın akut, kronik ve herpetik olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. 

Akut dolama genel olarak bakterilerden meydana gelir. Nadir de olsa mantar kaynaklı da olabilir. Akut dolamaya; parmak kenarlarının tırnakla kazınması, tırnakların yenilmesi, manikür ve pedikür, takma tırnak yol açabilir. Çoğunlukla tek parmakta ortaya çıkar, gerginlik, şişlik ve ağrı şeklinde belirti gösterir. İleri ki zamanlarda apse oluşabilir. 

Kronik dolama ise çoğunlukla bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanır. Alkali kimyasal maddelere çok sık temas edenlerde de bu durum görülebilmektedir. Ataklar halinde görülen kronik dolama, zamanla tırnaklarda bozulmalara yol açar.  

Herpetik dolamaya sebep olan virüs ise Herpes simpleks virüsüdür. Bu virüsün Tip1 ve Tip2 türleri deri yüzeyinde yaralardan veya çatlaklardan vücuda girerek hastalığa yol açar. Çocukluk çağındaki kişilerde sık görülen herpetik dolama, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu dolamaya sahip olan kişiler tensel temaslardan kaçınmalıdır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanların dikkat etmesi gerekir.

Genel dolama belirtileri ise şunlardır:

  • Baş parmakta hassasiyet

  • Kızarıklık

  • Şişlik

  • Kaşıntı

  • Zonklama şeklinde ağrı

  • Tırnak şeklinde, renginde, dokusunda farklılık

  • Tırnağın, tırnak yatağından ayrılması

  • Parmağın gergin ve parlak görünmesi

  • Enfeksiyonla birlikte aşırı terleme, titreme, kas ve kemiklerde hassasiyet, yorgunluk ve bitkinlik

DOLAMA İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Dolama belirtileri gösteren kişiler hastanelerin cildiye doktorlarına ya da enfeksiyon hastalıkları bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Genellikle antibiyotik kullanımı önerilir. Eğer apse oluşumu var ise drenaj işlemi yapılır. Bu işlemde cilt yüzeyi kesilerek içerdeki iltihap boşaltılır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın