Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır'da Çocuklarla Yapılan 'Sosyal Deney' Videoları İçin Suç Duyurusu

Diyarbakır'da Çocuklarla Yapılan 'Sosyal Deney' Videoları İçin Suç Duyurusu

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, sosyal medya fenomenlerinin Diyarbakır'da çocuklarla yaptığı 'sosyal deney' videoları için suç duyurusunda bulundu. Bu deneylerde çocukların istismarının söz konusu olduğunu belirten Av. Mehmet Emin Çoban, hem Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin hem Anayasa'nın hem de Çocukları Koruma Kanunu'nun ihlal edildiğini savunarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Diyarbakır'da çocuklar üzerine yapılan 'sosyal deney' görüntüleri sosyal medyada tartışmalara neden olmuştu. 

Paralarının olmadığını söyleyen fenomenler, çalışan çocuklardan kendilerine yiyecek almalarını istemiş, çocukların yardımseverliğine karşılık olarak da çocuklara tablet hediye etmişlerdi.

Bu görüntüler sosyal medyada binlerce kez paylaşılmıştı.

'Çocuk istismarı'

DHA'ya konuşan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Mehmet Emin Çoban, çocukların gizlice görüntülerinin kaydedilmesinin ve hem çocuklardan hem de ebeveynlerinden izin alınmadan sosyal mecralarda paylaşılmasını çocuk istismarı olarak yorumladı. 

Böylesi girişimlerin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve çocukları koruma kanununun ihlal edildiğini savunan Avukat Mehmet Emin Çoban, kişinin beyanı veya rızası hilafında görüntülerinin paylaşılıyor olmasıyla özel hayatın gizliliğinin dikkate alınmadığını belirtti. 

Çoban, çocuğun yüzünün ve kimliğinin açık bir şekilde belli olabileceği bir görüntünün sosyal medyada paylaşılması çocuk istismara açık bir alan olarak ortaya koyulduğuna dikkat çekti. 

'Öncelikle Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre 18 yaşından küçük her birey çocuktur ve çocuk kabul edilmektedir. Yine bizim anayasamızda da özel hayatın gizliliği, yaşama saygı, aile hayatına saygı gibi maddelerimiz de söz konusu. Öte taraftan yine çocuk koruma kanunumuz mevcut. Bu noktada özellikle kişinin beyanı veya rızası hilafında görüntülerinin paylaşılıyor olması, özel hayatın gizliliğini ortaya koymaktadır'

"Suç duyurusunda bulunduk"

"Suç duyurusunda bulunduk"

Bir çocuğun görüntülerinin tıklanma rekorları kırdığı ve sosyal mecrada önünü alınamayacak şekilde hızlıca yayıldığı bir ortamda çocuğun yüzünün, kimliğinin açık bir şekilde belli olabileceği bir görüntünün sosyal medyada paylaşılıyor olması, çocuğu da istismara açık bir alan olarak ortaya koyduğunu söyleyen Çoban, şöyle konuştu:

'Bunun gün geçtikçe biraz daha sayısının artıyor olmasından kaynaklı olarak biz de hukuki yollara başvurduk. Bize gelen ihbarlar da oldu bu yönde. Birkaç gün önce araç içerisinde su satan çocuğa tablet hediye edilmesi üzerinden artık hem bu husustaki ihlallerin önüne geçebilmek için, hem de artık bunun çocuğun istismar edilmesi, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi ve devamında doğabilecek, çocuğun istismar edilebileceği alanların açılmasının önüne geçilebilmesi için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Bu konuda görüntüleri de sunduk. Kapsamlı bir şekilde çocuk işçiliğine değinerek, bunun istismar edildiğini, özellikle çocuğun unutulma hakkının gözden kaçırıldığı da belirtildi suç duyurumuzda. Diğer taraftan, sosyal deney adlı videoların internet ortamından kaldırılmasını da talep ettik.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
142
108
64
13
11
7
6
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Şikayet edeceğine kendi baronla biraraya gel bu çocuklar sokakta çalışmasın, okusun, burs alsın vs diye çırpın gerizekalı neymiş çocuk istismarıymış, o şehir... Devamını Gör

Cenk

Çocuk istismarının daniskasını yapıp serbest kalan mahluklar için de bu kadar çabalansa ya

Harun Paşa

Baronuz bu büyük olay için toplandığına göre Diyarbakırda ki şu Çocuk evliliği yapanlara da birer suç duyurusunda bulunursanız en azından çocuklar için daha ... Devamını Gör