Görüş Bildir
Haberler
Dikkat! Kariyerinin Başlarındaysan Bu 12 Hatayı Yapma

etiket Dikkat! Kariyerinin Başlarındaysan Bu 12 Hatayı Yapma

İşe ilk girdiğimiz dönemde, istekli ve hırslı olduğumuz kadar acemi ve deneyimsiz oluruz. Tecrübe edinene kadar yapılan ilk basamak hataları uzun vadeli ve geri dönülmez sonuçlar doğurabilir.

Bu temel yanlışlar neler? İşte kariyerin başlarında düşülen o çukurlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Geriden gelelim: Okuduğumuz bölüm

Maalesef ülkemizde bu konuda yeterli bir rehberlik olmadığından, çoğu kişi sevdiği bölümde okumuyor --> sevdiği işi yapmıyor. Sınava girecek gençlere “hangi mesleği seçmek istiyorsun diye sorulduğunda”, alınan cevap çoğu zaman 'puan gelsin bakarız' oluyor. Bu bile tek başına durumu ifade etmeye yeter ama devam edelim.

2. Karaktere uygun olmayan meslek seçimi

Kişiye uygun meslek seçimi hem bireysel mutluluk, hem de kurumsal verimlilik anlamında çok önemli. Birçok kişi, okuldan mezun olduktan sonra karakter odaklı değil, şirket odaklı seçimler yapıyor.

3. Gelişigüzel iş başvuruları

İstekli, hırslı ama bir o kadar da panik halindeki pek çok genç o kadar çok başvuru yapıyor ki, artık gelişigüzel her yere başvuracak ve kabul edildiği ilk yere girecek duruma gelebiliyor.

4. Moralsiz başlangıç

Kariyerin başlarında ideal seçimi yapmak zordur hakikaten. Hatalı seçimler için kendinizi kötü hissetmeyin. Burada kritik olan, ilk 1-2 yıl içinde gerçekten hangi meslekte başarılı olacağınıza karar verip o alana yönelebilmek. Değişim fazla mı cesaret gerektiriyor? İşini severek yapmanın da bir bedeli var tabii ki!

5. Kavramları karıştırmak

Genelde, iş ile kariyer birbirine karıştırılan kavramlar. Kariyer, birbiriyle bağlantılı birçok işten oluşan, işe göre daha uzun süreli bir fırsatlar bütünüdür. Yani kariyer sadece yapılan iş değil, sahip olunan tüm donanım ve network’ü de içine alır. Bu yüzden kariyer hedefini oluştururken bütüncül bir yaklaşım geliştirildiğinden emin olmak gerek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Basamakları hemen tırmanma arzusu

Mesleğinde yükselmek istemek, daha iyi pozisyonlara gelmek herkesin istediği şeyler. Ancak, bu yükselmelerin de belirli olgunluk ve uzmanlık seviyesi gerektirdiğine dikkat. İşe yeni başlayanlar her şeyi hemen elde etmek; yeterli deneyim kazanmadan bir üst pozisyona zıplamak istiyor. İsteklilik anlamında iyi; ama istediklerini alamadıklarında demoralize olmaları açısından kötü.

ARA TÜYO

Şirketlerin İK departmanları, hem yükselme taleplerini sınırlı tutmak, hem de çalışanları mutsuz etmemek için ara kademeler oluşturma yolunu tercih ediyor. Yani basamakları üçer üçer değil, teker teker de çıkabilirsiniz. Sindirerek ilerlemek iyidir.

7. Kısa vadeli düşünmek

İş hayatına yeni başlayan kişilerde gözlemlenen diğer bir husus, orta ve uzun vadeli bir kariyer planına sahip olmamaları. Kısa vadeli olarak hareket etmek, nereye doğru ilerlediğini şansa bırakmak olur. Bu da, zaman içinde istenmeyen bir yere doğru gitmeye sebep olabilir.

8. Okul bilgisiyle sınırlı kalmak

İyi olacağınızı düşündüğünüz alanla ilgili gerekli donanımı taze okul bilgisiyle sınırlı tutarsanız, bu alanda bir yere gelmeniz açıkçası zor olacaktır. Eğitimlere, sertifika programlarına katılın. (Bu, size erkenden network de sağlayacaktır). Teknik becerilerinizi geliştirmeye bakın.

9. CV’m yeter inancı

Keşke kariyerimizde ilerlemek zeka ve performansımızın yüksekliğiyle, CV’mizin büyüleyiciliğiyle sınırlı olabilseydi. Ancak stres yönetimi, bütçe yönetimi, ekip yönetimi, vaka tecrübesi vb. donanımları kazanmak için pişmeyi beklemelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Öğrenme isteğinin zayıflaması

Bilgi edinmek için efor harcamak bazen zor geliyor. Genelde öğrenmekten çok, uygulamayı seviyoruz. Ancak, yeterince öğrendiğini düşünen ve araştırma isteği zayıflamış birinin yerinde saydığını görmek zor olmaz herhalde. Devamlı araştıran, kendisine anlatılanla yetinmeyen, soru soran, istekli biri her zaman bir adım önde olacaktır.

11. Sıradanlaşmak

Bu, biraz da sosyoloji ve şirket kültürü ile ilgili de bir konu. Çalışanların aynı ortamdaki, aynı seviyedeki diğer çalışanların ortalamasına göre kendilerini ayarladıklarını söylemek mümkün. Bu süreç kendiliğinden ve zamana yayılmış bir şekilde geliştiğinden, bu durumun içindeki kişiler tarafından fark edilmesi oldukça güç.

12. Ve kolayca demotive olmak

İş ortamındaki kişilerin farklı etkileşimleri nedeniyle, acemi çalışanların motivasyonları kolayca düşebiliyor. Ayrıca üstlerinden takdir beklentisine odaklı dışsal motivasyon ihtiyacı karşılanmadığında da işten daha başında soğumalar olabiliyor. 

Motivasyonunuzu düşüren kişilerden en kısa zamanda uzaklaşın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
301
179
56
48
28
20
0