Görüş Bildir
Haberler
Devlet Desteği Beklentisi, Sektörü Hareketlendirdi: Faizsiz Ev ve Araba Sahibi Yapan Sistemlerin Sayısı 20'ye Çıktı

Devlet Desteği Beklentisi, Sektörü Hareketlendirdi: Faizsiz Ev ve Araba Sahibi Yapan Sistemlerin Sayısı 20'ye Çıktı

Faizsiz ev ve araba sahibi yapan şirketlerin sayısı, son birkaç yıl içinde 20'ye yükseldi. Şirket yetkilileri, talepteki artışın en önemli nedenlerinden birinin, gelmesi beklenen devlet desteği olduğunu söyledi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Faizsiz ev almada, çekilişli ve çekilişsiz olmak üzere iki temel seçenek var

Faizsiz ev almada, çekilişli ve çekilişsiz olmak üzere iki temel seçenek var

DW Türkçe'den Burcu Karakaş haberinde, son yıllarda sayıları hızla artan faizsiz ev satın alma şirketlerini araştırdı. 

Karakaş, sistem hakkında bilgi talep ettiği yetkilinin kendisi ile şu bilgileri paylaştığını belirtti:

'Sisteme dahil olmadan önce almak istediğiniz evin tutarını belirliyorsunuz. Bu tutar üzerinden hesaplama yapıyoruz. Aylık ödeme planını siz belirliyorsunuz. İstediğinizde taksitleri dondurabilir, sistemden ayrılabilirsiniz.

Faizsiz satın alma sisteminde 'çekilişsiz' ve 'çekilişli' olarak iki temel seçenek bulunuyor. Her iki modelde de bekleme süresi var. Ev almak isteyen kişi ödeyebileceği peşinatı ve aylık taksit tutarını belirliyor.

Peşinat ödenen modelde ev bedelinden düşülen peşinat sonrası kalan rakam ödeme gücüne göre taksite bölünüyor ve ödeme yapılacak vade belirleniyor. Çekiliş olmayan sistemde peşinat ve aylık taksitlere göre belirlenen tarihte para teslimatı yapılıyor. Çekilişli sistemde ise belirli dönemlerde yapılan çekilişlerde para ödemesi yapılacak kişiler belirleniyor ve parasını teslim alanlar kendinden sonra teslim alacaklara yardım etmek için ödemesi gerekenden daha fazla ödüyor.'

Yakın zamana kadar sadece 2 şirketin olduğu sektörde, şu an 20 şirket var

Yakın zamana kadar sadece 2 şirketin olduğu sektörde, şu an 20 şirket var

Yakın zamana kadar, sadece 2 şirketin faaliyet gösterdiği faizsiz ev satın alma sektöründe şu anda, 12'si İstanbul merkezli olmak üzere 20 şirketin faaliyet gösterdiği öğrenildi.

Faizsiz satın alma sisteminin Türkiye'deki uygulayıcılarından Eminevim'in internet sitesinde kişinin faiz ödemeden, bütçesine göre dilediği yerden istediği gayrimenkulü alabileceği belirtiliyor. Sisteme girdikten sonra neden hemen ev alınamadığı konusunda ise, 'Sistem faizsizdir ve tamamen dayanışmadan ibarettir. Nasıl ki halk arasında yapılan altın günlerinde grubun her üyesi ilk ay alamıyor, sırasını bekliyorsa, Eminevim sistemi de böyledir' deniliyor.

'Gelir kaynağı katılımcılardan alınan katılım ücreti'

'Gelir kaynağı katılımcılardan alınan katılım ücreti'

'Katılımevim' adlı firmanın internet sitesinde şirketlerin kazancı hakkında, 'Firmanın faizsiz olması gelir elde etmeyeceği anlamına gelmemektedir. Tüm firmalar gibi Katılımevim de gelir elde etmektedir. Gelir kaynağı katılımcılardan alınan katılım ücretidir' ifadesi yer alıyor.

Sisteme girmek için peşinat ödemek zorunlu olmamakla beraber herkesten katılım bedeli alınıyor ve bu rakam iade edilmiyor. Katılım bedeli, ev ya da aracın fiyatına ve ödeme durumu varsa peşinata göre hesaplanıyor.

Aralık ayında hayatını kaybeden Emin Grup'un kurucusu Emin Üstün, 'Düzenleme Meclis'te' demişti

Aralık ayında hayatını kaybeden Emin Grup'un kurucusu Emin Üstün, 'Düzenleme Meclis'te' demişti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), dört yıl önce ilk kez sektörün iki büyük firmasını denetlemişti. Geçtiğimiz Aralık ayında hayatını kaybeden 'Eminevim' şirketinin sahibi Emin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, geçen sene Ekim ayında yaptığı açıklamada, 'Sektöre yönelik düzenleme Meclis’te' demiş, düzenlemenin kısa zamanda çıkacağına işaret etmişti.

Yetkili kişi, faizsiz ev sistemine talebin artışında, devlet desteği beklentisinin de olduğunu söylüyor:

'Müşteriler gelince soruyor, 'Neden böyle oldu? Her yerde türedi, mantar gibi oldu' diyorlar. BDDK sistemi oturtulduğunda, banka gibi düşünün, devlet destekli hale geleceği için herkes şu an köşe kapmaya çalışıyor. Devlet desteği yakın zamanda gelecek, şu an BDDK'da çalışma var.'

Sistem, 1991 yılında Emin Otomotiv ile başladı

Sistem, 1991 yılında Emin Otomotiv ile başladı

Faizsiz mülk sahibi edindiren sistem Türkiye'de 1991 yılında 'Eminotomotiv' ile başladı. Araba satın almadan sonra 2005 yılında 'Eminevim'i kuran Emin Grup, sistemi 'Elbirliği Sistemi' olarak ifade ediyor. Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre, faizsiz sisteme talep giderek artıyor.

DW Türkçe'nin Emin Grup'tan edindiği bilgiye göre, Eminevim'e geçen sene kayıt olanların sayısı yüzde 60 civarında arttı. Şirket, 2019'da faizsiz sistemle ev ve araç almak isteyen 21 bin 183 aileye para teslimatı yaptı. Türkiye geneli içinse aynı sayının geçen sene için yaklaşık 40 bin olduğu tahmin ediliyor. 2020 için öngörülen ise 50 bin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
19
19
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın