Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Derya Özel Yazio: Mürekkep
Bir romanın her zaman ilk cümlesiyle son cümlesi okuyucuyu vurmalı derler, bu yüzdendir ki çoğu yazar, okuyucuyu içine alacak giriş cümlesini bulabilmek için dakikalarca, bazen saatlerce boş sayfada afili bir giriş yazısı arar.
Merhaba
Isabel Allende - Ruhlar Evi
Isabel Allende’yle tanıştığım ilk kitap, yazarın hem ilk romanı hem de en iyi romanlarından biri benim için. Isabel Allende, Şili’nin 1970'le 1973 yılları arasında cumhurbaşkanı olmuş Salvador Allende'nin de yeğeni aynı zamanda, bu sebeple Şili’nin geçirdiği dönüşümü diplomat bir aileden gelmesiyle dönemin tüm zorluklarını ülkesinden kaçmak zorunda bırakılan bir çocuk olarak kendi süzgecinden geçirerek romanlaştırması kitaba ayrı bir hüzün katmakta.
Ruhlar Evi, bir ailenin 70 yıla yayılmış üç kuşağın birbirine geçmiş hikayesini anlatıyor. Trueba ailesinin üç nesil boyunca ilham veren kadınlarının hikayesi ve Şili'nin demokrasiden nasıl uzaklaştığını anlatan bir dönem hikayesi. Isabel Allende o dönemdeki sosyal hareketlerin analizini, radikalliğin tehlikesini, gücün nasıl tehlikeli bir canavara dönüştüğünü ve Şili'nin en korkunç zamanlarını öyle detaylı anlatmış ki, bize o dönemi adeta yaşatıyor. Bir ülke tarihinde bir sayfanın sancılı kapanışını anlattığı, iliklerinize kadar hissedeceğiniz mistik, ağır, yoğun ama muhteşem bir eser.
Murathan Mungan - Kadından Kentler
Murathan Mungan’ın tek bir kitabını paylaşmak, yazdığı diğer muhteşem eserlere haksızlık gibi geliyor ne yalan söyleyeyim. Her bir kitabı okunmalı, okutulmalı ve hatta tez konusu olmalı bence. Bu kitabı seçmemin sebebi belki de okuduğum zamanki ruh halim itibariyle beni çok etkilemesiydi. 16 kentten 16 kadının hikayesini yazdığı bir öykü kitabı Kadından Kentler. İzmir, Adana, Trabzon, Bursa, Samsun, Amasya, Ankara, Sinop, Afyon, Kırşehir, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Gümüşhane, Mersin ve İstanbul’da geçiyor hikayeler.
Şöyle diyor kadınlar için Mungan; “Kadınlar mutsuz mu bilmiyorum ama Türkiye’de geleneksel toplum modelinin dışına çıkmaya başladığınızda bir tür yalnızlıkla bedellendiriliyorsunuz. Size kadın olarak ekonomik özgürlüğünü kazanman, bireyselleşmen gerekiyor deniliyor. Öte yandan hem geleneksel aile yapısı içerisinde varlığını sürdüreceksin, hem hayatını kazanacaksın, akıllı olacaksın, kimlik kazanmaya, birey olmaya başladığında aslında bu kadınlara ait bir yarılma başlıyor.”
Her öykünün sonunda insanın göğüs kafesinin tam orta yerine darbe indiren bir kitap. Bahsi geçen kadınlar o kadar gerçek ki, detaylar onları o kadar dokunulabilir yapıyor ki, belki de bu yüzden duyguları köpük köpük oluyor okuyanın.
Ursula K. Le Guin - Yerdeniz Serisi
Edebiyat kariyeri tam 60 yıl süren, döneminin en iyi bilimkurgu ve fantastik yazarlarından biri kuşkusuz Ursula K. Le Guin’dir. Hem Nebula hem de Hugo ödüllerini aynı anda alan ilk kadın edebiyatçıdır kendisi. Sadece Le Guin analizi bile sayfalar sürer o yüzden başyapıtı üzerine bir kaç kelam edeceğim.
Ben onun tek bir kitabını paylaşmak yerine muhteşem bir seriye dönüşen Yerdeniz Serisi’ni paylaşmayı daha doğru buldum. Yerdeniz serisi ilk olarak bir üçleme şeklinde yazılır fakat daha sonra bir kitap daha eklenerek dörtleme haline gelir. Bu aşamadan on yıl geçtikten sonra seriye son kitap dahil olur: Öteki Rüzgar. Böylece, Tehanu’dan on iki yıl sonra Yerdeniz Öyküleri eklenerek altı kitaba ulaşır.
Yerdeniz Büyücüsü Le Guin’in de dediği gibi “Büyüme” kitabıdır. Roman, gerçek adı henüz konmamış Duny’in basit bir cadı olan teyzesi tarafından büyü gücü fark edilerek ondan küçük büyüler öğrenmeye başlamasıyla gelişir ve ilerler. Eğer Yüzüklerin Efendisi tarzı fantastik kurgu seviyorsanız, Yerdeniz Serisi tam sizin için. Yerdeniz müthiş bir yaşam hikayesi ve harika bir klasiktir. Çocuk kitabı diyenlere gülüp geçebilirsiniz.
Giovanni Boccaccio - Decameron
1348’de varlığını gösteren veba salgını özellikle Avrupa’yı kasıp kavururken, salgından fazlaca etkilenen yazar Giovanni Boccaccio aynı yıllarda Decameron romanını yazmaya başlar ve üç yılda bitirir. Gelmiş geçmiş en iyi öykü antolojisi olduğu söylenen kitapta dönemin mutlulukları, kadın erkek ilişkileri, gönül yaraları, komik anlar, yerinde verilen yanıtlar, çıkar peşinde koşan din adamları, aldatma ve aldatılma gibi konular işlenir. Decameron'da salgın günlerinin Floransa'sı ele alınır. Veba salgınından kaçmak isteyen 10 varlıklı genç, taşraya giderek gönüllerince yaşayarak gülüp eğlenmek, belirli sınırlar içerisinde dünya zevklerini tadabilmek amacıyla önce Fiesole civarında bir evde, sonra bir şatoda konaklarlar. 7 kadın 3 erkekten oluşan bu grup kendi aralarında her gün birinin krallık ya da kraliçelik etmesine karar verir. Cuma ve cumartesi günleri dışında her gün o günün kral ya da kraliçesinin belirlediği konuyla ilgili hikaye anlatılır. Decameron, Yunanca on anlamına gelen “Deca” ve gün anlamına gelen “Hemera” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. 10 gün boyunca anlatılan 100 öyküden oluşan Avrupa öykü anlatıclığının baş yapıtı olarak mutlaka
okunmalı.
Louis de Bernieres - Kanatsız Kuşlar
Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini kitabıyla hatırlayacağınız yazar Louis de Bernieres’in en sevdiğim kitabı tartışmasız Kanatsız Kuşlar. Yazarın diline hakim olanlar bilir ki, akıcı, büyülü, dokunaklı ve vurucu bir üslubu vardır Bernieres’in.
Köy halkının gözünden savaşın etkilerini, Müslüman ve Hristiyan halkın ilişkilerini irdeleyen, bizlerin çok iyi bildiği Kurtuluş Savaşı’nın bilmediğimiz
kahramanlarının hayatlarının nasıl değiştiği, kimin ne zaman “öteki” olduğunu anlamadan, kırk yıllık komşusuyla ayrı düştüğü, kiminin de omuz omuza “vatan” için çarpıştığı, dokunaklı bir tarihi roman kaleme almış Bernieres.
Kurtuluş Savaşı yıllarında Fethiye'nin Eskibahçe isimli şirin bir köyünde yaşayan Rum kızı Philothei ile İbrahim’in arasındaki aşk ekseninde yazılan kitap, Kurtuluş Savaşı'nı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını bir belgesel hassasiyetiyle irdeler. Elimden düşürmeden soluksuz okuduğum en dokunaklı kitaplardan biriydi benim için.
Yorum Yazın