Derslere ve İşe Daha İyi Konsantre Olabilmen İçin Uygulayabileceğin 15 Öneri
Okullar açıldı, ders dönemi başladı. Çalışanlar da yoğun bir iş temposuna ayak uydurmak için enerji toplamaya başladı. Sınavlara, sunumlara hazırlanırken dikkat toplamanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Derlediğimiz önerilerde daha iyi bir konsantrasyona sahip olabilirsin.
1. Öncelikle iyi dinlenmeye önem ver.
2. Her zaman bir hedefinin olması seni daha konsantre kılar.
Bir planınız olmadan masa başına oturduğunuzda ne yapacağınız konusunda kararlı olmadığınızdan, muhtemelen elinize telefon alıp sosyal medyada gezerek zaman kaybedeceksiniz. Bu yüzden hayatınızı düzenlemeniz ve masaya bir planla oturmanız daha iyi olacaktır. Bir işe başlayıp bitirmeye odaklı şekilde masaya oturun.
3. Meditasyon yapmaya başlamaya ne dersin?
Günlük meditasyon periyodu, özellikle konsantrasyon teknikleri üzerine çalışma şansı verir. Böylece daha kolay konsantre olabilirsiniz.
4. Kendini en iyi hissettiğin yer neresi?
Kendinize daha iyi çalışma alanları bulmaya çalışın. Bu okul kütüphanesi, odanız ya da salondaki yemek masası olabilir. Daha konsantre olmak için insanlardan izole olmaya çalışın.
5. Özellikle sınav, sunum gibi stresli bir süreçteysen uygun beslenmen önemli.
Aşırı beslenme, büyük bir sindirim yükü oluşturur ve sizin rahatsız ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Hafif ve sağlıklı yemekler yemek, konsantre olma yeteneğinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Çocuğunuzun Konsantrasyonunu Artırıp Yaratıcılığını Geliştirecek 13 Besin ve Lezzetli İpucu
6. Düzenli egzersiz yapmak başarıyı getirir.
Konsantre olma yeteneği, fiziksel refahımıza bağlıdır. Yorgun, sağlıksız ve çok sayıda küçük rahatsızlıktan muzdarip olursak, konsantrasyon daha zor olacaktır. Özellikle uzun ve yanlış oturmadan kaynaklı ağrılarınızın oluşmaması için egzersize önem vermelisiniz.
7. Farklı bir çevrede hoşlanacağın şeyleri yap.
Sürekli aynı düzende aynı şeyleri yapmak konsantrasyon yeteneğinizi olumsuz etkiler. Düzenli aralıklarla kafanızın dağılmasını sağlayacak aralar vermeniz planladığınız zamanlarda dikkatinizi daha iyi toplayabilmenizi sağlar. Kendinize bir gün belirleyip o gün sevdiğiniz şeyleri sırayla yapabilirsiniz. Örneğin bilgisayar oyunu oynayabilir, arkadaşlarınızla buluşabilir ya da alışverişe çıkabilirsiniz.
8. Kulak tıkacı seni dış dünyadan uzaklaştırabilir.
Bir makinenin çalışması, dışarıdaki kuşun ötüşü ya da insanların konuşması sizi rahatsız ediyor ve konsantre olmanızı engelliyor olabilir. Sesten etkileniyorsanız bir kulak tıkacı alıp sesleri izole edebilirsiniz. Fakat bu tıkaçlar rahatsızlık verebileceğinden dolayı saatte bir mola vermeniz önerilir.
9. Kendine günlük kartlar hazırla.
Kartları 3 bölüme ayırın: Sabah, öğlen ve akşam. Kağıda yazdığınız işlerinizden bitirdiklerinizin üstünü çizin ve bir sonrakine geçin. Yaptığınız şey hakkındaki farkındalığınız, hiç bir çaba harcamadan konsantrasyonunuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemle, en hassas veya yoğun zamanlarınızı tespit edebileceksiniz.
10. Beynini oksijensiz bırakma!
Vücudumuzdaki oksijenin ana aracı kandır. Fakat kan, vücudumuzun alt yarısında yer çekimine bağlı olarak toplanır ve beynin konsantrasyonunu zorlayabilir. Kan dolaşımını artırmak için sık sık yürüyüş yapmanız önemlidir.
11. En az saatte bir mola vermeyi dene.
En fazla da yarım saatte bir. Beyniniz sürekli olarak konsantre olmak zorunda kaldığında, işlem gücünü ve konsantrasyon seviyesini kaybeder. Konsantrasyonunuzu yeniden başlatmak ve % 100'e daha yakın bir yerde tutmak için projenize molalar vermek daha iyidir. Bu molalarda kan dolaşımını artırmanız için yürümeniz önerilir.
12. Başladığın işi bitir.
Planlarınızı bir konu sonuna gelecek ya da işinizi tamamen bitirip bir diğerine geçecek şekilde tasarlayın. Başladığınız işi bitirmeden diğerine geçmeniz, aklınızı kurcalamasına ve önünüzdekine konsantre olamamanıza neden olabilir.
13. Yatakta değil masada çalış.
Yatak uyumak, masa çalışmak içindir. Yataktayken bilinçaltınız uyumaya odaklanır, sizse çalışmaya. Fakat beyniniz bu uyumak ve konsantre olmak arasında gidip gelir ve çoğu zaman uyku kazanır.
14. "5 ... daha kuralı"nı dene.
Bu kural gerçekten çok kolay. Pes etmeye başladığınız ve konsantrasyonunuzun bozulduğu zamanlarda kendinize 5 dakika daha vermeyi söyleyin. Matematik problemi çözüyorsanız 5 tane daha çözün, iş yerinden gelen mailleri okuyorsanız 5 tane daha okuyun.
15. Odanın ya da ders çalıştığın alanın bir düzeni olsun.
Daha doğrusu tüm eşyalarınızın derli toplu durabileceği yeri olsun. Kullandığınız eşyaları işiniz bittiğinde her zaman yerine koyun ve ders çalıştığınız alanın temizliğine özen gösterin. Daha ferah ve ışık alan ortamlar konsantrasyonunuzu artıracaktır.
Sana bir özet:
Önerilerden hangilerini yapıp hangilerini yapamayacağınıza karar verin. Eğer spor salonuna gideceksiniz öncelikle bunu ayarlayın. Ya da evde meditasyon yapacaksanız hangi YouTube kanalını izleyeceğinize karar verin. Yapacağınız tüm işlere karar verdikten sonra uygun bir program oluşturup uygulamaya koyun ve kendinize inanın. Başarılar...
Yorum Yazın
bu kadar çalışsam zaten onedio'da takılır mıydım
Artik insanlara emir cumlesi iceren tavsiyeler vermeseniz de, insanlar kendilerine hos geleni secip onlari uygulasa daha iyi olur sanki.
çalışmayı çok seviyorum dil kursuna yazıldım hafta içide derslerimin özetini çıkarıp her cuma tekrar ediyorum. ☺️