Travmatik stres, güvenlik duygunuzu paramparça edebilir ve kendinizi tehlikeli bir dünyada çaresiz ve savunmasız hissetmenize sebep olabilir. Fiziksel ve ruhsal olarak tükenmiş hissedebilir, uyumakta veya öfkenizi kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Bunların hepsi anormal olaylara verilen ancak normal olan tepkilerdir.
Travmatik stresin belirti ve semptomları:
Travmatik olay sizi doğrudan etkilemiş olsun veya olmasın, geleceğin neler getirebileceği konusunda endişeli, korkmuş ve çaresiz hissetmeniz normaldir. Sinir sisteminiz, çok çeşitli yoğun duyguları ve fiziksel reaksiyonları tetikleyen stresle boğulmuş durumda. Travmatik olayın etkilerinin sonuçları halen devam ediyorsa bu travmatik stresin semptomları hafif şiddetten yoğun şiddete doğru ilerleyebilir.
Travmatik stresin duygusal belirtileri şunları içerir:
Şok ve inançsızlık: Olanların gerçekliğini kabul etmekte zorlanabilir ya da uyuşmuş ve hislerinizden kopuk hissediyor olabilirsiniz.
Korku: Aynı şeyin tekrar olacağından, kontrolü kaybedeceğinizden veya yıkılacağınızdan endişeleniyorsunuz.
Üzüntü veya keder: Özellikle tanıdığınız insanlar öldüyse veya hayatlarını değiştiren sonuçlara maruz kaldıysa.
Çaresizlik: doğal afetlerin ani, öngörülemeyen doğası, kendinizi savunmasız ve çaresiz hissetmenize neden olabilir ve hatta kaygı veya depresyonu tetikleyebilir.
Başkaları öldüğünde hayatta kaldığın için suçluluk ya da yardım etmek için daha fazlasını yapabileceğini hissetmek.
Kızgınlık: Sorumlu olduğunu düşündüğünüz diğer kişilere kızabilir veya duygusal patlamalara yatkın olabilirsiniz.
Utanç: özellikle de kontrol edemediğiniz duygular veya korkular yüzünden.
Rahatlama: En kötüsünün geride kaldığı, başkaları kadar kötü etkilenmediğiniz için rahatlamış hissedebilir, hatta hayatınızın normale döneceğini umabilirsiniz.
Fiziksel belirtiler şunları içerir:
•Baş dönmesi veya baygınlık hissi, midede kasılma veya bulanma, aşırı terleme.
•Titreme, soğuk terleme, boğazınızda bir yumru veya boğulma hissi.
•Hızlı nefes alma, çarpan kalp, hatta göğüs ağrıları veya nefes almada zorluk.
•Dinmeyen düşünceler, dinlenememe. Konsantrasyon güçlüğü, hafıza sorunları veya kafa karışıklığı da yaşayabilirsiniz.
•Uyku düzeninizdeki değişiklikler. Örneğin uykusuzluk veya kabuslar yaşayabilirsiniz
•Baş ağrıları dahil açıklanamayan ağrılar ve ağrılar, cinsel işlevde değişiklikler.
•İştah kaybı veya artışı veya aşırı alkol, nikotin veya uyuşturucu tüketimi.
Travmatik stres ile TSSB arasındaki fark nedir?
Travmatik stres ve travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) belirtileri, bir felaket veya rahatsız edici olayın hemen ardından çok benzer görünse de, çok farklı ilerler.
Travmatik stresin semptomları ne kadar nahoş olsa da, özellikle duygusal sağlığınıza dikkat etmek için adımlar atarsanız, zamanla kademeli olarak iyileşme eğilimindedirler.
Bununla birlikte, travmatik stres belirtileriniz hafiflemiyorsa ve sinir sisteminiz olaydan uzun bir süre sonra 'bastırılmış' olarak kalırsa, TSSB yaşıyor olabilirsiniz.
TSSB ile psikolojik şokta kalırsınız. Semptomlar azalmaz ve her gün biraz daha iyi hissetmezsiniz. Aslında, daha kötü hissetmeye bile başlayabilirsiniz.
Yorum Yazın
Gölcük ve Düzce depremlerini yaşamış arama kurtarma çalışmalarına katılmış biri olarak, deprem haberlerine ait detay izleyemiyorum okuyamıyorum, gözlerim dol... Devamını Gör
Ne yapalim? Uc maymunu oynayip, amman bosver be deyip, keyfimize mi bakalim? bos bos klavye delikanliligi yerine gidin depremzedelerin post-travmatik sendrom... Devamını Gör
Ne yapalım,izlemeyelim de kafamızı kuma mı gömelim.Duyarsızlaşalım mı