Denizlerdeki Yaşamı Koruma Altına Almak Önemli: Kontrollü ve Sürdürülebilir Balıkçılığın İlkeleri Nelerdir?
Kontrollü ve sürdürülebilir balıkçılıkta uyulması gereken ilkeleri listeledik. Keyifli okumalar!
1. Balıkçılık, ülkemizdeki önemli ekonomik faaliyetlerden biri.

Özellikle Akdeniz'de yapılan başlıca ekonomik faaliyetler arasında su ürünleri yetiştiriciliği ve ticari balıkçılık önemli bir yer tutuyor. Bunların yanında, amatör imkanlarla yapılan, 'dinlence balıkçılığı' olarak bilinen balıkçılık türü de hızla gelişim gösteriyor. Ancak günümüzde dünya genelindeki erişilebilen balık rezervlerinin %80'i aşırı avlanma tehdidi altında.
2. Rezervlerin azalması hem doğa, hem de insan sağlığı için büyük zararlar doğurabilir!

Rezervlerin azalması sadece sualtı ekosisteminde yaşayan canlılar için değil, geçimini su kaynakları sayesinde sağlayan insanlar için de büyük bir tehdit.
3. Balıkçılığın çevreye olan olumsuz etkileri minimize edilmeli.

Balıkçılık esnasında sualtı ekosisteminde yaşayan diğer canlıların yaşam hakkına dikkat edilmeli, onlara herhangi bir zarar verilmemeli.
4. Balık popülasyonu belli bir sayının altına düşmemeli!

Balıkçılığın sürdürülebilir kılınması için sudaki balık popülasyonunun belli bir sayının altına düşmemesi gerekiyor. Bu durum balıkçılık eyleminin mümkün olduğunca uzun süreyle ve sağlıklı bir şekilde devam etmesine olanak tanıyor.
5. Küçük ölçekli balıkçılık desteklenmeli!

Ülkemizdeki balıkçı teknelerinin %90'ı küçük ölçekli balıkçı teknelerinden oluşuyor. Küçük ölçekli balıkçılar balık ekosisteminin korunmasında aktif rol sahibi olduğu için, yüzdenin en az bu seviyelerde tutulması sayesinde sürdürülebilir balıkçılığa da katkı sağlanacağına inanılıyor.
6. Yasadışı avlanmanın önüne geçilmeli!

Ruhsatsız balıkçılığın önüne geçilmesi adına uygulanacak caydırıcı yaptırımlarla balıkçılığın devlet denetimine girmesinin sağlanması da kontrollülük adına atılabilecek önemli adımlardan biri.
7. Koruma altındaki türlerin avlanmamasına dikkat edilmeli!

Nesli tükenmekte olan ve korunması gereken türlerin avlanmaması, avlanma için belirlenen tarihlerin ve dönemlerin dışına çıkılmaması da kontrollü ve sürdürülebilir balıkçılığın önemli ilkelerinden bir diğeri.
8. Bilinçli tüketim anlayışı anlatılmalı ve geliştirilmeli!

Her konuda olduğu gibi, balıkçılık alanında da bilinçli tüketim anlayışının teşvik edilmesi şart! Sürdürülebilir balıkçılık kavramından ne anlamamız gerektiği, balıkçılığın sürdürülebilir kılınması için alınabilecek belli başlı önlemler, korsan avcılığın nasıl önlenebileceği gibi konularda vatandaşın bilinçlendirilmesi, sürdürülebilir ve kontrollü balıkçılığın yaygınlaştırılması için atılabilecek en etkili adımlardan biri!
Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem doğa bize emanet!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın