Görüş Bildir
Haberler
Defineciler 'Çınarlı Çeşme'ye Acımadı

Defineciler 'Çınarlı Çeşme'ye Acımadı

adem kara
11.01.2014 - 14:13 Son Güncelleme: 20.05.2022 - 15:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

Defineciler 'Çınarlı Çeşme'ye Acımadı

Balıkesir Edremit'te Osmanlı dönemine ait 300 yıllık tarihi Çınarlı Çeşme defineciler tarafından talan edildi. Üzerinde boyayla yazılmış yazılar olan tarihi çeşme romanlara bile konu olmuştu

Ünlü yazar Sabahattin Ali’nin ’Kuyucaklı Yusuf’ adlı romanınında adından sıkça söz edilen ’Çınarlı Çeşme’, defineciler tarafından delik deşik edildi. Sabahattin Ali’nin çocukluk ve ilk gençlik yıllarını yaşadığı Hekimzade Mahallesi’ndeki çeşmenin kitabesinin geçen yıl çalındığını, sonrasında ise taşlarının sökülüp define arandığını, çeşmenin yanındaki çınar ağacının da kurutulup kesildiğini belirten mahalle sakinleri, duruma tepki gösterdi.

Yerel yönetimlerin bu türlü kültür miraslarına sahip çıkması gerektiğini söyleyen 45 yaşındaki İbrahim Demir, 'Tarihine sahip çıkamayan bir millet haline geldik. Yıllardır çeşmenin üzerinde duran kitabeyi çalanların hemşehrilikle ve insanlıkla yakından uzaktan ilgisi yoktur.

1945’de Marko Paşa’daki yazıları yüzünden çeşitli kovuşturmalara uğradı, bunlardan birinden yedi ay hüküm giydi. 1948’de Zincirli Hürriyet’teki bir yazısından dolayı yine hakkında kovuşturma açılınca nakliyeciliğe başlayan Sabahattin Ali, 1 Nisan 1948 tarihinde yurtdışına kaçma girişimi sırasında öldürüldü, cesedi öldürülüşünden iki buçuk ay sonra (16 1948) bulundu. Sabahattin Ali’yi öldüren kişinin Ali Ertekin adında bir kaçakçı olduğu daha sonra ortaya çıktı.

Ahmet ERTAN/DHA

Kaynak: http://www.posta.com.tr/yasam/HaberDe...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0