Görüş Bildir
Haberler
Çöp Evde Bulunan Çocuğu Kim, Nasıl İhmal Etti?

Çöp Evde Bulunan Çocuğu Kim, Nasıl İhmal Etti?

Bursa’da dokuz yaşındaki C.M.A.’nın yaklaşık bir yıldır odada kilitli tutulduğu ortaya çıktı. Zorunlu eğitime katılması gereken C.M.A’yı hangi devlet kurumu ihmal etti?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bursa’daki ‘çöp ev’de yarı baygın halde bulunduğunda C.M.A., sadece 17 kilo ve 138 santimetre boyundaydı. Bir deri bir kemik kalan, saçları ve tırnakları uzayan, vücudunda yaralar bulunan, besin yetersizliğinden ve bakımsızlıktan hareket etmekte zorlanan bu çocuk, şimdilerde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görse de hakkındaki tartışmalar devam ediyor.

Dokuz yaşında olduğu halde okula gitmeyen, okuma yazması olmayan C.M.A.’nın zorunlu eğitimden nasıl uzak kaldığı, bu konuda devlet kurumlarının ihmali olup olmadığı soruları yanıtlanmayı bekliyor.

BirGün gazetesinde Mustafa Bildircin imzalı haberde C.M.A.’nın Antalya’nın Aksu ilçesine bağlı Kemerağzı Mahallesi’ndeki Necati Başkırt İlkokulu’nun birinci sınıfına kaydettirildiği, çocuğun devamsızlığı üzerine 2019 yılında okul müdür yardımcısı ve sınıf öğretmeninin çocuğun adresine gidip kontrol ettiği bilgisi yer aldı. Buna göre, çocuğun “yurt dışında” olduğu söylendi ve konuyla ilgili okul yetkilileri tutanak tuttu.

"Tutanak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde kalmış"

"Tutanak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde kalmış"

Gazete Duvar'dan Meral Candan ve Ada Mercan söz konusu tutanaktan yola çıkarak okul yöneticilerinden devletin ilgili kurumlarına kadar bir ihmalin olup olmadığı sorusuna cevap aradı.

Resmi Gazete’de 26 Temmuz 2014 yılında yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 18. Maddesi, ç bendinde konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor: 

“Yurt dışına giden öğrencilerin yurt dışı adresi, okul yönetimince e-Okul sistemine işlenir. Bakanlıkça yurt dışındaki okullara devamlarının sağlanmasıyla ilgili tedbirler alınır. Bu durumdaki veya yurt dışında adresi tespit edilemeyen öğrencilerin kayıtları, yaşları öğrenim çağı dışına çıkıncaya kadar e-Okul sisteminde pasif hâle getirilir.”

Buna göre, C.M.A.’nın yurt dışında olduğuna dair tutanak tutulmasının yanı sıra yurt dışı adres bilgisi de alınmış olmalı. Ayrıca tutanak, çocuğun takibi için ilgili kurumlara iletilmeli. Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, çocuğun “yurt dışına çıktı” diye hakkında kayıt tutulduğunu teyit ederken konuyla ilgili bakanlığın soruşturma başlattığını belirtti. Ancak Çalışkan söz konusu evrakın kendilerine gelmediğini de sözlerine ekledi. Çalışkan, “Çocuğun başka bir kente gitmiş olduğu tespit edilseydi, biz o ilin valiliğine yazı yazardık. Öğrencinin gittiği kentin valiliği de araştırma yürütürdü. Fakat bu olayda çocuğun yurt dışına çıktığı söylenmiş ve o şekilde kayıt tutulmuş. Kayıt da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilmiş. Başka bir kente yazı yazılmayacağı için de dosya orada kalmış” diye konuştu.

Haberde bilgi almak için aranılan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün telefonlara yanıt vermediği aktarıldı.

"İhmaller zinciri var"

"İhmaller zinciri var"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Milli Eğitim Bakanlığı'nın devamsızlık yapan öğrencilere yönelik uyguladığı bir prosedür var. Buna göre, devamsızlık yapan öğrenciyle ilgili velisine dört kez mektup yazılıyor. Dördüncü mektuptan sonra öğrencinin ikametinin bulunduğu mahallenin muhtarına yazı gönderiliyor. Ardından da okul müdür yardımcısı ve sınıf öğretmeni, muhtarla birlikte adrese giderek tespitte bulunuyor. 

İmzalanan tutanak, okul müdürü tarafından bölgenin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, oradan da İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Öğrencinin gittiği belirtilen kentteki adresine ulaşılamıyorsa 81 ildeki bütün okullara vatandaşlık numarasıyla bildirim yapılarak, hangi okulda kaydının olduğu tespit edilmeye çalışılıyor.

Ciddi ihmaller zinciri olduğunu söyleyen Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Bu olayda okuldan Milli Eğitim Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na kadar ihmaller var. İhmal, tek bir olayla da sınırlı değil. Eğitim sisteminde bu tür çok sayıda vakayla karşılaşıyoruz. Ailelerinin okula göndermediği çocuklar, mevsimlik işçilik yapan, kimisi kayıt dışı, göçmen ailelerin çocukları, aileleriyle yurda gelmiş yabancı uyruklu öğrenciler ve benzeri pek çok çocuk eğitim hakkından mahrum kalıyor ve denetlenmiyor. Yönetmelikte yazan para cezası uygulanmıyor. Bu konuda sağlıklı veri paylaşılmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde olduğunu da sanmıyorum' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
58
8
4
4
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nuray

Çocuğun hayatını el birliğiyle mahvettiniz ruhunda büyük acılar bıraktınız. ne devlet ne ailesi küçücük bir çocuğun akıbetinden habersiz hayatlarına devam et... Devamını Gör

Brk.

Herşey Kara düzen hersey takipsiz herkes duyarsiz Bu çocuğun ahi hiçbirinizde kalmaz siz salağa yatmaya devam edinn...

Gamze

bundan 15-20 sene önce olsaydı, dersin faks gitmedi, evrak postada kayboldu şu bu. ama bu devirde herşey dijitalken, her evrağı birkaç tıklama ile kıtalar ar... Devamını Gör