Görüş Bildir
Haberler
Çocukluğumuzda Azarlanırken Mutlaka İncelediğimiz Halı Motiflerinin Ne Anlama Geldiğini Biliyor Musunuz?

Çocukluğumuzda Azarlanırken Mutlaka İncelediğimiz Halı Motiflerinin Ne Anlama Geldiğini Biliyor Musunuz?

Saatlerce izlediğimiz motiflerin anlamlarını öğrenmeye hazır mısınız?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Elibelinde

1. Elibelinde

Dişiliğin sembolü olan elibelinde motifi, analık, doğurganlık, mutluluk, bereket, uğur ve kısmeti de çağrıştırıyor.

2. Koç Boynuzu

2. Koç Boynuzu

Koç boynuzu, erkeklik, kahramanlık ve gücü temsil eder. Anadolu kültüründe Ana Tanrıça'yı temsil eden elibelinde motifinden sonra ya da beraber kullanılır. Boynuz sembolü, her zaman erkeklerin gücü ile ilişkilendirilir.

3. Bereket

3. Bereket

Bereket motifi, sayılamayacak kadar fazla tasvir ile görülebilir. Sonsuz mutluluk, bereket, bolluk gibi anlamları vardır. Birbirinden farklı motifler, farklı anlamlar taşır.

4. Hayat Ağacı

Sürekli gelişen ve cennete kadar uzanan hayatın dikey olarak sembolize edilmesi olan hayat ağacı, yeryüzü ile cennet arasındaki iletişimi sağlar. Hayat ağacı motiflerinde en fazla kullanılan renk, yeşildir. Bu uzun ömürlülük, dayanıklık, güzel şekil gibi nitelikler taşır.

5. İnsan

5. İnsan

Anadolu motiflerinde sık sık rastlanan insan motifi, kız ve erkek çocuğu ifade eder. Bu motifleri dokuyan kişi, erkek çocuk beklentisini ve gurbetteki sevgilisini tasvir eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Akrep

6. Akrep

Korunma amaçlı motiflerden biri olan akrep, şeytanın ruhunu temsil etmektedir. Akrep, kötü niyeti ve zamansız kavgayı işaret eder. Anadolu insanı evlerinden akrebi uzak tutmak için halılarına motiflerini işler.

7. Su Yolu

7. Su Yolu

Yeniden doğuş, bedensel ve ruhsal yenilenme gibi anlamların yanı sıra bilgelik, saflık ve erdem su yolu motifi ile hayat bulur. En etkin arınma sembolü olmaktadır.

8. Küpe

8. Küpe

Küpe motifi, cinselliği sembolize etmektedir. Özellikle genç kızlar artık evlenmek istediklerini belli etmek için küpe motifi işler. Erkekler ise evlenmek için kulaklarına küpe takmaktadır.

9. Saç Bağı

9. Saç Bağı

Küpe motifi gibi evlilik ile alakadar olan saç bağı motifi, evlenme isteğini gösterir. Erkekler küpe taktığı gibi kadınlar da evlenmek istediklerinde zülüf keserler ve tek örgü yaparlar. Yeni evlenen kadınlar ise saçlarına çift örgü yapar.

10. Kurtağzı, Kurt İzi, Canavar Ayağı

10. Kurtağzı, Kurt İzi, Canavar Ayağı

Pek çok ismi bulunan bu motif, koruma amacıyla işlenmektedir. Akrep, yılan, kurt gibi korktukları canlılardan kaçmak yerine onları işleyerek üstlerinde taşımayı, korunmanın daha etkili bir yolu olarak görmüşler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Bukağı

11. Bukağı

Atların öndeki iki ayağının ucuna takılan ve otlak alandan uzaklaşmasını engelleyen bir tür zincire verilen bukağı ismi, ailenin devamlılığını simgelemektedir. Aşk ve birleşimin işaretidir.

12. Pıtrak

12. Pıtrak

Tarlalarda bulunan ve dikenleri ile insan ve hayvanlara yapışan pıtrak, kötü gözleri uzaklaştıran bir nazar sembolü olarak kullanılmıştır.

13. Damga İm

13. Damga İm

Kişi ve toplumun varoluşunu simgeleyen damga im, gelecek nesillere iz bırakma güdüsü ile yapılmıştır. Ailenin bir çeşit imzasıdır.

14. Göz

14. Göz

Göz motifi, nazardan korunmak için kullanılan bir diğer simge olmaktadır. Koç boynuzu, elibelinde ve bereket motifleri ile sıklıkla bir arada kullanılır.

15. Kuş

15. Kuş

Kuş, kadın ile özdeşleştirilmektedir. Bazen de sevgi, sevgili ve hatta ölen kişinin ruhunu temsil eder. Kuş motiflerde kutsaldır ve kuvvet ile kudreti çağrıştırır. Haber beklentisinin simgesidir. Ruhları öteki dünyaya götüren kutsal hayvan olarak görülür.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
76
24
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?