Çocukluğumuzda Azarlanırken Mutlaka İncelediğimiz Halı Motiflerinin Ne Anlama Geldiğini Biliyor Musunuz?
Saatlerce izlediğimiz motiflerin anlamlarını öğrenmeye hazır mısınız?
1. Elibelinde
2. Koç Boynuzu
3. Bereket
4. Hayat Ağacı
5. İnsan
Anadolu motiflerinde sık sık rastlanan insan motifi, kız ve erkek çocuğu ifade eder. Bu motifleri dokuyan kişi, erkek çocuk beklentisini ve gurbetteki sevgilisini tasvir eder.
6. Akrep
Korunma amaçlı motiflerden biri olan akrep, şeytanın ruhunu temsil etmektedir. Akrep, kötü niyeti ve zamansız kavgayı işaret eder. Anadolu insanı evlerinden akrebi uzak tutmak için halılarına motiflerini işler.
7. Su Yolu
Yeniden doğuş, bedensel ve ruhsal yenilenme gibi anlamların yanı sıra bilgelik, saflık ve erdem su yolu motifi ile hayat bulur. En etkin arınma sembolü olmaktadır.
8. Küpe
Küpe motifi, cinselliği sembolize etmektedir. Özellikle genç kızlar artık evlenmek istediklerini belli etmek için küpe motifi işler. Erkekler ise evlenmek için kulaklarına küpe takmaktadır.
9. Saç Bağı
Küpe motifi gibi evlilik ile alakadar olan saç bağı motifi, evlenme isteğini gösterir. Erkekler küpe taktığı gibi kadınlar da evlenmek istediklerinde zülüf keserler ve tek örgü yaparlar. Yeni evlenen kadınlar ise saçlarına çift örgü yapar.
10. Kurtağzı, Kurt İzi, Canavar Ayağı
Pek çok ismi bulunan bu motif, koruma amacıyla işlenmektedir. Akrep, yılan, kurt gibi korktukları canlılardan kaçmak yerine onları işleyerek üstlerinde taşımayı, korunmanın daha etkili bir yolu olarak görmüşler.
11. Bukağı
Atların öndeki iki ayağının ucuna takılan ve otlak alandan uzaklaşmasını engelleyen bir tür zincire verilen bukağı ismi, ailenin devamlılığını simgelemektedir. Aşk ve birleşimin işaretidir.
12. Pıtrak
Tarlalarda bulunan ve dikenleri ile insan ve hayvanlara yapışan pıtrak, kötü gözleri uzaklaştıran bir nazar sembolü olarak kullanılmıştır.
13. Damga İm
Kişi ve toplumun varoluşunu simgeleyen damga im, gelecek nesillere iz bırakma güdüsü ile yapılmıştır. Ailenin bir çeşit imzasıdır.
14. Göz
Göz motifi, nazardan korunmak için kullanılan bir diğer simge olmaktadır. Koç boynuzu, elibelinde ve bereket motifleri ile sıklıkla bir arada kullanılır.
15. Kuş
Kuş, kadın ile özdeşleştirilmektedir. Bazen de sevgi, sevgili ve hatta ölen kişinin ruhunu temsil eder. Kuş motiflerde kutsaldır ve kuvvet ile kudreti çağrıştırır. Haber beklentisinin simgesidir. Ruhları öteki dünyaya götüren kutsal hayvan olarak görülür.
Yorum Yazın
bazı motifler ismine benzerken bence bazıları isminden uzaklaşmış