Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarının Her Şeyini Sosyal Medyada Paylaşıp Duran Ebeveynler İçin Kullanılan Kavram: Sharenting

Çocuklarının Her Şeyini Sosyal Medyada Paylaşıp Duran Ebeveynler İçin Kullanılan Kavram: Sharenting

31.08.2020 - 12:56

Sosyal medya gelişmeye devam ettikçe, yepyeni kavramlar da karşımıza çıkmaya devam ediyor. Sharenting; çocuklarının resim ve videolarını sosyal medyada çok sık paylaşan ebeveynlere verilen isim. İngilizce share (paylaşmak) ve parenting (ebeveynlik) kelimelerinin birleşiminden meydana geliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nasıl yapılıyor peki?

Nasıl yapılıyor peki?

Ebeveynler yeri geliyor daha doğmadan önce ultrason görüntüleri ile çocukları için bir dijital kimlik oluşturmaya başlıyorlar. Yapılan bir araştırma, ebeveynlerin çocukları 13 yaşına gelinceye kadar, onlara ait ortalama 1.300 fotoğraf ve video paylaştığını ortaya koyuyor. Yapılan bu tarz eylemlere “sharenting” deniyor. Aslında sosyal medya bağımlılığının yepyeni bir çeşidi.

Çocuğunun fotoğrafını paylaşan her ebeveyn “sharenting” mi yapıyor?

Elbette hayır. Çocuğunuzun fotoğraflarını sevdiklerinizle paylaşmanız kadar doğal bir şey yok. Ancak çocuğunuzun fotoğraflarından gelen beğenilere bağımlı olduysanız, hatta çocuğunuzu kullanarak sosyal medyada para kazanıyorsanız, durum biraz sıkıntılı olabilir.

Ne gibi sakıncaları olabilir ki?

Ne gibi sakıncaları olabilir ki?
  • Çocuğunuzun nerede oturduğu, hangi okulda okuduğu, kiminle olduğu, nereye gittiği, ne zaman uyuduğu gibi bilgiler kötü niyetli kişilerin eline geçebilir.

  • Çocuğunuzun fotoğrafları, yine kötü niyetli kişilerin oluşturduğu sahte hesaplarda paylaşılabilir.

  • Paylaştığınız görseller pedofili sitelerinde kullanılabilir. Avustralya hükümetinin yaptığı bir araştırma, pedofili sitelerindeki imajların %50’sinin sosyal medya hesaplarından alındığını ortaya koyuyor.

  • Çocuğunuz ilerleyen yıllarda bu paylaşımlarınızdan rahatsızlık duyabilir. Sizin iyi niyetle paylaştığınız bir görsel çocuğunuzun hoşuna gitmeyebilir. Küçükken çekildiği bir fotoğrafı yüzünden arkadaşları tarafından alay konusu olabilir.

  • Çocuğunuzu da sosyal medya bağımlısı haline getirebilirsiniz. Doğumundan itibaren sosyal medyanın içinde olan bir çocuk, ilerleyen yıllarda bu ortamdan kopmakta ve başka şeylere odaklanmakta güçlük çekebilir.

Ne gibi önlemler alabilirsiniz?

  • Çocuğunuza ve size ait kişisel detayları sosyal medyada paylaşmamaya özen gösterin. (Örn; ad, soyad, doğum tarihi, gittiği okul.)

  • Çocuğunuzun hayat rutinlerini ortaya seren içerikler paylaşmamaya çalışın.

  • Çocuğunuzun çıplak veya az kıyafetli hallerini paylaşmamaya dikkat edin.

  • Paylaşım yaparken konum bilgilerinin kapalı olmasına da özen gösterin.

  • Sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını mutlaka yapın. Paylaşımınızın hedef kitlesini dikkatlice seçin. Ayrıca unutmayın ki; gizlilik ayarlarını kullansanız bile bu ayarlar ihlal edilebiliyor (ekran görüntüsü alma vb.).

  • Yapacağınız paylaşımların ilerleyen yıllarda çocuğunuzun geleceğine nasıl yansıyacağını düşünün.

Çocuklar bu konuda ne diyor?

ABD’de yapılan bir araştırmada 10-13 yaş arasındaki çocuklara, “Ebeveynlerinizin siz küçükken fotoğraflarınızı sosyal medyada paylaşması hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu soruldu. Birçoğu bu konuda ailelerine kızacaklarını söyledi.

Bazı ülkeler bu konuda çocuklara çeşitli haklar vermeye başladı bile. Fransa’da

yakın zamanda çıkan bir yasa; çocukların yetişkinlikte ebeveynlerini sosyal medyada yaptıkları ihlaller nedeniyle dava edebilmesine olanak tanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz sharenting hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
10
5
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sezen Köse

Allah korusun