onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çin'in En Çok Yasaklanan Nobel Ödüllü Yazarından “Değişim” Raflarda

Çin'in En Çok Yasaklanan Nobel Ödüllü Yazarından “Değişim” Raflarda

Batuhan
10.03.2016 - 10:30

2012 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Çinli yazar Mo Yan’ın “Değişim” adlı novellası Can Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çin’in Franz Kafkası olarak da gösterilen ve asıl adı Guan Moye olan, fakat eserlerinde Mo Yan mahlasını kullanan ( sakın konuşma anlamına geliyor ) yazar, Çin’de sürekli yasaklanan ve bu nedenle yapıtları korsan yollarla en çok çoğaltılan yazarlardan birisi olarak gösteriliyor.

Mo Yan, “ Değişim ” adlı 96 sayfalık novellasında ülkesindeki toplumsal ve siyasal değişimleri otobiyografik bir dille kaleme alıyor.

Gelin tanıtım bültenine hep birlikte göz atalım:

Gelin tanıtım bültenine hep birlikte göz atalım:

He Zhiwu’nun üzerine vuran altın sarısı ışıkları görünce, başkaları ne düşüyordu hiç bilmiyorum ama işte tam da o an için bir kahraman oluvermişti gözümde. Yırttığı sayfanın parçaları elinden konfeti gibi süzüldükten sonra tozlu yola düştü. Başkasını bilmem, fakat ben öyle heyecanlanmıştım ki kalbim yerinden fırlayacak gibi çarpmaya başlamıştı. Ders kitaplarını yırtıyordu. Defterlerini parçalıyordu! Okulla yollarını tamamen ayırmıştı artık. Okulu aklının en gerisine itmiş, öğretmeni ayakları altına almıştı. Kafesinden çıkmış bir kuşu andırıyordu. Özgürdü artık. Okul disiplini ve kurallarını iplemiyordu hiç. Peki ya biz?

Arka kapak ise şu satırlarıyla dikkat çekiyor:

Arka kapak ise şu satırlarıyla dikkat çekiyor:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Otobiyografi tarzında öykü ya da öykü tarzında otobiyografi diyebileceğimiz bu yapıt, Çin edebiyatındaki çoğunlukla siyasal olaylara odaklanan tarihsel anlatıların tersine, “insanlar”ın tarihini ele alıyor. Değişim bu niteliğiyle değişme sürecindeki bir ülkenin görünümünde tavandan aşağıya değil, tabandan yukarıya bakan bir yaklaşımın temsilcisi oluyor.

Mo Yan, anlatımında zaman içinde ileriye ve geriye dönüşler yapıyor; önemsiz olaylar ile sıradan insanların yaşamına yöneliyor. Gündelik yaşamın boyutlarını aşan büyük olayların sokaktaki insan üzerindeki etkisini aktararak tarihe insan sıcağının soluğunu katıyor.

“ Değişim ” Erdem Kurtuldu tarafından çevrildi.

Kayıp Rıhtım

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın