Görüş Bildir
Haberler
Çin’deki Yasak Kent’te, 14. Yüzyıldan Kalma Türk Hamamı

Çin’deki Yasak Kent’te, 14. Yüzyıldan Kalma Türk Hamamı

Batuhan
19.09.2016 - 11:05 Son Güncelleme: 19.09.2016 - 13:13

Çin’in başkenti Beijing’de (Pekin), 600 yıl boyunca imparatorluk merkezi olan Yasak Kent’in içinde, 14. yüzyıldan kalma bir Türk hamamı bulunuyor. Çin’de Moğolların tahta oturduğu Yuan döneminden yapılan ve Yasak Kent’te “Ahlâki Arınma” bölümünde (Wuyingdian) yer alan haman, bugüne kadar bozulmadan korunmuş. Bölüm, o dönemde yıkanmak, oruç tutmak için kullanılmış. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin Uluslararası Radyosu Türkçe servisinin (CRI) Youtube üzerinden yayın yapan kanalı CTV’de, CRI muhabiri Emre Demir’in haberinde hamamla ilgili geniş bilgi veriliyor. Çinli Yasak Kent uzmanlarının anlatımına göre, 2002 yılında Türkiye Büyükelçiliği’nden yetkililer yapıyı değerlendirerek bunun bir hamam olduğunu tescillemiş. Kubbe şeklinde tavanı bulunan ve beyaz fayanslar kullanılan hamamın inşasında Türkiyeli mimarların, işçilerin çalıştığı düşünülüyor.

“600 yıllık tarihi olan Yasak Kent uzun yıllar Çin’in yönetildiği imparatorluk merkeziydi. İki farklı haneden döneminde 24 imparator burada ejderin tahtında oturdu ve göğün vekaletiyle Çin’e hükmetti. Yasak Kent UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. 

Yasak Kent’in inşası Topkapı Sarayı’yla aynı dönemde, 1406 yılında başladı. Yasak Kent 1925 yılında müzeye çevrildi. Son imparator Puyi 1912’de tahttan feragat etti. 2015 yılında müzeyi 15 milyon ziyaretçi gezdi. Türk hamamının bulunduğu Wuyingdian bölümü restorasyon çalışmaları nedeniyle henüz ziyarete açılmadı.”

Kültür Servisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
98
46
14
4
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Türkiyeli mimar ne? TÜRK mimar olacak o. Nasıl Fransalı mimar değil de Fransız mimarsa veya Almanyalı minar değil de Alman mimarsa bu da Türk mimar arkadaşım... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Yakında Türk hamamını da Türkiyeli hamamı yaparsınız siz bu kafayla, hatta Yunan hamamı veya Kürt hamamı bile deseniz şaşmam.

eeyz

Türkiyeli terimini görmek sevindirici rahatsız olanların tek derdinin etnik kökeni olduğu kökeninin menfaati için Fransız İngiliz mandasında da yaşayabilecek... Devamını Gör

Salomon Bilgin

osmanli çinden gusül almadan dönmüyormuş