Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
ChatGPT4: Gidişat Nereye?
Aralarında Elon Musk, Yuval Noah Harari ve Steve Wozniak’ın da bulunduğu binden fazla bilim insanı, düşünür ve girişimci yapay zekaya karşı bir nevi ateşkes çağrısında bulundu. Future of Life isimli kuruluşun öncülüğünde hazırlanan açık mektupta altı aylığına da olsa iddialı yapay zeka çalışmalarına ara verilmesi istendi. Future of Life, teknolojik gelişmelerin gündelik hayata etkilerini inceleyen, olası risklere dikkat çekmeye çalışan bir kuruluş.
Mektubun satır aralarında tedirginlik, kuşku ve hatta korku var:
Çağdaş yapay zeka sistemleri artık genel görevlerde insanlarla rekabet edebilir hale geliyor. Kendimize şu soruyu sormalıyız: Makinelerin iletişim kanallarımızı propaganda ve kurgu içeriklerle doldurmasına izin vermeli miyiz? Tatmin edici olanlar da dahil olmak üzere tüm işleri otomatikleştirmeli miyiz? Sonunda sayıca üstün olabilecek, zekice üstün gelebilecek ve bizim yerimizi alabilecek insan olmayan zihinler geliştirmeli miyiz? Medeniyetimizin kontrolünü kaybetme riskine girmeli miyiz? […] Güçlü yapay zeka sistemleri, yalnızca etkilerinin olumlu olacağından ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir. […] Bu nedenle, tüm yapay zeka laboratuvarlarını GPT-4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin eğitimine en az 6 ay ara vermeye çağırıyoruz.
Açık mektubun tamamı için buraya tıklayınız.
İki ayda yüz milyon aktif kullanıcı
Microsoft’tan iddialı hamleler
Microsoft OpenAI platformuna yaptığı yatırımı artırarak 10 Milyar dolara çıkardı. Geri planda yatırımın büyüklüğünü önemsizleştirecek güzellikte iddialı, stratejik bir iş birliği var. GPT4 lansmanının hemen ardından Microsoft da bir seri tanıtım gerçekleştirdi. İlk tanıtımı Bing’in ChatGPT destekli yeni sürümü ile yaptı. Arama motoru cephesinde yeni Microsoft Copilot isimli servis ile ChatGPT’yi Word, Excel, PowerPoint ve Outlook ürünlerinin içine öyle bir yerleştirdi ki, şimdiden her beyaz yakalının hayatının değişeceğini söyleyebiliriz. Bu değişimin nasıl olacağını daha yakından hissetmek isterseniz şu tanıtım videosunun 22 ve 35. dakikaları arasını izleyin.
Rüzgar yön değiştiriyor
ChatGPT ile iyice görünür hale gelen bu dönüşüm tsunami etkisinde. Hemen herkesin hayatını, çalışma kavramını, iş dünyasını, akademiyi, eğitimi, yaratıcılığın tanımını, sanat dünyasını, dünya düzenini değiştirebilecek etkiler barındırıyor. Yüzlerce mesleği ortadan kaldırabilecek yıkıcı bir gelişmeden söz ediyoruz.
Hal böyle olunca tepkiler de evriliyor. İlk günden bu yana baskın olan duygular takdir ve hayranlık üzerineydi… Başlarda denk geldiğimiz yanlış bulma, dalga geçme, hor görme deneyleri ve tepkileri yavaş yavaş yerini kaygıya bırakıyor.
Mavi hap mı kırmızı hap mı?
Büyük düşünürlerin art arda yazdığı makalelerde de bu tedirginliği hissetmek mümkün. Yuval Noah Harari’nin New York Times için kaleme aldığı makalenin başlığında Matrix’e gönderme vardı mesela. Mavi hapların bittiğini söylediği yazıda şu paragraf oldukça dikkat çekici:
Yabancı bir zekayı hayatımıza kabul ettik. Son derece güçlü olması, bize göz kamaştırıcı hediyeler sunması ve aynı zamanda medeniyetimizin temellerini yıkabilecek yeteneklere sahip olması dışında onun hakkında fazla bir şey bilmiyoruz. Dünya liderlerini bu zor mücadeleye gereken seviyede cevap vermeye çağırıyoruz. İlk adım, 19. yüzyıl gerçeklerine göre şekillenmiş kurumlarımızı yapay zeka çağına hazır kılmak ve yapay zekaya hükmedebilecek hale getirmek için zaman kazanmaktır. Bu adımı yapay zeka bizler üzerinde hakim olmadan önce atmalıyız.
Yorum Yazın
Gidişat Terminatör filmi olacak.Bence çok tehlikeli.İnanılmaz bir hızla evrimleşiyor ve bu çok korkutucu.Bir kaç kez sohbet ettim inanılmaz. Barış Özcan'ın k... Devamını Gör