Çare Olur mu? Doğum Hızını Arttırmak İçin Doğum İzninde Artış Yapılabilir
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Çare Olur mu? Doğum Hızını Arttırmak İçin Doğum İzninde Artış Yapılabilir
Türkiye’de doğurganlık oranı kritik eşik olan 2.1’in altına düşmüş durumda. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle birçok çift çocuk yapmaktan uzak duruyor. AK Parti’nin yıllardır kullandığı “en az 3 çocuk” söylemi de işe yaramamış gibi gözüküyor. Hükümet, kritik eşiğin altına düşen doğurganlığı artırmak için doğum iznini kademli olarak artırmayı planlıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çalışan kadınlar, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta (4 ay) doğum izni yapabiliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre; AK Parti hükümeti doğum izninde artış yapabilir.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2001’de 2,38 seviyesinde olan doğurganlık hızı, 2023’de 1,51’e gerileyerek, nüfus yenilenme eşik değeri olan 2,1’in altına düştü.
Erdoğan, son olarak, 20 Mayıs’taki kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada Türkiye’de doğurganlık hızının, nüfus yenilenme eşiğinin altına düştüğüne dikkat çekerek, bu durumu, “varoluşsal bir tehdit, felaket” olarak nitelendirdi.
Konunun AK Parti MKYK’da gündeme gelmesi sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuda çalışma yapması kararlaştırıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Doğurganlık hızındaki düşüşün sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını, birçok gelişmiş Avrupa ülkesinde de nüfusun yaşlandığına dikkat çekerek, Türkiye’nin de “yaşlı nüfus” tehditiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu çerçevede doğurganlığı artırmak için ücretli doğum izni süresinin artırılması teşvik unsurlarından birisi olarak düşünülüyor ve bu konuda farklı formüller tartışılıyor. Öne çıkan seçenek ise çocuk sayısına göre doğum izninin kademeli artırılması.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü’nde okuduktan sonra her zaman daha fazla ilgi duyduğum habercilik sektöründe çalıştım. Gazete ve internet sitelerinin çeşitli departmanlarında görev aldıktan sonra 2021 yılında beri Onedio’nun bünyesinde bulunmaktayım. Doğru ve yorumsuz şekilde Türkiye ve dünyadan haberleri sizlere ulaştırmak için buradayım.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
zaten sorun sadece doğum izniydi. devlet hastanelerinin kalitesizliği, özel hastanelerin pahalılığı, mama, bez, bebek kıyafetleri, bebek malzemelerinin fiyat... Devamını Gör
aylık alınan maaşın kreş parasını karşılamamasını da ekler misiniz efem.
Ülkenin demografik yapısını değiştiren Vichy hükümeti, doğurganlığın düşmesinden şikayetçi ve bunu varoluşsal tehdit olarak görülüyor öyle mi? Konu Türkler o... Devamını Gör
Yanii bence de zaten Türk kimliği alan almayan bir sürü kalıcı misafirimiz var senede bir doğuruyorlar.
Artık ev almak imkansız oldu, kiralar malum, çalışan maaşları asgari veya asgariden az hallice, emekli maaşı zaten yerlerde. Çocuk yapmak için öncelikle bir ... Devamını Gör
çok ayıp dediklerin sen onlardan daha iyi mi bileceksin duymamış olayım .