Çağlayan Ve Aslan'a Rüşvet Paylaşımı Fezlekelerde
Çağlayan Ve Aslan'a Rüşvet Paylaşımı Fezlekelerde
Yolsuzluk fezlekelerinde rüşvetin nasıl pay edildiği gözler önüne serildi. İran’ın para transferinde yüzde 2.9 pay alan Sarraf’ın bu paranın yüzde 0.5’ini Çağlayan’a, yüzde 0.4’ünü de Aslan’a verdiği öne sürüldü. Sarraf, yüzde 1 de bankaya komisyon ödedi.
Fezlekede Rıza Sarraf’ın, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan’ın ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın alacağı rüşvet oranları da yapılan teknik takip ile ortaya çıkarıldı.
Sarraf’ın Halk Bank’a transfer edilen paradan yüzde 2.9 pay aldığı bu paranın yüzde 1’inin bankaya komisyon olarak ödendiği yüzde 0.4-0.5’inin Bakan Çağlayan’a yüzde 0.4-0.5’inin de Genel Müdür Aslan’a rüşvet olarak dağıtıldığı öne sürüldü. Toplamda Çağlayan ve Aslan’a 88 milyon lira rüşvet verildiği polis fezlekesinde kaydedildi. Yüzde 2.9’luk komisyondan kendilerine kalan yüzde 1’lik kısmın Sarraf’ın yardımcısı tarafından az bulunduğu yasal dinleme tapelerinde yer aldı.
TÜRKİYE’Yİ BASAMAK YAPTI
Fezlekede Rıza Sarraf’ın İran’a uygulanan ambargoyu aşıp sıcak para girişini sağlamak için İran’ın parasını döndürme işleri ile ilgili Türkiye’yi basamak olarak kullandığı, Çin’den gelen havalelerle veya Türkiye’deki hesaptaki paranın aktarılmasıyla Türkiye’den altın alınıp, bu altınların ihracatla direkt İran’a veya İran’a gitmek üzere Dubai’ye gönderildiğine dikkat çekildi. Sarraf’ın hem altın ihracatı eylemi hem de sahte evraklarla gıda ve ilaç ticareti eylemlerinin ithalat ve ihracattan sorumlu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın görev ve yetki alanına girdiği kaydedildi.
Sahte evraklara dayalı transit gıda ticaretiyle para döndürme sisteminde, Süleyman Aslan’ın, Rıza Sarraf’ın gerçekte olmayan ihracat bedeli havalelerine rüşvet karşılığında göz yummasına Zafer Çağlayan’ın da yol verdiği anlaşıldı. Sarraf’ın Çağlayan, Aslan ile lüks otellerde yaptığı toplantılarda rüşvet dağılımının detayları kararlaştırıldı. Fezlekede bununla ilgili şu bilgiler yer aldı:
MİKTARDAN DÜŞÜLECEK
“Yapılan bu toplantılarda Çin’den Halk Bankası’na vurulan ihracata konu paranın yüzde 0,5’inin Zafer Çağlayan’a verileceğinin ve Süleyman Aslan’a verilecek rüşvetin ise Zafer Çağlayan için ayrılan miktardan düşüleceğinin kararlaştırıldığı anlaşılmıştır.
Altından yüzde 0.5 rüşvet
Fezlekede Çağlayan’a verilen rüşvet kalemleri de tek tek belirtildi. Buna göre Çağlayan, İran’ın parasını altın ihracatıyla döndürme işlemlerinde Rıza Sarraf’a ait firmaların hesabına gelen paranın %0,5’i, sahte evraklarla yapılan transit gıda/ilaç ticareti işlemlerinde de Sarraf’a ait firmaların hesabına gelen paranın %0,4 arasında rüşvet aldı.
Önce Çağlayan’ın payından verdiler
Sarraf’ın para çevirme eylemlerinde büyük önem arz eden Halk Bank ile ilgili ihtiyaç duyduğu bağlantıyı, eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ile tanışarak hallettiği belirtildi. Aslan’ın Sarraf’ın rüşvet çarkına katılışı da fezlekede “Belli bir döneme kadar Süleyman Aslan’a verilen rüşvetin Zafer Çağlayan’a verilen bindelik rüşvet içerisinde sayıldığı, sonradan her iki şahsa verilen rüşvetlerin ayrı ayrı hesaplanmaya başladığı anlaşılmıştır” ifadeleriyle anlatıldı.
İran’a ticaret soruşturulmadı
Fezlekede soruşturmanın İran’ın rezervlerinin finansal bir operasyonla Türkiye üzerinden altın olarak İran’a taşınması konusunun suç teşkil ettiği yönünde bir iddiada bulunulmadığına dikkat çekilerek “Soruşturmamızdaki eylemlerin ana konusu, Türkiye’nin İran’a olan petrol, doğalgaz vs. ödemeleri veya bu ödemelerin şekli ile ilgili olmayıp İran’ın maruz kaldığı yaptırımları aşmak için geliştirilen sistemin işleyişi esnasında verilen rüşvetler, bankalara ibraz edilen sahte belgeler, altın kaçakçılığı ve bu suçların örgüt faaliyeti kapsamında gerçekleştirilmesi konularını ihtiva eder” denildi.
Bugün Gazetesi