onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Caesar'dan Nero'ya Uzanan Bir Liste! Antik Roma'nın En Garip İmparatorları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Caesar'dan Nero'ya Uzanan Bir Liste! Antik Roma'nın En Garip İmparatorları

Ünlü Roma İmparatorluğu yaklaşık olarak beş yüz yıllık bir hüküm dönemine sahip. Bu ünlü imparatorluğun ününe kavuşmasına neden olan etkenlerden bir tanesi de kötülükleri ile nam salan imparatorlar. Bu imparatorlar Roma'nın değişmesine ve tehlikeli bir güce dönüşmesine bile neden oldular. Peki kim bunlar? Roma İmparatorluğunun iyi, kötü ve garip imparatorlarını yakından tanımak için buyurun efendim!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Augustus (M.Ö. 63-14)

1. Augustus (M.Ö. 63-14)

Gerçek adı Gaius Julius Caesar olan Augustus, ilk Roma imparatoru olması sayesinde tanınır. Augustus'un imparator olduğu dönemlerde Roma Julius Caesar'ın ölümü yüzünden bazı zorluklar yaşıyordu ve Augustus, Caesar'ın intikamını almak için yemin etti. Edilen bu yeminin bazı getirdikleri vardı ki onlar da Antony ve Cleopatra ile savaşmaktı. 

Augustus, roma için iyi olarak nitelendirilebilecek imparatorlardan biri oldu ve Roma'yı kurtararak ekonomik olarak güçlü bir imparatorluk haline getirmeyi başardı. İmparator Augustus sayesinde Roma'da iki yıl boyunca Roma Barışı dönemi yaşandı.

2. Caligula (M.S. 12-41)

2. Caligula (M.S. 12-41)

Caligula yalnızca Roma'nın değil tüm tarihin en kötü ve deli imparatorlarından bir tanesi olarak öne çıkar. Aslında Caligula, tahta ilk çıktığında oldukça iyi ve hayırsever bir imparatordu. Ancak onun kazandığı para ve güç bambaşka bir insana dönüşmesine enden oldu. Hatta öyle çok değişti ki kendisinin imparator olmasına yardımcı olan amcasını boğdurarak öldürdü, kendi isteğine göre birçok insanın öldürülmesini emretti ve kendisini senato üyesi seçtirebilmek için çabaladı. Kötülüğün ve deliliğin sınırlarını zorlayan imparator en sonunda muhafızları tarafından öldürüldü.

3. Nero (M.S. 37-68)

3. Nero (M.S. 37-68)

Nero'da imparatorluğunu kendi çıkarları için kullanan ve kötülüğün sınırlarını zorlayan imparatorlardan bir tanesiydi. Hatta tarihe dönüp baktığımızda Nero kadar zalim ve kötü bir imparatora rastlamak oldukça zor bile diyebiliriz. İmparator Nero, kendisinden ayrılmak isteyen eşlerini bir şekilde ortadan yok ediyor ve keyfine göre birçok kişiye ölüm emri veriyordu. Nero, kendi kötülüğünün farkındaydı ve bu nedenle de halka kendisini sevdirebilmek için meydanlarda büyük eğlenceler düzenliyor ve vergi indirimleri yapıyordu.

4. Commodus (M.S 161-192)

4. Commodus (M.S 161-192)

İmparator Commodus, biraz kötü biraz da narsist bir hükümdardı. Commodus hükümdarlıığını sürdürdüğü yıllar içerisinde kötü niyetleri olan insanlardan etkilenmiş ve bu nedenle de halkının büyük acılar yaşamasına neden olmuştu. Narsist kısmına gelecek olursak Commodus, hükümdarlık döneminde bazı ilginç uygulamalara imza atmıştı. Örneğin Roma'nın, senatonun, sarayın ve hatta ayların adını kendi ismi ile değiştirmiş ve Commodus yapmıştı.

5. Caracalla (M.S 188-217)

5. Caracalla (M.S 188-217)

Bir diğer kötü imparatorumuza geldik. Yani Caracalla'ya. Caracalla 198 yılında hükümdar olduğu zaman unvanını kardeşi ile paylaşıyordu. Ancak bir garip imparatorumuz görevini kardeşi ile paylaşmak istemedi ve kardeşini öldürerek tahtın tek sahibi oldu. Caracalla'nın hırsı o kadar büyüktü ki kardeşini öldürmek ona yetmedi ve kardeşine bağlı olan herkesin öldürülmesini istedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Maximinus Thrax (e. ?–MS 236)

6. Maximinus Thrax (e. ?–MS 236)

Kötülüğün yanı sıra biraz da gaddar biri olan Maximinus Thrax hüküm sürmeye başladığı günden itibaren tüm düşmanları ile savaşmaya başladı. Ancak bu savaşlar bir zorunluluk sonucunda değil imparatorun savaşma isteğinden kaynaklanıyordu. Yapılan savaşların uzun bir zamana yayılması ise Roma'nın ekonomisinin günden güne kötüye gitmesine neden oldu.

7. Trajan (53-117)

7. Trajan (53-117)

Trajan, Roma imparatorları arasında en iyisiydi. Hatta Trajan senato tarafından 'optimus princeps' yani en iyi hükümdar bile ilan edilmişti. Trajan, Roma hükümdarlığı sürecinde en büyük toprak genişliğine ulaşan imparator oldu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Lisans Bölümü mezunu, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Bugüne kadar öğretmenlik ve editörlük görevinde bulundum. 2022 yılından bu yana Onedio bünyesinde çalışıyor ve magazin kategorisinde içerik üreterek biraz dedikodu seven herkes için magazin gündeminin nabzını tutuyor, sizleri ucu bucağı olmayan magazin dünyası ile buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın