Bütçe Kontrolünü Sağlamak İsteyenler İçin 10 Maddede Daha Doğru Para Harcama Rehberi
Bütçeni kontrollü bir şekilde yönetmek ve harcamalarını daha doğru şekilde bölümlendirmek istiyorsan bu maddelere dikkat!
1. Bütçeni doğru yönetebilmek için öncelikle harcamalarını kayıt altına almaya başlamalısın.
2. Harcama kontrolü için işlevsel mobil uygulamalardan birini seçip kullanmaya başlayabilirsin.
3. Eğer harcamalarını ailenle birlikte yapıyorsan bütçe planlamasına aileni de dahil etmelisin.
4. Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaç listesi hazırlamak şart!
Market, giyim, hediyelik eşya, pazar... Ne amaçla olursa olsun, alışverişe çıkmadan önce bir ihtiyaç listesi hazırlaman şart. Önceliklerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek çıkacağın bir alışveriş her zaman daha tutarlı harcama yapmana yardımcı olacaktır. Bir planın olmazsa alımların tamamen dürtüsel olarak ilerleme potansiyeline sahip.
5. 50-30-20 kuralı yaşam kalitenden ödün vermeden birikim yapmana yardımcı olabilir.
Gelirini parçalara bölüp kazancının %50'sini faturalar, temel gıda alışverişi ve ulaşım gibi ihtiyaçlarına, %30'unu giyim, spor, dışarıda yemek ve sinema gibi isteklerine ve %20'lik kısmını ise birikime ayırman bütçe planlamana büyük destek sağlayabilir.
6. Gereksiz harcamaları kısmak, birikim için bütçe yaratmana yardımcı olacaktır.
Tüm harcamalarının listesini tuttuktan sonra bu harcamaları bölümlere ayırarak nelerin gereksiz olduğunu rahatça görebilirsin. Olması gerekinin üzerinde gelen faturaları frenlemek için tasarruf tedbirleri almak, gereksiz harcamaları azaltmak ve öncelik sıranı yeniden düzenlemek paranı daha doğru kullanmana yardımcı olacaktır.
7. Erken rezervasyonlar, indirimler, kampanyalar...
Bütçe planlama konusunda doğru adımlar atman için öncelikle planlama konusunda doğru adımlar atman gerek. Bunun için tatilini, seyahatini, alışveriş ihtiyaçlarını önceden planlamalısın. Bu sayede erken rezervasyon indirimlerinden, dönemsel kampanyalardan ve en iyi indirimlerden yararlanma şansına sahip olabilirsin.
8. Birikim yapmak alışkanlıktır!
Birikim yapmanın her şeyden önce bir alışkanlık olduğunu kabul ederek işe başlamak ve bu alışkanlığı kazanmak uzun vadede bütçe yönetimine büyük katkı sağlayacaktır. Rakamsal olarak çok küçük bile gözükse gelirinin bir kısmını biriktirmen, bu birikimi yatırımlarda değerlendirmeni de mümkün kılacaktır. Mevduat faizi, altın, fon vb. yatırımlar bunun için birer seçenek olabilir.
9. Motivasyon bütçe yönetiminin en önemli anahtarıdır.
Hayal ettiğin şey bir ev, bir araba ya da bir tatil olabilir. Ne hayal ettiğinden bağımsız, bir hayalin varlığı birikim yapabilmen ve bütçeni doğru yönetebilmen için oldukça önemli. Bu yolculukta hayallerin ya da yatırım fikirlerin değişebilir ancak bunları karşılayacak bir birikimin olması kadar güzel bir şey var mı!
10. Bütçe kontrolünün ve birikimin zaman alan işler olduğunu unutmamalısın.
Planlı harcama yapmayı alışkanlık haline getirdiğinde bu çaba sana keyifli bir uğraş gibi gelmeye başlayacak. Birikim yapmanın ve planlı harcamanın geri dönüşünü her zaman çok kısa vadede alman mümkün olmayabilir. Bunun uzun soluklu bir yolculuk olacağını ancak uzun vadede her zaman kazanacağını unutmamalısın.
Yorum Yazın