Görüş Bildir
Haberler
Burcu Baba Yazio: Erken Çocukluk Döneminde Deneyim Çeşitliliği

etiket Burcu Baba Yazio: Erken Çocukluk Döneminde Deneyim Çeşitliliği

Burcu Baba
20.10.2020 - 16:40 Son Güncelleme: 27.10.2020 - 13:59

Hepimizin bildiği gibi beyin gelişimi 2-7 yaş döneminde çok hızlıdır. Bu dönemin başlangıcında beyin hücreleri arasındaki bağlantılar iki katına çıkar. Bu bağlantılar öğrenmeyi sağlar ve öğrenme işlevini sürekli kılar. Bu dönemde çocukların beyinleri edindikleri becerileri hızlıca emmeye hazırdır. Bu nedenle erken çocukluk döneminde çocuğun yaşadığı deneyimler çok önemlidir ve uzun süreli etki gücüne sahiptir. Çocuklar çok meraklıdır. Farklı deneyimler onları yeni bir deneyime, bilgiye yönelterek, öğrenme becerilerini ve hızlarını arttıracaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu dönemdeki deneyim çeşitliliği hem beyin gelişimine katkı sağlarken hem de yetenek alanlarının belirlenmesinde de çok önemli bir fırsattır.

Bazı aileler çocuklarının sürekli farklı aktiviteler, alanlar denemesini “maymun iştahlılık” gibi düşünebilirler ancak bu düşüncenin aksine çocuğun olabildiğince çeşitli aktivitelerle ilgilenmesi son derece önem taşımaktadır. Çocuğun ilgi duyduğu alan tespit edildikten sonra üzerinde çokça çalışıp belirli alanlarda derinleşebilmesi için zamanı zaten olacaktır.

İşte bu nedenle erken çocukluk döneminde hem aile hem de okul ortamında çocukların çok çeşitli deneyimler yaşamaları önemlidir. Tabii bu deneyimleri yaşarken çocuğu gözlemlemek de onun gelecek tasarımına rehberlik ve yol arkadaşlığı edebilmek için aynı derecede öneme sahiptir.

Deneyim çeşitliliğinin hizmet ettiği bir önemli fayda da farklı öğrenme biçimlerinin birbirini desteklemesi konusudur.

Bellek kendi içinde birçok bileşene sahiptir. Örneğin beyinde resim yapma yeteneği bir bölümde, yazı yazma becerisi ayrı bir bölümde depolanır. Dolayısıyla bir beceri farklı bir becerinin gelişimine fırsat sağlar. Bu nedenle erken çocukluk döneminde pek çok deneyim çeşitliliğine maruz kalmış bir kişide farklı beceriler gelişecek ve bu beceriler de birbirini geliştirecek.

Bu gerçeklikler çerçevesinde aileler çocuklarının pek kıymetli bu yıllarının her anının değerinin farkındalığıyla ekran başında amaçsız geçecek her dakikayı engellemeli.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
10
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın