Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Burçak Yüce Yazio: Yangın ve Doğal Afetlerin Zararını Nasıl En Aza İndiririz?
Genel olarak orman yangınların çıkış nedenlerini biliyoruz.
İçlerinden bazıları yıldırım düşmesi, yüksek sıcaklık gibi doğal afetler olsa da yangınların çoğu yazık ki insan kaynaklı.
Kasten ya da bilinçsizce yapılan basit hatalar yüzünden hektarlarca kilometrekarelik ormanlık alanlarımız içindeki canlılarla yitip gidiyor.
Yapmamız gerekense saldırılar olduktan sonra değil olmadan önce neler yapabileceklerimizi keşfederek hayata geçirmek. Yani gardımızı önceden alabilmek.
Mesela uydular orman yangınları ile mücadelede önemli teknolojilerden biriyken Ruslar uzaya Sputnik uydusunu çoktan yolladı.
ABD ise yangın müdahale ekipleri ile NASA uydularının bir arada çalışmayı yürüttüğü bir acele müdahale sistemine sahip. Uydudan gelen verilerle gün boyu uçaklarla yangın tespiti yapılıyor. Kara ekipleri ise uydu ve uçaklardan gelen bilgileri kısa sürede değerlendirip yangına müdahale ediyor.
Bu konuda en iyi misal ise Avusturya’dan. Bir Avusturya firması, 2019 Kaliforniya yangınını, başladıktan daha sonra 66 saniye içinde tespit etti.
Evet, yanlış duymadınız!
Dahası var…
ABD ise bu istihbaratı üç dakika içinde doğruladı.
Kısacası gerek küresel ısınmayla birlikte gerekse terör eylemleriyle artan orman yangınları karşısında uydular tüm dünyayı kapsayan bir erken müdahale sisteminin öncüsü durumunda.
Orman yangınlarında az evvel bahsettiğim üzere dronelar da kilit bir öneme sahip.
Son yıllarda uydulardan gelen bilgileri doğrulamak ve yangının yerini tespit için bazı ülkelerce dronelar kullanılıyor. Özellikle helikopterlerin rüzgâr yaratabileceği ve uçakların giremediği minik alanlar için çok kullanışlı. Hatta bazı dronelar yangın söndürmek için üretiliyor. Ateşe dirençli yapıda imal edilen bu dronelar, yine insanların giremedikleri kritik noktalara ulaşıp söndürme işlemi yapıyor.
Son yıllarda özellikle ABD’de orman yangınları ile ilgili kullanılan diğer bir teknoloji ise yangın söndürme robotları. Bilindiği gibi yangınlara havadan müdahale oldukça önemli ancak bu havadan müdahalenin yanında karadan müdahale de çok etkili. İtfaiye ekipleri ateşten koruyan ekipmanlara rağmen, yeteri kadar sıcak bölgelere giremeyebiliyor.
Diğer ülkelerde durum buyken insanın “bizim onlardan neyimiz eksik!” diyesi geliyor.
Ezcümle yangın bu kadar büyümeden, onca masum canlı diri diri yanarak can vermeden bu maddi manevi ateşi biz de bilim ve teknoloji ışığında söndürebilirdik.
Şimdi diyoruz ki biz vatanına bağlı yardımsever bir milletiz. Seferber olup yenilerini ekeriz…
Bu ekosistem bu habitat sanki bir yılda oluşmuş gibi…
Yanlış anlaşılmak istemem. Tabi bir yandan da boş durmak yerine ufak adımlar atmalı, fidanlarımızı dikmeliyiz lakin siz beni anladınız. Bu aşamalara gelinmemeliydi.
Bir de bu kriz anlarında sizden ricam üzüntüyle ona buna ahkâm kesip laf dalaşına girmeyelim. Zaten son zamanlarda peşimizi bırakmayan felaketlerden ötürü yeterince üzüldük. Bir de birbirimizi gereksiz yere üzmeyelim, incitmeyelim.
Yorum Yazın
Gündemde olan konuları ele almanız ne güzel, keyifle takip ediyorum. Umarım en kısa sürede sel yangın covid tüm felaketler biter.