Referansımı diyanetin sayfasından almayı tercih ettim.
Sözlük manası ile Yaradan’a yakınlaşmaya vesile olan her şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasını kazanmak için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Allah’a yaklaşmakta hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
Mezheplerin çoğuna göre kurban kesmek sünnettir. Hanefî mezhebinde ise genel kabul, kurbanın vacip olduğudur. Tarihe baktığımızda gerek putlara gerekse tanrılara hayvan hatta insan kurban edildiğini biliriz. Hülasa kurban, gerek Müslüman toplumlarda gerekse diğer inanışlarda belirli simge ve şiar sayılır.
Peki, bilimsel olarak kurban kesildiği sırada acı çeker mi?
Bu sorunun cevabını merak eden Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi’ndeki bir grup bilim adamı, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların acı çekip çekmediği ile ilgili araştırma yapmış ve ilginç sonuçlara ulaşmış.
Yapılan bilimsel çalışmada kurbanların vücutlarında üretilen beta endorfin hormonu seviyelerinde önemli artışlar belirlenmiş. Hayvanların kesim öncesi gerçekleştirilen ölçümlerinde, ağrı kesici, sakinleştirici etkisiyle bilinen ve morfinden 30 kat daha etkili olan beta endorfin hormonu seviyesinde önemli artışlar olduğunu tespit etmiş.
Yapılan kontrollü deney üç aşamada gerçekleştirilmiş:
Kesim öncesi, kesim esnası ve kesimden 3 dakika sonra yapılan beta endorfin analizlerinde, bu hormon seviyesinin kesim öncesinde alınan değerlerinin kesim esnasında alınan kan örneklerinde iki katına çıktığı, kesimden 3 dakika sonra ise yaklaşık 4 katına çıktığını göstermiş.
Bu hormonun ağrı kesici özelliğinin morfin olarak bilinen ağrı kesiciye göre 30 kat daha fazla olduğu belirten uzmanlar, helal kesimde beta endorfin hormonu sayesinde hayvanların sakinleştiğini dile getirmiş.
Buradan helal kesim sırasında hayvanların tahmin edildiği kadar acı çekmediği ortaya çıkıyor.
Çocukluğumda kurbanımızla kurduğum duygusal bağdan ötürü kurban bayramlarımda içime hep bir hüzün çökerdi. Ellerimle günlerce beslediğim, sevdiğim, isim bile taktığım koyunumun etini de yiyemezdim.
Bu bilginin ardından içim bir nebze rahatladı diyebilirim.
Ve herkese mutlu bayramlar dilerim.
Yorum Yazın
Buna zaten iman ediyorduk ispatlanmış oldu nur ala nur
Evet
Hayvanların canı yanıyor bu yazarın söz ettiği deney yalanlandı.
Ben yalanlandığına dair bir yazı görmedim
Tamda kurban bayramı merak edilenler yazısı olmuş süper 👍🏻
çok teşekkür ederim