Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Burçak Yüce Yazio: 5 Maddede Suyun Mistik Özellikleri
Ne özel bir madde.
Tüm canlılığın var oluş vesilesi.
Hem içinde olmayı hem içimizde olmasını severiz. Şifasını tüm bedenimizde hissederiz.
Hele akıştaki bir suysa…
Dere kenarları, o akıştaki serin suya ayakları daldırmak, kaynağından buz gibi sular içmek ne iyi gelir.
Haydi, gelin bugün suyun mistik özelliklerine ve önemine farklı bir pencereden bakalım:
1. Suyun metafizik özellikleri
2. Yaşlanmanın nedenlerinden biri az su tüketimi
Zamanında İbni Sina’nın çarpıcı bir gözlemi var. Bir kavunu güneşin altında günlerce tutarak inceliyor ve sonra su kaybından büzüşerek bozulduğuna şahit oluyor. İnsanın yaşam serüvenini de bu örnekle izah eden meşhur bilim insanı, insanın da yıllar içinde hücrelerinin su kaybederek yaşlandığını tespit ediyor.
Gençleştirici ürünlerin çoğunun hyalüronik asit içerdiğini biliyoruz. Bu bileşiğin özelliğiyse kendi hacminin 6 katı su tutabilmesi.
Yine yıllar içerisinde hücrelerde biriken toksik maddelerin vücuttan gerek deriden terleme, gerekse idrar yoluyla atılımını su ile sağlıyoruz.
3. Yapılandırılmış su
4. Kadim öğretilerde su
Kadim medeniyetler ve metinler suya yalnızca kutsal bir madde olarak görüp çeşitli ritüellerde kullanmakla yetinmemiş, suyu kendilerine yardım eden, kendi lehlerine kullanan, zaman zaman su okumaları gibi pratiklerle haber ulaştıran, bazı teknikler yardımıyla düşmanları savan, zaman zaman da sel, tufan, tsunami gibi ceza veren bir unsur olarak da görmüşlerdir. Elbette bu deniz, göl, ırmak, nehir, yağmur, dolu gibi fiziki özelliğinden öte içinde barındırdıkları ruhani özelliğinden dolayıydı.
Kadim öğretilerdeki bazı pratikleri hatırlarsak, gidenin ardından su dökülürdü. Su gibi gelip gitsin diye.
Suya okumalar yapılarak su tekrar yapılandırılırdı.
Kötü rüyalar suya anlatılırdı.
Yağmur duası ile kurak bölgelere yağmur yüklü bulutların toplanabildiğini biliyoruz.
Mesela bir kapta uzun süre bekleyen su bile içilmez. Su yapısı itibariyle akışkan olmak ister. Beklemek doğasına aykırıdır ve bakteri üretir.
Hatta beklemiş suyla abdest bile alınması uygun görülmemiştir.
Hülasa su sadece bir madde değil, manası olan bir kavramdır.
5. Suyun dini öğretilerde yeri
Neredeyse tüm dinlerde suyun kutsal bir madde olduğunu biliyoruz. Misal Hz. Hacer Mekke’nin çorak topraklarında oğlu Hz. İsmail ile susuzluktan bitap düşmüş halde Safa ile Merve tepelerinin arasında su diye koştururken kutsal zemzem suyu yetişmişti imdada.
Hz. Musa denizi yarmıştı asasıyla. Ve vesile olmuştu kavmiyle düşmandan kurtulmasına.
Aynı zamanda kutsal kitap Kuran-ı Kerim’e baktığımızda cennet hep akan nehirlerle tasvir edilir. Onun dışında yine pek çok ayette sudan bahsedilir.
Bunlardan belki de en bilineni Enbiya Suresi 30. ayettir: “Her canlıyı sudan yarattığımızı görmezler mi?”
Nahl Suresi, 65. ayet: Allah gökten su indirdi, ölümünden sonra yeri onunla diriltti; işitebilen bir topluluk için bunda gerçekten bir ayet vardır.
Hac Suresi, 63. ayet: Görmedin mi, Allah, gökten su indirdi, böylece yeryüzü yemyeşil donatıldı. Şüphesiz Allah, lütfedicidir, her şeyden haberdardır.
Secde Suresi, 27. ayet: Görmüyorlar mı; Biz, suyu çorak toprağa sürüyoruz da onunla ekin bitiriyoruz; ondan hayvanları, kendileri yemektedir. Yine de görmüyorlar mı?
Yasin Suresi, 77. ayet: İnsan, Bizim kendisini bir damla sudan yarattığımızı görmüyor mu? Şimdi o, apaçık bir düşman kesilmiştir.
Kaf Suresi, 9. ayet: Ve gökten mübarek (bereket ve rahmet yüklü) su indirdik; böylece onunla bahçeler ve biçilecek taneler bitirdik.
Tabii su ile ilgili daha pek çok ayet var.
Su ile ilgili daha pek çok bilgi edinmek için mümkün dergisiyle yaptığımız keyifli röportajı okumanızı öneririm.
Sağlıcakla kalın, hoşça kalın.
Yorum Yazın
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 süper