Görüş Bildir
Haberler
Bulgurun En Güzel Yemeklere İmzasını Attığının 17 Kanıtı

Bulgurun En Güzel Yemeklere İmzasını Attığının 17 Kanıtı

Ceren Tutuncu
15.04.2015 - 20:09 Son Güncelleme: 01.05.2015 - 01:17

Bulgur Deyip Geçmeyin

Bulgur belki de hayatımızın olmazsa olmazlarından. Çorbasından köftesine çeşit çeşit lezzetli yemekler yapılabiliyor. Sağlıklı olmasından ötürü daha çok tercih edilmesi de ayrı bir konu. 

Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır.Hatta yararları saymakla bitmez. İçerdiği Folik Asit sayesinde çocuk ve hamile kadınların vazgeçilmezidir. Doymamış yağa sahip ve yağ oranı oldukça düşüktür. Kabızlığı engeller, bağırsak kanserini önler. en önemlisi radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır.

Gelenekselden tutun da herkesin adı gibi bildiği bulgur yemeklerine beraber göz atalım.

1. KISIR

1. KISIR

Nerdeyse herkesin bildiği en yaygın bulgurlu tarif. Soğan, domates, salça, maydonoz, bulgur yağ ve farklı baharatlardan oluşur. Farklı yapılış şekilleri vardır. Kimisi marul, salatalık turşu da koymayı tercih eder. Kimisi soğanı kavurur kimisi çiğ koyar. her nasıl olursa olsun kurtarıcı bir bulgur işidir.

2. MERCİMEKLİ KÖFTE

2. MERCİMEKLİ KÖFTE

Soğan, yağ ve salçayla kavrulur. Haşlanan mercimek ve bulgurla buluşur. maydonoz da koyduk mu oooh enfes.. kimyon önemli bir baharattır bu yemekte.

3. İÇLİ KÖFTE

3. İÇLİ KÖFTE

Adından da anlaşıldığı üzere içli bir köfte. İçinde soğan ve kıymanın kavrulmasıyla oluşan bir iç harcı var.  Şimdilerde çiğ köftecilerde bile gördüğümüz haşlama ve kızartması yapılan harika bir lezzet. Bol karabiberli iç harcıyla daha da leziz oluyor bilginize.

4. TAHİNLİ KÖFTE

4. TAHİNLİ KÖFTE

Birçok kişinin bilmediği bir lezzet. Un, bulgur ve tahinin karışımından oluşur. yanında pul biberli soğan piyaza banılarak yenir.

5. FELLAH KÖFTESİ (Sarımsaklı Köfte)

5. FELLAH KÖFTESİ (Sarımsaklı Köfte)

Araplarda DABULET olarak adlandırılan fellah kötesi su, un ve bulgurla yapılır. minik toplar haline getirilip işaret parmağın ucuyla ortasına bastırılır. Kaynar suda haşlanır,süzülür ve salça, yağ, sarımsak ve maydanozla buluşturulmuş sos haşlanan topların üzerine dökülür.

6. KISIRLI SARMA

6. KISIRLI SARMA

Bildiğimiz kısır gibi hem asma yaprağı hem de lahana yaprağıyla yapılabilir. Kısırla aynı malzemelere sahiptir. Kısırı yaprağa sarıp,pişiriyoruz ve üzerine sarımsak salça yağlı sosu döküyoruz.

7. SİNİ KÖFTESİ ( Tepsi Oruğu)

7. SİNİ KÖFTESİ ( Tepsi Oruğu)

İçli köfte yapamıyor musunuz? Üzülmeyin içli köfte içini ve dışını hazırlayın ve onları tepsiye yayıp fırına verin hem sağlıklı hem kolay.

8. YOĞURTLU BULGUR KÖFTESİ

8. YOĞURTLU BULGUR KÖFTESİ

Sarımsaklı köfteyi hatırladık? işte aynı içi haşladıktan sonra tabağımıza alıp sarımsaklı yoğurt döküyoruz. Üzerine de kızdırılmış tereyağ ve toz biber MMMMmmm!!

9. MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

9. MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

Yapılışı bir pilavdan farksız ama tereyağlı olunca ayrı bir lezzetli. Hatta üstüne ince doğranmış ve kavrulmuş (rengi yanığa yakın olmalı) soğan da dökünce dadından yenmiyor.

10. SOĞUK ÇORBA (Sıraysır)

10. SOĞUK ÇORBA (Sıraysır)

Bulguru kaynatııırlar aman bulguru kaynatııırrrlar yoğurtla karıştırırlaaaaar canım yoğurtla karıştırırlaaar... Yaz sıcağında harareti alıyor.

11. ORUK KEBABI

11. ORUK KEBABI

Bildiğimiz Adana belki de Urfa kebabına bulgur koyuluyor.

12. TEBBULİ (Tabbule)

12. TEBBULİ (Tabbule)

Soğuk yenen, kısıra benzeyen ama pilavlık bulgurla yapılan bir tür salata. İçinde normalde domates salatalık, bulgur, maydanoz, nane, soğan, sarımsak bulunan bu yemek kuskus adı verilen şehriye ile de yapılıyor.

13. EBE GÖMECİ PİLAVI

13. EBE GÖMECİ PİLAVI

Ebe Gömeci ve bulgurun hafif salçayla buluşup göz göz olana kadar pişmesi. harika bir tat..

14. MEYHANE PİLAVI (Çoban Aşı Pilav)

14. MEYHANE PİLAVI (Çoban Aşı Pilav)

kavrulan soğan, biber, domates ve salçaya eklenen bulgur isteğe göre koyulabilen baharatlarla zenginleşip genellikle meyhane ve kebapçılarda baş köşeyi alıyor.

15. ANALI KIZLI ÇORBASI

15. ANALI KIZLI ÇORBASI

İçli köfte ve sarımsaklı köfte hazırlanıyor, bol soğanlı ve salçalı suya atılıyor, haşlanıyor, isteğe göre nohut da eklenebilir.

16. BATIRIK

16. BATIRIK

Kısır gibi hazırlanır fakat malzeme açısından daha zengindir. Tuzsuz yer fıstığı, susam (küncü) ve tahin de eklenir. salatalık domatesle şenlenir, afiyetle yenir.

17. KİBBE (MABRUME)

17. KİBBE (MABRUME)

Minicik doğranmış et ve bulgur yoğurulur. Kıyma,fıstık, soğan harcı doldurulur. Fırınlanıp yenir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
23
4
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
iremirem

mercimekli pilav normal pilavdan farklı yapılır. önce mercimeği haşlarsın sonra içine bulgur eklersin pişince üstüne sos yaparsın.

Vay be pek çoğu Hatay'a özgü yemekler. Gözlerim yaşardı