Görüş Bildir
Haberler
Bülent Fidan Yazio: Beyaz Yakalıların Pandemi Sonrası İçin Soruları

etiket Bülent Fidan Yazio: Beyaz Yakalıların Pandemi Sonrası İçin Soruları

Bülent Fidan
29.09.2020 - 13:23 Son Güncelleme: 04.10.2020 - 11:33

Eski normal, yeni normal… Günlük konuşmaların ana sözleri oldular. Ben duruma “normal”leşme kavramıyla yaklaşmıyorum. Yaşadıklarımızı zaten olması gereken bir değişim olarak görüyorum. Mega trendleri geçmişe dönüp incelediğimizde karşımıza küresel pek çok sorunun çıktığını ve bunların bir gün dünyanın tamamında büyük bir sorun yaratacağının haberini verdiğini görürsünüz. Alvin Toffler’in dalga teorisinde de dile getirdiği üzere toplumsal değişimlerin mutlaka bir nedeni olur ve toplumsal değişimler giderek daha az zaman aralıklarında gerçekleşir. Son 50 yıla baktığımızda bilgi çağında yeni bir adımda olduğumuz aşikâr.

Sık sorulan ve merak edilen sorular var. Araştırma şirketlerinin elde ettikleri veriler ve trend analiz şirketlerinin raporlarından yola çıkarak şimdi bu birkaç soruyu cevaplamaya çalışalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Artık evden mi çalışacağız?

Bu tamamen sizin yaptığınız işle ilgili. Eğer doğrudan, halk için ekmek yapmıyor, zorunlu işiniz nedeniyle bir fabrikada üretmiyor ya da kurye gibi gün boyunca motosiklet üzerinde yaşamıyorsanız, işiniz dijital ortamla yapılabiliyor ve gereksiz yere “maaş ödüyoruz, ofiste çalışsınlar” diyen bir patronunuz yoksa elbette evde çalışabilirsiniz. Ancak ofis dışında çalışmayı sadece evde çalışma olarak yorumlamayın. Ofis dışı çalışma her yerde olabilir. Son verilere göre işi dijital ortamdan yapabilenlerin %25’ten fazlası bulundukları kentin dışında tatil bölgelerinde ofis dışı çalışıyor. Ofis dışı çalışmanın ön koşulu şirketinizin dijital dönüşüme uygun yapılanmış olması. Mevsim değişimlerine göre bu oran ya da mekân değişecektir.

Yeni meslekler mi doğacak?

Evet. Bir tane doğdu bile. Özellikle “do it yourself” alışkanlığı yüksek olan Avrupalılar ve aslında pek de becerisi olmayan ABD’liler yeni mesleklerle tanışmaya başladılar. Bunlardan ilki “sanal asistan”, “sanal yardımcı” ya da “dijital mentor” gibi farklı isimlerle ilerliyor. Ama daha net bir şekilde tanımlanmış değil. Pandemi nedeniyle evde zaman geçiren ve evde video ile yemek, ev tamiri ya da başka bir iş öğrenmeye çalışanlar bundan sıkılmış durumdalar ve “influencer” izlemek yerine canlı bağlantı ile hem birlikte iş yapacakları hem de bire bir zaman geçirecekleri insanlara bedel ödüyorlar. Tabii ki o insanlarda aradıkları şey işi bilmeleri ve “sohbet zenginliği”. Son zamanlarda özellikle evde üçüncü nesil kahve yapma arzusu ve bunu bir asistanla sürdürme sayısı giderek artıyor.

Pandemi bir gün bittiğinde ne olacak?

Pandemi bittiğinde 2019 yılına geri dönmeyeceğiz elbette. Değişim durmayacak. Son 2 ayda dünya devi markalar bulundukları ülkelerdeki ofislerini ortalama %50 küçülttüler. Dijital ortamda çalışan şirketlerin büyük kısmı insanları işten çıkarmadılar. İşi elverenleri ofis dışı çalışmaya yönlendirdiler. Böylece büyük ofis maliyetlerini azalttılar, elde ettikleri maliyet azaltımının bir kısmını ofis dışında çalışanların işle ilgili masraflarına harcamaya başladılar ve yine kârlı bir adım atmış oldular. Pandemi sonrası, özellikle iş dünyası çalışanları hızlı bir şekilde yaşadıkları dijitalleşmede nasıl daha verimli olabileceklerini keşfedecekler. Bu verimin en önemli çıktısı ofis dışında özel yaşantılarında edinecekleri yeni yetenekler olacak. Ve bu yeteneklerin bazıları da yeni bir gelir kapısı olacak.

Pandemi sonrası kendi işyerimi açabilecek miyim?

20 yıl önce internet ortamında iş yapacağımızı söyleyince dolandırıcı gözüyle bakılırdı. Sabit bir mekan ve sabit bir telefon hattı olmadan iş yapılabilir miydi? Şimdi, herkesin bir sanal kimliği var. Devletlerin bile e-devlet kapıları… Pandemi sonrası sanal şirketler yani tamamen sanalda olan şirketler artacak. E-ofisler yeni bir hizmet olarak ilerleyecek. Ortak ofislerin yerini alacaklar. Asistan hizmetleri daha da artacak. Sanal ofislerin kurulumu da dijital ortama kaymaya başladı bile. Evet, işyerinizi sanal ortamda kurabileceksiniz.

İş dünyasında yeteneklerimizi kim, nasıl değerlendirecek?

İş dünyasında yeteneklerimizi kim, nasıl değerlendirecek?

Eskiden bir işyerinde yabancı dil, kılık kıyafet, güler yüz, ofis programlarını iyi kullanmak, iyi sunum hazırlamak gibi sizi tercih ettiren unsurlar vardı. Şimdi, bunların yerine yeni iş deneyimleri sizi bekliyor. Dijital ortam yazılımlarına hâkim olmak, Zoom gibi platformların hangisinde neyi nasıl yapacağınızı iyi bilmek ve kullanmak, dijital ortamla reel ortamı bileştiren dijital unsurları önermek ve benzerleri. Belki hobi olarak e-sporla ilgilenip ilgilenmediğinizi de öğrenmek isteyebilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ev ortamında kendimi nasıl verimli hale getireceğim?

İş yerlerinin bir kültürü vardır. O kültür onlarca, yüzlerce, hatta binlerce farklı kişiliklerin tek bir ortamda işe odaklanıp verimli çalışması için oluşturulur. Buna isterseniz iş yeri kuralları deyin. Her şirketin kuralları farklıdır ama amaçları dediğim gibi farklılıkları bir hedefe yöneltmek için “hizalamaktır”. Hem pandemi dönemi hem de sonrası şirketler de çalışanlar da bunu yeni fark ettiler. Yani, ofis dışı serbest çalışma alanlarında kurum mekânındaki kurallar olmadığı için çalışma kurallarını da uygulayamadılar. Burada önemli olan işin tamamlanması. Bu da hem yöneticilerin hem de evden çalışanların kendi kişiliklerini ortaya koyarak birbirlerinden öğrenecekleri çok konu var. Eğer evde çalışma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız mutlaka bunu yöneticinize bildirerek pandemi sonrası için size hem duygusal hem de fiziksel bir çalışma desteği verilmesini isteyin. Pandemi sonrası bu durum normal kabul edilecek iş vakaları arasında yer alacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
9
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Onur

Sabah işe gidecem. Fabrikada saha da olmadan yapamam. Tonlarca ürünün altına imza atıyorum. Gözümle görmeden yapmam. Patron evden çalış dese bile yapmam. Işi... Devamını Gör