Bu Protez Kol ile Parmak Hareketleri Zihinden Kontrol Edilebiliyor
Johns Hopkins araştırmacıları, herhangi bir uzuv eksikliği bulunmayan bir adam üzerinde yapılan deneylerin sonucunda, beyin haritasına göre iğneleme yöntemi sayesinde hastanın sinir sisteminden alınan elektrik sinyalleri ile protez bir koldaki parmakların kontrolü sağlandı.
Öncelikle adamın parmaklarını oynattığı zaman, beyninde hangi bölgenin aktif hale geldiği görüntülendi. Kredi kartı büyüklüğünde bir film kağıda, 128 elektrot sensör yerleştirilerek beynin tam olarak hangi bölgesinin aktif olduğu saptandı.
Bu proteze sahip hastalar sadece düşünerek uzuvlarını hareket ettirebilecek
Beyin cerrahlarının ve mühendislerin ortak çalıştığı bu deneyin sonucunda, beynin aktif olmasına göre hareket edebilen bir protez geliştirmiş durumda. Bu proteze sahip hastalar sadece düşünerek uzuvlarını hareket ettirebilecek. Protez dünyasında çok önemli bir gelişme olan bu yenilik, pek çok alanda kullanılabilecek.
Mevcut protezlerin ötesinde bir teknoloji
Johns Hopkins Üniversitesi’nde nöroloji profesörü olan Nathan Crone ise bu gelişmelere dair şu açıklamalarda bulunuyor:
“Zihin kontrollü protezlerin bir insan üzerinde ilk defa kullanılarak, kapsamlı bir eğitim olmadan kişinin parmak hareketlerini yapmasına olanak sağlayacağına inanıyoruz. Mevcut protezlerin ötesinde olan bu teknoloji, yapay parmakların tıpkı bir tenis topunu tutuyormuş gibi kavrama hareketini yapmasını sağlıyor.”
Yorum Yazın
son çıkan robocop filmi gibi
spoiler: limitless dizisinde bunu hackliyorlar.
Askeri teknolojide de kullanılır yakında.