Bu Gençlerin Günahı Ne? Son 20 Yılda Türkiye'de Eğitim Sisteminde Yapılan Değişiklikler
Bu Gençlerin Günahı Ne? Son 20 Yılda Türkiye'de Eğitim Sisteminde Yapılan Değişiklikler
Türkiye'de AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne tam 17 kez eğitim sistemi değiştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nda da 6 kere görev değişikliği yaşandı. Yani 2018'den beri görevde olan Ziya Selçuk, bizim 7. Milli Eğitim Bakanımız oluyor. Hükümetin aynı olup, sistemin bir türlü rayına oturamaması akıllara 'Neyi beceremiyoruz?' sorusunu getiriyor.
20 yılda yapılan değişikliklere birlikte göz atalım;
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hüseyin Çelik döneminde lise eğitimi 4 yıla çıkarıldı, yabancı dilde eğitimin verildiği hazırlık sınıfı büyük oranda kaldırıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hüseyin Çelik'in görevde olduğu 2003-2009 yılları arasındaki bir diğer değişiklik ise lise giriş sınavlarında yapıldı. 2000'lerden beri yapılan LGS, 2005'te kaldırıldı. Yerine, ilköğretim öğrencilerinin tek bir sınava tabi tutulduğu OKS getirildi.
2007'de ise OKS kaldırılarak yerine SBS getirildi. Bu yeni sistemde 6,7 ve 8. sınıf öğrencileri sınıf sonunda 3 ayrı sınava girecekti.
2009'da YÖK Başkanı Prof. Dr. Ziya Özcan, üniversiteye girişte katsayının kaldırılacağını duyurdu. Bu durum, imam hatipler dâhil meslek lisesi öğrencileri kendi bölümleri dışında tercih yaptıklarında puanlarında düşüş olmayacağı anlamına geliyor.
Yine 2009'da SBS sınavı sadece 8. sınıflara uygulanmaya başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2010 yılında üniversiteye giriş sınavı olan ÖSS kaldırıldı. Yerine iki aşamalı bir sınav sistemi getirildi. Üniversite adayları önce YGS sınavına giriyor, barajı geçenler ise LYS'ye girmeye hak kazanıyordu.
Ülke genelinde 620 bin derslikte akıllı tahta kullanarak dersleri dijital ortama taşıma hedefiyle 2011 yılında FATİH Projesi hayata geçirildi. MEB'in sınıflara dizüstü bilgisayar, projektör ve internet altyapısı sağlayacağı projede ne kadar verimli olundu, bilinmiyor.
2012'de LYS'de yerleştirme puanı hesaplama yöntemi değiştirildi. Okulların başarısının da etkili olduğu Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) yerine kişisel başarının önemli olduğu Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) esas alınmaya başladı.
2012-2013'te aşamalı olarak SBS kaldırılmaya başlandı. 2013-1024'te TEOG sınavına geçildi. Bu yeni sistemde öğrenciler 6 temel dersten, her dönem birer tane olmak üzere, 12 ayrı merkezi sınava girdi ve 8. sınıf öğrencilerin eğitim döneminde girmek zorunda olduğu yazılılardan biri merkezi olarak yapıldı.
2012-2013 yıllarında 4+4+4 eğitim sistemine geçildi. Bu sistem 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitime çıkaran bir uygulama modeliydi. İmam hatiplerin orta kısımları yeniden açıldı ve 66 aylık çocuklar zorunlu olarak ilkokula başlatıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4+4+4 ile birlikte MEB 31 yıllık kıyafet yasasını da kaldırdı. İlkokul, ortaokul ve liselerde serbest kıyafet modeli seçildi.
Nabi Avcı'nın bakan olduğu döneminin 2014 yılında, ortaöğretimlerde türban serbest bırakıldı. Yine bu dönem dershaneler kapatılmasını öngören kanun çıkartıldı ve dershaneler özel eğitim kurumlarına dönüştürüldü.
15 Temmuz darbe girişimin ardından ilan edilen OHAL kapsamındaki ilk KHK ile 934 okul, 15 üniversite, 109 öğrenci yurdu ve askeri okullar kapatıldı. Yine bu dönem Milli Savunma Üniversitesi kuruldu.
2016'da yine OHAL koşullarında rektörlük seme sistemi değiştirildi. Buna göre rektör, YÖK tarafından önerilecek. Profesör olarak en az 3 yıl görev yapan 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
2017'de MEB ilkokul, ortaokul ve liseyi kapsayan 172 sınıf düzeyi için 53 dersin taslak öğretim programını askıya çıkardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2017'de Erdoğan'ın katıldığı bir programda söylediği “TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum” ifadelerinden 4 gün sonra, dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG'un kaldırıldığını duyurdu.
2017'de okullarda zorunlu öğretilen bitişik eğik el yazısı modeli kalktı.
2017'de YGS ve LYS kaldırılarak yerine Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) getirildi. Bu sistemde öğrenciler, sabah ilk basamak olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) giriyor. Sınav sonucu belli olmadan öğleden sonra Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) giriliyor.
2018'de TEOG yerine Liselere Geçiş Sistemi (LGS) geldi. Bununla birlikte liselerde adrese dayalı tercih sistemi getirildi. “Eğitim Eğitim Bölgesi ve Mahalli Yerleştirme Sistemi" ile öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçebiliyor. Öğrencilerin yüzde 90’ı evlerine yakın bir okula yerleşmek durumunda. Türkiye genelinde belirlenecek yaklaşık 600 nitelikli okul için ise merkezi sınav düzenlenmesi uygun görülmüş.
2018'de Milli Eğitim Bakanı görevine Ziya Selçuk atandı. Hâlâ görevde olan Selçuk, 2023 Eğitim Vizyonu'nu açıkladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Pandemiyle birlikte uzaktan eğitime geçildi. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) altyapısı birçok kez çöktü, tableti ya da telefonu olmayan milyonlarca öğrenci eğitim almakta zorlandı. Ancak Selçuk, pandemiden sonra da uzaktan eğitim modelinin devam edeceğini söylüyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
ben okurken yoruldum allah belanızı versin
Bu çocukların çoğunun günahı gereksiz bir partiye oy veren anneye babaya amcaya dedeye halaya nineye teyzeye dayıya abiye ablaya sahip olmaları. Çoğunun gele... Devamını Gör
Paganizmde çocuklar günahı olduğu için kurban edilmemiştir. Amaç inanılan Tanrıların gönlünü hoş etmekten ibaretti. Tabii ki binlerce yıl öncesinde kanlı ola... Devamını Gör