Görüş Bildir
Haberler
Bosna Hersek’te semah ve mehter coşkusu

Bosna Hersek’te semah ve mehter coşkusu

Malatya Bulvar
02.07.2013 - 17:47 Son Güncelleme: 02.07.2013 - 17:58

Bosna Hersek’te semah ve mehter coşkusu

Bosna Hersek Cumhuriyeti’nde bu yıl 503.’cüsü düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, Prusac kasabasında, Ayvaz Dede'nin 40 gün 40 gece dua ettiği yerde binlerce kişiyi bir araya geldi.

Şenliklere, Bosna Hersek’te yaşayan Müslüman Boşnakların yanı sıra, Türkiye, Avustralya, Norveç, İsveç, Suudi Arabistan ve Avusturya gibi dünyanın birçok ülkesinden insanların katıldı. Donyi Vakuf kasabasından düzenlenen atlı birliklerin geçişi ve sancak devir teslim töreni ile başladı. Geçit törenine katılan Osmangazi Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisi, töreni takip eden binlerce kişi tarafından büyük bir coşkuyla alkışlandı.

Donyi Vakuf’taki törenin ardından Prusaç kasabasında toplanan katılımcılar, 503 yıl önce yaşanan kuraklık sırasında Ayvaz Dede'nin 40 gün boyunca dua ettiği ve daha sonra suyun çıktığı kayanın bulunduğu yere yürüdü. Ellerinde sancaklarla şenlik alanına doğru hareket eden gruba, her sancağı temsilen grubun en önünde yer alan imamlar öncülük etti. Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın en önde yer aldığı yürüyüşte binlerce kişi, yaklaşık 8 kilometrelik yolun ardından, ilk olarak, kayanın yarılıp suyun çıktığına inanılan yerde dua etti. Büyük bir duygu yoğunluğunun yaşandığı duanın ardından, tekbirler eşliğinde şenliklerin gerçekleştirildiği meydana geçildi.

Bosna’da yaşayan Müslüman Boşnakların yanı sıra, şenliklere katılmak için dünyanın birçok ülkesinden gelen binlerce insan, alana girenleri tekbirler eşliğinde ayakta karşıladı. Şenlik alanına, Ayvaz Dede Şenlikleri'nin organizatörlerinden Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç ile birlikte giren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, alandaki insanları selamlayarak tören alanındaki yerine geçti. Bosna-Hersek'in Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç ve Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç, “Ayvaz Dede'nin 500 yıl önce dua ettiği yerde, hem yurttaşlarımız hem de dünyanın her yerinde sıkıntıdaki bütün insanlar için dua ediyoruz.” dedi.

Karabaş-i Veli Kültür Merkezi Semah Grubu ile Mehter Takımı'nın gösterileri, alanda bulunan binlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı. Boşnakça ve Türkçe ilahilerin seslendirildiği şenliklerde, Ankara Çankaya Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu da bir konser verdi.

AYVAZ DEDE KİMDİR?

Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl on binlerce kişinin katılımıyla Bosna Hersek'te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor. Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi, irşad maksadıyla Anadolu'dan kalkıp bölgeye gelen Horasan erenlerinden olduğu bilinmektedir. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapılan Donyi Vakuf kentinin Prusaç kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu. Şenliklerin bir bakıma bu bölgedeki insanların İslam’ı seçişi nedeniyle de kutlandığı biliniyor. Müslümanlar kadar Hristiyanların da inandığı efsanenin kahramanı Ayvaz Dede'nin suyu bulduğu ve mezarının yer aldığı dağın etekleri, 500 yıldır Ayvaz Dede Şenliklerine ev sahipliğini yapıyor.

Kaynak: http://www.malatyasonhavadis.com/gunc...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0