onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Blog yazmak ve aşamaları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Blog yazmak ve aşamaları

Yunus Emre KARTAL
15.10.2014 - 14:52 Son Güncelleme: 15.10.2014 - 17:37

Blog yazmak ve aşamaları

Ülkemizde blog yazarlığı gün geçtikçe daha fazla ilgi gören bir konu olmaya başladı. Artık bir günde binlerce blog açılıyor ve bilinçsizce açılan bir çok blog çok farklı sebeplerden dolayı tarihin çöplüğüne gidiyor. Blog yazarı blogundan verim alamıyor ve verdiği emekler sonucu başarıya ulaşamadığını gördüğü için blog sitesini kapatıyor. Şimdi sizlere aşama aşama blog yazmak nasıl oluyor ve hangi evreleri yaşıyor onları sunacağım.

1-) Blogunuzun konusuna karar verin 

Blog dediğiniz şey rahat bir çalışma alanı sunmasından dolayı tercih edilmektedir. Fakat blogunuzda yazacağınız konular oldukça önemlidir. Eğer ki iyi olduğunuz bir konu seçer ve yalnızca o konu üzerinden yayın yaparsanız başarıyı yakalama ihtimaliniz artacaktır. Üstelik tek bir konu üzerinden yayın yapmanız blogunuzun daha derli, toplu ve samimi bir bilgi kaynağı olmasında büyük rol oynayacaktır. Samimi bir ortamın diğer bir getirisi ise ziyaretçilerin yorumları olacaktır ve bloglar için yorumlar, yani ziyaretçi ile blog yazarının etkileşimi hayati önem taşır. Blog yazılarınıza gelen her yorum sizi başarıya taşıyan bir tuğla görevi görecektir. Blog konumuza karar verdiysek diğer adıma geçelim.

2-) Sitenizin geleceğini planlayın

Bir çok kişinin es geçtiği bir konudur çünkü bir çok blog yazarı bir heves ve heyecan ile blog yazmaya başlar. Ancak bir noktadan sonra tıkanır. Hevesi geçtikten sonra ise o blog artık bir çöp olmuş demektir. Bu yüzden sitenizin geleceğini planlayın. Neler yapılabilir ve hangi kategorilerde nerelere gelebilirim diye hesaplayın. Anahtar kelimeler üzerinden daha fazla ziyaretçi kazanabilmenin yollarını öğrenin ve ilk yazınızdan itibaren bunları uygulayın.

3-) Samimi yada profesyonel olun !

Ortada kalmayın, ya samimi bir ortam sunun hedef kitlenize de yada profesyonel olun ve bunun gereklerini yerine getirin. Benim tercihim kesinlikle samimi olmanızdır. Samimi bir blog için ilk adım olarak hemen sitenizde bir hakkımda sayfası oluşturun ve kendinizi tanıtın, mümkünse resminizi ekleyin. İletişim bölümü ekleyin ve ziyaretçilerin size ulaşmasını sağlayın.

4-) Yorumların değerini bilin 

Blogunuza gelen yorumları içtenlikle, samimiyetle ve büyük bir ciddiyet ile yorumu yazan kişiye gerçekten yardımcı olmak amacıyla cevaplandırın. Mümkün olduğunca elinizden geleni ardınıza koymayın ve ziyaretçilere önem verin. Diyelim bir yorum yazıldığı ve cevabı oldukça uzun bir soru soruldu, asla geçiştirmeyin ve cevap ne kadar uzun olursa olsun o sorunun yanıtını verin. Asla kabalık etmeyin, bilmişlik taslamayın.

5-) Sosyal medyanın nimetlerinden faydalanın

Sosyal mecranın tüm imkanlarını kullanın. Bunu yalnızca büyük sosyal mecralar olarak söylemiyorum. Yeni alternatif ve bloglara yönelik büyük mecralarda yazılarınızı yayınlayarak sitenize ziyaretçi çekmeye çalışın. Bu işlemleri siteniz tanınana kadar yapmaya devam edebilirsiniz.

6-) Kaliteli içerik üretin !

En önemli nokta içeriğin kalitesi ve okuyucuya sağladığı faydadır. Kağıttan kaplan olmayın, mümkün olduğunca özgün ve kaliteli içerik yazın. Yani okuyucular daha önceler onlarca kez okudukları konularda bir makale okuduklarında farkı görebilsinler. Okuyucular 'Vay be konuya hakikaten farklı bakmış ' yada ' Daha önce okumadığım yöntemler göstermiş' gibi tepkiler versinler. İçeriğin kalitesi blogun başarısının temel taşıdır bunu asla aklınızdan çıkarmayın. Bu yüzden daha önce yazılmış şeyleri tekrarlayıp durmayın. Blog kitlenize saygılı olun ve etkileşimi asla koparmayın hatta yazılarda bile.

7-) Zamana bırakmayı tercih edin

Blogun başarılı olmasını ve hemen beklemeyin. Sabırlı olun ve düzenli bir şekilde ilerleyin. Blog işini ciddiye alın ve ona değer verin. En az haftada bir içerik girin. Ne kadar fazla içerik girerseniz ziyaretçi sayınız o denli içerik kalitenize ve diğer çalışmalarınıza göre artacaktır. Hemen para kazanmayı düşünmeyin ve başarıyı kovalayın. 3 idiots filmindeki replikten alıntı yapmak istiyorum burada. ' Siz başarıyı kovalayın o sizi takip edecektir ' yanılmıyorsam böyle idi. Siz gerçekten hedef kitlenize yardımcı olmayı hedefleyin başarı ve sonrasında reklam gelirleri gelecektir. O yüzden bu işlerin zaman gerektirdiğini unutmayın ve sabırlı bir şekilde yolunuza devam edin.

8-) Basitlik ve faydayı ön plana alın

Mümkün olduğunca basit ve kısa şekilde yazılarınızı yazın. O yazının gerçekten faydalı olduğundan emin olun ve gereksiz cümleler kurmaktan kaçının. Arama motorlarına yaranmak için bir cümle fazladan yazmayın. Olabildiğince sade bir tasarım ve kolayca insanların aradıklarını bulabilecekleri bir site tasarımını tercih edin. Aynı şekilde yazılarınızda faydalı olmayı hedefleyin.

9-) İlgi çekici başlıklarla kullanıcıyı yanıltmayın

Gereksiz, anlamsız ve konu ile bağdaşmayan başlıkları sırf ilgi çekmek için sosyal medya üzerinden ziyaretçi çekmeye çalışmayın. Bu ziyaretçilere büyük bir saygısızlıktır. Gerçekten sağlam temeller üzerinden ilerlemek istiyorsanız ahlak kurallarını es geçmeyin. Tıpkı aşağıdaki görselde olduğu gibi milliyet gibi büyük bir gazetenin internet sitesinin yaptığı gibi kullanıcı aldatan, spam başlıklar atmayın. Bu başlıklar bu sitenin ne kadar yayın ahlakından uzak ve seviyesiz bir gazetecilik yaptığının örneğidir. Amaçlanan ise daha fazla hit kazanmak ve neticesinde daha fazla para kazanmaktır. Bu tür aldatıcı ve ahlak dışı yöntemlerden uzak durun, kaybeden siz olursunuz.

spam-basliklar

  • Genel olarak toparlama bölümü

Hedefinizi ve blog konunuzu doğru belirleyin ve sabırlı olarak planlı bir şekilde ilerleyin. Bu yolda yazılarınızı yazarken eğlenmeyi ve bu işten zevk almayı unutmayın. Mutlaka sizi diğerlerinden ayıracak farklar oluşturmaya çalışın. Kullanıcı yorumlarına değer verdiğinizi gösterin. Ziyaretçilere okudukları konuyu ve yapılan yorumları oylama hakkı verin. Doğal ve yasal olmayan her türlü yoldan uzak durun ve adınıza leke sürdürmeyin. Asla ve asla kopyala+ yapıştır yöntemi ile gülünç duruma düşüp, içerik hırsızlığı yapmayın. Ancak alıntı yapabilirsiniz, fakat alıntı yaptığınız siteyi belirtmek şartıyla, bu sizi farklı kılacaktır. Forumlarda ve sözlüklerde abartılı olmadan, mümkün olduğunca mizahi bir dille tanıtımınızı yapabilirsiniz. Kaliteli dizinlere başvurarak ( dmoz ve yahoo gibi) arama motorlarında üst sıralara çıkmayı deneyin.  Mümkün olduğunca güvenilir kaynaklardan bilgi sahibi olmaya çalışın. Bir çok blog yazarı gibi bir süre sonra umutsuzluğa düşürek blogunuzu kapatmamak için bu altın kuralları iyi analiz edin ve yola öyle çıkın.

Benim tecrübe edindiğim bilgiler başlıklar halinde bunlar, umarım faydalı olmuştur ve tekrara düşmemişimdir. Yazı hataları için kusura bakmayın, yorumlarınızı bekliyorum.

http://www.yeknot.com/

Kaynak: http://www.yeknot.com/blog-yazmak-ve-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
İnternetten düzenli bir şekilde para kazanmaya yeni başlamış tecrübeli bir blog yazarı olarak sizlere deneyimlerimi aktarıyorum. http://www.yeknot.com/
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam