Görüş Bildir
Haberler
Birbirinden İlginç Kökenlerini Öğrenince 'Vay be!' Diyeceğiniz 14 Kelime

Birbirinden İlginç Kökenlerini Öğrenince 'Vay be!' Diyeceğiniz 14 Kelime

Fulin
23.01.2017 - 18:23

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız kelimelerin nereden geldiklerini hiç düşünüyor muyuz? Öylece ağzımızdan çıkıp giden kelimelerin kökenini araştıran Twitter kullanıcısı Վարդանյան (@HektorVartanyan)  ın hazırladığı flood'unda bizleri şaşırttı. Aşağıda göreceğiniz kaynaktan aldığımız kelimeleri sizinle paylaşıyoruz: 

Bu içerik Twitter kullanıcısının izni ile yayınlanmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Atlıkarınca

1. Atlıkarınca

İtalyanca araba anlamına gelen “corrozza” kelimesi, öncelikle fayton kelimesinin yerine 'karoça' olarak kullanılmaya başlanmış. Ardından da bu kelime değişerek, lunaparklardaki vazgeçilmez eğlencemiz atlıkarınca olarak hayatımıza girmiş.

2. Berber

2. Berber

Latince sakal anlamına gelen 'farba' kelimesinin, İtalyanca'ya Barba olarak geçmesi ile birlikte Fransızlar bu kelimeyi barbe olarak kullanırlar. Aynı kelime dilimize de berber olarak geçer.

3. Lale

3. Lale

Farsça 'dilbend' yani gönlü bağlayan anlamındaki kelime, Türkçe'ye tülbent olarak geçiyor.. Tülbentlerin üzerinde bulunan lale desenlerinden de bütün dünya dillerine tulip, tulipe, tulipa olarak aktarılıyor. Dilimizde de lale olarak yerleşiyor.

4. Kaldırım

4. Kaldırım

Rumca 'kali', yani iyi anlamına gelen kelime ile 'dromos', yani yol anlamına gelen sözcük birleştirerek iyi, güvenli yol manasında kaldırım olarak kullanılıyor.

5. Çirkef - Hoşaf

5. Çirkef - Hoşaf

Farsça pis anlamına gelen 'çirk' ve su anlamına gelen 'ab' kelimelerini alıp önce çirkab, sonra çirkef kelimesine döndürerek dilimize katmışız. Aynı mantıkla hoş ve ab kelimelerinden hoşaf kelimesini türetmişiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Mareşal

6. Mareşal

Germence at anlamındaki 'marx' ve hizmetçi anlamında 'skalkh' kelimelerinin birleşimi 'marxskalkh', yani seyis anlamına gelen kelime Fransızcaya ve Türkçeye büyük komutan anlamındaki mareşal olarak geçmiştir.

7. Elinin Körü

7. Elinin Körü

Türkçe ölü ve Farsça mezar anlamına gelen 'gûr' sözcükleri birleştirilip önce 'ölünün gûru' sonra da elinin körü olarak bir azarlama nidasına çevrilmiştir.

8. Çocuk

8. Çocuk

Eski Türkçe'deki bebek anlamına gelen çi-çi/çu-çu kökünden türetilen çocuk kelimesi öncelikle domuzların yavruları için kullanılıyordu. Zamanla bu kelime insan yavrusu için de kullanılmaya başlanmış.

9. Serçe Parmak

9. Serçe Parmak

Eski Türkçe'deki bebek anlamına gelen çi-çi/çu-çu kökünden 'çıpçuk' yani serçe kuşu kelimesinden de 'çıçamuk' yani serçe parmak kelimesini türetmişiz.

10. Oley

10. Oley

İspanyolların Emeviler'den 'wallah' kelimesini alıp 'olé' yapmalarının ardından İngiliz ve Fransızlara 'Oley' şeklinde bu kelimeyi kullanmaya başlamışlar. Biz de aynı şekilde kullanmaya devam etmişiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Metafor

11. Metafor

Eski Yunanca'da taşımak anlamına gelen 'phore' fiilinden türetilen metafor, aslen taşıyan, hamal anlamındadır. Biz de aynı sözcüğü  Fransızca'dan mecaz anlamına gelecek şekilde alıp, kullanmışız.

12. Örnek

12. Örnek

Ermenice töre, adet, usul manasına gelen 'oren' kelimesinden türeyen 'orinag' kelimesini alıp Türkçe'de örnek olarak kullanmaya devam etmişiz.

13. Anahtar - Kilit

13. Anahtar - Kilit

Eski Yunanca'da kapatmak anlamına gelen 'kleio' kelimesinden kilit; açmak anlamına gelen 'anoigo' fiilinden anahtar kelimesini türetmişiz.

14. İzbandut

14. İzbandut

İtalyanca sürgün etmek anlamındaki 'sbandare' fiilinden türemiş mahkum, sürgün edilmiş anlamındaki 'it sbandito' kelimesini; iri yarı manasında İzbandut olarak kullanıyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
191
114
48
24
15
14
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Azazil

biraz sallama olmus gibi sanki )

Cinaytar Cinaytar

profili yüzünden ekrenımda sinek var sandım aq

#14 Rahmetli Ünal Gürel'in ne günahı var adama izbandut demişsiniz. İzbandut korkunç görünümlü demek. Adamcağız gayet tontiş bi amcamızdı.

fötr kafa

profil adına bak bide günahtan bahsediyon amk

Ayna Efendi

bu konularda içeirk hazırlarken kaynak da belirtiniz #8 bala ve çaga sözleri de var insan yavrusu anlamında, #12 orinagdan değil türkçe ör- kökünden gelir ör... Devamını Gör