'Bir Rüyayı Yaşıyor Gibiyiz': Her Şeye Sahip Olan Auroville Sakinleri Yaşadıkları Hayatı Anlatıyor
'Bir Rüyayı Yaşıyor Gibiyiz': Her Şeye Sahip Olan Auroville Sakinleri Yaşadıkları Hayatı Anlatıyor
+90 YouTube kanalı, “Şafak Şehri” ismi verilen Auroville şehrini konu edindiği bir video yayınladı. Auroville sakinleriyle yapılmış röportajları da içeren bu YouTube videosunda; mülkiyet ve sınıf kavramı olmayan şehrin nasıl kurulduğu, neler yapıldığı ve hangi noktalara gelindiği ele alınmış. Biz de sizler için videonun önemli noktalarına değindiğimiz bir içerik hazırladık.
Hazırsanız başlayalım! 👇
Kaynak: +90
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
+90 YouTube kanalını bilenleriniz mutlaka vardır: Pek çok konuda video içerikler hazırlayan +90, bu kez de Güney Hindistan'da bulunan Auroville şehrini inlemiş.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Mirra Alfassa’nın 1964 yılında başkanı olduğu Sri Aurobindo Derneği’yle birlikte bir karar aldı. Bu karar, günümüze kadar gelişerek gelen Auroville şehrini oluşturdu.
1968 yılında resmen kurulan Auroville 20 km² büyüklüğünde. 3300 kişinin yaşadığı bu şehirde 60 farklı ulustan insan var.
Auroville’e katılım sağladığınızda topluluk için çalışıyorsunuz. Bu şehrin bir üyesiyseniz bir uğraşınız olmak zorunda.
Şehirde yaşayan her insanın bir topluluk hesap numarası var. İnsanlar bu hesap numaralarını kullanarak üretilen her şeyi sahip olabiliyorlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ekonomik çarkların işlediği Auroville’de hangi mesleği yaptığınızın bir önemi yok. Aldığınız aylık ücret aynı: 210 euro.
Auroville’de kazandığınız aylık ücret dışında kendinize başka gelir kaynağı sağlayabilirsiniz. Bunun tek koşulu edindiğiniz kazancın bir kısmını topluluğa vermek.
Kurucusunun Fransız Mirra Alfassa olduğu Auroville’in bir de sembol yapısı var.
Altından yapılmış, küre şeklindeki bu yapının isimi Matrimandir. İnsanlar, şehrin kalbi olarak bilinen ve güneşi temsil eden bu yapıyı meditasyon mekanı olarak kullanıyorlar.
Auroville’in ilk sakinlerinden biri olan Pierre Legrand, Matrimandır için şunları söylüyor: “Burada her zaman keyifli bir ortam var, başka bir boyuta adım atmak gibi.”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Pierre Legrand 1967'de şehre geldiğinde bölge kızıl topraklı bir çölmüş. Şehrin ilk sakinleri tarafından dikilen ağaçlar ve bitkiler sayesinde bir orman haline gelmiş.
Yeşil renginin hüküm sürdüğü Auroville’de tarım anlayışı da olağanın dışında ilerliyor.
Permakültür uzmanı Krishna Mckenzie 26 senedir Auroville’de yaşıyor. Tarımsal alan için ilk tohumu eken Mckenzie’ye göre yeni ve sürdürülebilir bir tarımsal sistem mümkün.
Mckenzie, tek tip tarımcılık yerine birden fazla çeşit bitkiyi bir arada yetiştirerek bitkilerin birbirlerinden beslenmesini sağlıyor.
“Her adımınızda farklı bir bitkiyle karşılaşıyorsunuz. Muz, guava, papaya, tarçın elması, hepsi burada... Bu tarla, gıda çeşitliliği açısından çok zengin. Sağlıklı ve canlı bir topluma giden yol da buradan geçiyor.”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tarladan gelen meyve ve sebzeler bu marketlerde insanlara sunuluyor. Tabii ki ücretsiz.
Auroville’de tahmin edersiniz ki mülkiyet kavramı da yok. Yaşadığınız ev dahil hiçbir şey bireye ait değil, her şey insanlığa ait.
Bir proje olarak ortaya çıkan şehrin bir de imar kurulu var. 1960 yılında çizilmiş imar planlarına sadık kalarak büyümek, kurulun misyonlarından yalnızca biri.
Peşinde oldukları yerleşim planı, sarmal doğrultuda çok katlı binalar yaparak Auroville’i bir galaksi görünümüne getirmek. Ancak bu hedefe hem ekonomik hem de altyapısal sebeplerden dolayı uzaklar.
Nüfusunu her yıl yaklaşık yüz kişi arttıran Auroville, maneviyatı ve ekolojik koşulları ilke edinen insanları şehre bekliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Video tamamına buradan ulaşabilirsiniz;
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
yol masrafı ne kadar acaba?
Amerikanın buraya özgürlük götürme sırası gelmiş.
"https://www.youtube.com/watch?v=9W3XOhfuYxk" bu haber bbc'den zengin avrupalıların rahatça pedofili gibi suçları işleyebildiği ve karşılığında bu kasaba mı ... Devamını Gör