Görüş Bildir
Haberler
Bir Köyün İsyanı

Bir Köyün İsyanı

Onedio Medya
17.04.2014 - 13:32 Son Güncelleme: 17.04.2014 - 14:58

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı 62 yıllık Kuşu Beldesi'nde vatandaşlar bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi. 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü'ne Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama 2013 TÜİK verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu Kuşu köyü halkını tatmin etmedi. Kuşu'nun yeni muhtarı Ortaokul Müdürü Feridun Aktay Kaymakamlık tarafından kendisine verilen muhtarlık görevini 1 Haziran 2014 Pazar gününe kadar sürdüreceğini ve aynı gün yapılacak seçimde köylülerin sandık başına giderek yeni muhtarlarını seçeceklerini söyledi.

Hem okul müdürlüğü hem de muhtarlık görevini bir arada sürdürmek için elinden gelen çabayı sarf edeceğini ifade eden Aktay Kuşulular'a seslenerek, 'Bizim için zor bir süreç başladı. Sıkıntıları ve sorunlarımızı birlikte çözmeye çalışacağız. İçerisinde bulunduğumuz sıkıntılarımızı Kaymakamımız İbrahim Süha Karaboran'a anlattım. Bize yardımcı olacağını bildirdi. Kendisine teşekkür ediyorum. Halen beldemizde bulunan ve belediyemize ait hizmet araçlarımızdan köy tüzel kişiliği olarak yararlanacağımızı umuyorum. Beldelik hakkımızın geri kazanımı için vatandaşlarımızın Ankara 10'uncu ve 16'ıncı İdare Mahkemesi'ne açtığı bireysel davalar var. Bu davalar sürüyor. Bu davaların lehimize sonuçlanacağını umuyoruz. İnşallah büyüklerimiz bizi duyar. Duyacaklarından eminim. Aynı zamanda ortaokulumuzun müdürlük görevini de yürütüyorum. Her iki görevimi de aksatmadan sürdürmek için çaba sarf edeceğim' diye konuştu.

'MUHTAR DEĞİL BELEDİYE BAŞKANI SEÇMEK İSTİYORUZ'

Kaymakamlığın köylerine muhtar olarak Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı atamasına bir itirazları olmadığına vurgu yapan Kuşu halkından ev hanımı Bakiye Demirel (38), 'Biz beldelik hakkımızın geri verilmesiyle birlikte belediyemize ait 23 aracımızı hizmetlerimizde kullanmak istiyoruz. Bu yüzden de 1 Haziran'da yapılması kararlaştırılan muhtarlık seçimlerinde sandığa gitmeme kararı aldık' dedi.

Köy halkından ev hanımı Huriye Akbaş (41), 'Biz 1 Hazirandaki seçimlere belediye başkanı seçmek için katılmak istiyoruz' diye konuştu. Köylülerden Ekrem Kaymaz (84), 'Davlar sonuçlanıncaya kadar belediyemizin elindeki araçlardan hizmetlerimiz için yararlanmak istiyoruz. Ayrıca, 1 Haziran'daki muhtarlık seçimlerine katılmama kararı aldık' dedi. Kuşu'da yaşayan Haşim Ünal (62) da, 'Bizim muhtara diyecek bir şeyimiz yok. Muhtarımız bizim okulumuzun müdürü. Köyün sorunlarıyla ilgilense eğitimin seviyesi düşecek. Çocuklarla ilgilense köyün sorunları dağ gibi. Hangisi ile baş edebilecek. Belediyelik olarak kalmak ve başkan seçmek istiyoruz' diye konuştu. Köylülerden Hidayet Gürakan (51), 'Nüfusumuz yeterli olduğu halde beldelik hakkımız elimizden alındı. Kendimizi mağdur hissediyoruz. Mücadelemiz belediyeliğimizi kazanıncaya kadar devam edecek' dedi. Köy halkından Ahmet Dumlupınar (50) da, 'Köy halkı olarak mağdur edildik. Kuşu belediyeliktir. Belediye olarak kalacak' diye konuştu.

Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), (DHA)

Kaynak: http://www.dha.com.tr/simav-kusu-koyu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0