Bir İş Görüşmesinin Sonunda Kesinlikle Sorulması Gereken 27 Soru
İş görüşmelerinin çift taraflı birer durum olduğunu her zaman hatırlamak gerekir.
İşverenin sizi değerlendirdiği kadar sizin de onu değerlendimeniz gerekiyor ki görüşmenin sonunda her iki taraf da bunun doğru bir birliktelik olduğuna ikna olarak o masadan kalksın.
Yani işveren size 'Sizin sormak istediğiniz bir şey var mı?' diye sorduğu zaman bu fırsatı kullanın ve sizin için Businessinsider'dan derlediğimiz sorulardan dilediğinizi sorarak hem zekanızı gösterin hem de istediğiniz bilgileri edinin.
1. Bu pozisyon için ideal adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz ve bende gördüğünüz benzer özellikler nelerdir?
2. Üstlerim kimler olacak? Onlarla aynı takımlarda mı olacağız? Hiyerarşi sırası nasıl?
Eğer birden fazla kişi için çalışacaksanız içerde işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmeniz iyi olur, eğer sizinle birlikte çalışacak kişiler olacaksa onlarda tanışmak isteyebilirsiniz.
Kadınlar için bir kariyer sitesi olan What's For Work?'ün genel müdürü Teri Hockett şöyle açıklıyor: 'İşverene soru sorma hamlesi iş görüşmesinin bütün dinamiğini değiş ve yöneticinin size karşı olan algısını tamamen değiştiriyor. Soru sormak ayrıca size aksi taktirde ortaya çıkmamış olabilecek detayları keşfetme fırsatı verir.'
3. Bu pozisyon açığı nasıl oluştu?
Bu soru sayesinde 'sizden önce o pozisyonda olan kişi yükseldi mi ya da işten arıldı mı?' sorusunun cevabını alıp size sunacağı kariyer imkanlarını anlayabilirsiniz.
4. Şirket kültürünüzü nasıl tanımlarsınız?
Hoover'a göre bu soru sayesinde şirketin kurumsal felsefesini ve personel mutluluğuna verdiği önemi anlayabilirsiniz.
5. En büyük rakipleriniz hangi şirketler? Ve sizi onlardan daha iyi yapan ne gibi şeyler var?
6. Hem şirket hem de takıma daha yararlı olmak adına bu iş için gerekli olan nitelik, eğitim ve yeteneklerden başka nasıl insani özellikler aranıyor?
Şirketin aradığı bu tür özellikleri bilerek aslında şirket kültürünü ve yönetim değerlerini öğrenebilirsiniz.
7. Vasıflarımla ilgili tereddütleriniz var mı?
Bu soru sizi zayıf bir pozisyona sokmuş gibi görünse de aslında potansiyel işvereninizle zayıf yanlarınızı tartışabilecek öz güveniniz olduğunu gösterir.
8. Siz bu şirkette çalışmanın en çok hangi yönlerini seviyorsunuz?
9. Bana yöneticimle iş birliği yapıp ortak çalışacağımız bir durum örneği verebilir misiniz?
Yöneticilerin personeli nasıl kullandığını bilmeniz önemli çünkü böylece müdürünüzün sizin güçlü yanlarınızı şirket başarısına katkı olacak şekilde kullanmanıza izin verip vermeyeceğini anlayabilirsiniz.
10. Şirketiniz bir teklif sunmadan önce ne gibi adımların tamamlanmış olması gerekiyor?
11. Şirket sizce temel değerlerine ne kadar bağlı kalıyor? Düzeltmeye/iyileştirmeye çalıştığınız noktalardan biri nedir?
Harrison'a göre bu şirkette çalışmaya başlaman önce kesinlikle bilmeniz eksiklikler hakkında bir soru sormanın en kibar hali. Ayrıca artı puan olarak bu soru sizin şirketin iç işleyişini anlamaya çalışıyor olduğunuzu da götserir.
TalentZoo yöneticisi Amy Hoover, sorular hazırlamanın başka bir sebebinin daha olduğunu söylüyor. 'Sizden soru sormanız beklenir - ve eğer en az iki soru sormazsanız ilgisiz gibi görünebilir, hatta daha kötüsü olası bir işverenin beklediğinden daha az zeki ve alakalı gibi görünebilirsiniz.' İlk iki sorunuzun iş görüşmesi sırasında cevaplanması olasılığına karşı en az dört tane soru hazırlamanız gerekiyor.
12. Bu pozisyonun zorlukları nelerdir?
Eğer buna aldığınız cevap 'bu pozisyonun herhangi bir zorluğu yoktur!' oluyorsa, kesinlike dikkatli olmanız gerek.
13. Bu pozisyonda daha önce çalışan personel başarılı olmak için neler yaptılar?
Bu sorunun amacı aslında şirketin başarıyı nasıl ölçtüğünü anlamak.
14. İşe alınmam durumunda, bu şirketteki sıradan bir günden neler beklemeliyim?
15. Bu şirkette ne tür çalışanlar başarılı oluyorlar? Başarılı olmak ve şirkette ilerleme göstermek için ne gibi özellikler aranıyor?
Bu soru iş görüşmesini yapan kişiye gelecekle ilgili düşünceleriniz olduğunu göstermenin yanında sizin de bu pozisyon için doğru kişi olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olur.
16. Tanışmam gereken/tanışmamı istediğiniz başka birileri var mı?
Hoover'a göre, sizi diğer çalışanlarla tanıştırmak isteyen bir şirket kesinlikle takım sinerjisine önem veriyordur. Ayrıca eğer iş görüşmesini yapan kişi daha görüşme adımları olacağını söylerse, işe alımın süresiyle ilgili de bilgi almış olursunuz.
17. Takımınızın profesyonel gelişimine nasıl yardımcı oluyorsunuz?
18. Personeliniz arasında anlaşmazlıklar yaşandığında buna nasıl yanıt veriyorsunuz?
Bir şirketin anlaşmazlıklar ve çatışmalarla nasıl başa çıktığını görmek o şirketin değerleriyle ilgili iyi bir fikir sahip olmanıza da yardımcı olur. Buna ek olarak anlaşmazlıkları profesyonel olarak çözmeyi bildiğinizi göstermenin bir yolu.
19. İş görüşmesi etapları sırasında yöneticilerimi/takım arkadaşlarımı tanıma fırsatım olacak mı?
Hoover'a göre bu her profesyonel iş görüşmesi sırasında olması gereken bir şeydir.
Fakat Hoover'a göre, yalnızca soru sormuş olmak için soru sormayın. Gerçekten faydasını görmek istiyorsanız, sormayı istedikleriniz hakkında dikkatlice düşünmeniz gerek.
'Sorularınız bir iş görüşmesini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir,' diye açılıyor ve ekliyor 'Eğer düşünülmüş sorular değillerse veya daha önceden bahsedilmiş bir şey sorarsanız, bunun faydasından çok zararı dokunacaktır. Zekice ve cazip sorular sormanın gerekliliği kaçınılmazdır.'
20. Bu şirkette başarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz/ölçüyorsunuz?
21. Şirketinizin şu anda karşılaştığı her hangi bir sorun var mı? Varsa sizin departmanınız bunları çözmek için neler yapıyor?
Bu soru da sohbeti ilerletebilecek sorulardan bir tanesidir. Ayrıca cevabını alırsanız iş görüşmesi yapan kişinin kişiliği ve beklentileri üzerine bilgi sahibi olmanız da mümkün.
22. Geri dönüşünüz ne kadar süre içinde olacak? Karar mekanizması ne kadar süre içinde işliyor?
Bu soru da işle ilgilendiğinizi ve başlamak için istekli olduğunuzun birer kanıtı. Ayrıca verilen cevaba göre onlarla tekrar ne zaman iletişime geçip işe alım sürecini takip etmeniz gerektiğini öğrenmiş olursunuz.
23. Bu yeni bir pozisyonu mu? Eğer değilse benden önceki personel neden ayrıldı?
24. Personel değişim oranınız nedir? Bunu azaltmak için bir plan uyguluyor musunuz?
25. X dergisinde CEO'nuz hakkında bir yazı okudum, siz de kısaca o konudan bahseder misiniz?
Dersinize çalıştığınızın birebir kanıtı.
26. Karar vermenize yardımcı olacak benim tarafımdan her hangi başka bir şeye ihtiyacınız var mı?
27. Burada çalışmakla ilgili üzerinden geçmediğimiz başka önemli konular var mı?
Daha çok bir sonuca varma sorusu şeklinde değerlendirilebilir, ayrıca konuşulmamış bir nokta varsa bunu da öğrenmenizi sağlar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Birincisi şirketlerde İnsan Kaynakları denen bölümde yer alan kişiler %95 hakkıyla görevini yapmadığını düşüyorum. Yukarıdaki sorular güzel fakat bunları sor... Devamını Gör
Birbirlerini riyakarca yalayan işçi işveren dialoglarından nefret ederim, "Neden bizi tercih ettiniz ? " para için tabi ki mk başka ne için olacak, senin şir... Devamını Gör
lan ben bugün iş görüşmesine gidicektim unuttum ya la