Bir Garip Borç Ödeme Yöntemi: Orta Çağ Döneminde İngiltere Halkı Ev Kiralarını Yılan Balıklarıyla Ödüyordu
Bir Garip Borç Ödeme Yöntemi: Orta Çağ Döneminde İngiltere Halkı Ev Kiralarını Yılan Balıklarıyla Ödüyordu
Merhabalar. Erken Orta Çağ'da İngilizler kiralarını ödemek için eşyaları kullanıyordu. Ancak içlerinden biri var ki oldukça ilginç ve uzun yıllar süren bir uygulama: Kirayı yılan balığıyla ödemek! Bir dönem İngiltere'nin ekonomisini güçlendirmiş olan bu balığın hikayesi neymiş gelin hep birlikte bakalım.
İyi okumalar dilerim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Erken Orta Çağ İngiltere'sinde insanlar kiralarını her türlü şeyle öderlerdi. Özellikle tuhaf eşyalar ev sahiplerine kira ödeme yöntemi olarak tercih edilirdi. Bunlardan biri de yılan balıklarıydı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1194 yılında Huntingdonshire'daki Ramsey Abbey rahiplerinin bir bataklıktan geçmek için bir yola ihtiyaçları vardı ve toprak sahibi Ralph Tuberville'in kiralamaya istekli olduğu bir geçidi vardı.
Bu geçidin kullanılması karşılığında, Ramsey rahipleri Tuberville'e yıllık 1000 yılan balığı, bir kilo biber ve zencefil ve bir çift kırmızı pantolon gibi ayni kira ödemeyi kabul ettiler.
Manastır daha sonra, daha fazla pantolon istemeyen ancak bunun yerine yarım mark madeni para ve 60 araba dolusu yakacak odun talep eden Ralph'ın dul eşiyle anlaşmayı yeniden müzakere etti. Yeni kira 1000 yılan balığıydı.
Yılan balıklarını kira ödemesi olarak kabul etme fikri, modern okuyuculara alışılmadık gelebilir. Ancak erken Orta Çağ İngiltere'sinde yılanbalığı ile kira ödemek olağandı. Bu dönemde yeterince madeni para bulunmadığı için toprak sahipleri genellikle yumurta, bira, tahıl ve yılan balığı gibi ayni kiraları kabul ediyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yılan balıkları İngiltere'nin nehirlerindeki balıkların yüzde 25 ila 50'sini oluşturuyordu ve oldukça boldu. Balıkçılar onları mızraklar, ağlar ve hasır tuzaklar kullanarak yakalardı.
İngiltere'nin dört bir yanındaki lordlar da bu bolluktan paylarını almak istediler. 1086'da yazılan Domesday kitabı, oldukça çok miktarlarda yılan balığının kiralarda kullanıldığını gösteriyordu. En yüksek kayıt, sakinlerinin Chesterlı Earl Hugh'a yılda 75.000 yılan balığı borçlu olduğu Lincolnshire'daki Harmston köyüne aitti.
Kiracılar yılan balığını hem yemek için hem de kendi borçlarını ödemek için topluyordu. Ancak insanlar bu balıklarla ticaret yapmıyordu. Balıkları daha kolay taşınabilmeleri ve bozulmamaları için stokluyor ve kira için bekletiyorlardı.
Et yemeye karşı Lenten yasağı nedeniyle yılan balığı kiraları bu dönemde sık sık ödeniyordu. Kilise, et ile şehvet arasında bir bağlantı olduğuna ve kendisi de cinsel birliğin ürünü olan et yemenin kişiyi şehvetli yaptığına inanıyordu.
Bununla birlikte, balık yemenin libidoyu aynı şekilde heyecanlandırmadığı düşünülerek balığa izin veriliyordu. Orta Çağ'da Avrupalılar, klasik otoritelere ve kendi deneyimlerine dayanarak yılan balıklarının eşeysiz olduğuna inanıyor ve bu onları mükemmel oruç yemeği yapıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Diğer ayni kiraların çoğu 13. yüzyılda ortadan kalksa da ev sahipleri uzun süre yılan balığı kirası toplamaya devam etti. 13. yüzyıldan kalma kayıtlar, yılda 450.000'den fazla yılan balığının ödendiğini gösteriyor.
Yılan balığı kiralarındaki gerçek düşüş ise 14. yüzyılda Kara Veba'yı izleyen dönemde beslenme ve parasal değişikliklerle geldi. 1349'dan sonra boş tarım arazileri otlaklara verildiği için kırmızı et giderek daha fazla insan tarafından kullanılabilir hale geldi.
Aynı zamanda, azalan nüfus, sistemde kişi başına daha fazla para olduğu anlamına geliyordu. Böylece yılan balıklarına olan talep düştü. 1500'lü yıllara gelindiğinde ise yılan balığı kiraları büyük ölçüde ortadan kalktı.
Yine de bu uygulamayı hâlâ devam ettirenler vardı. 1680'lerde Norfolk'ta bir değirmen hâlâ 30 sterlin ve 60 yılan balığına kiralanıyordu. Ancak fabrikanın ev sahipleri ödemelerini tahsil etmekte sık sık sorun yaşıyordu. Sonuç olarak bu da yılan balığının İngiltere ekonomisindeki bitişini gösteriyordu.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın