Görüş Bildir
Haberler
Beyoğlu’ndaki Sergide Sansür İddiası

Beyoğlu’ndaki Sergide Sansür İddiası

adem kara
04.06.2014 - 12:41
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gerekçe, Belediye Başkanının 'Olası Tepkisi'

Maraş Katliamı’ isimli bir tablonun, Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı bir galeride açılacak sergiden Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ‘olası tepkisi’ nedeniyle kaldırılmak istendiği öne sürüldü. İddiaya göre, diğer sanatçılar bu sansüre tepki gösterip tablolarını çekince sergi iptal edildi.

Cumhuriyet’ten Ayşegül Özbek‘in haberine göre, ressam Nursel Sökmen Bayram’ın Beyoğlu Sanat Galerisi’nde dün açılması planlanan ‘Nostalji 2014′ isimli karma sergide yer alacak ‘Maraş Katliamı’ isimli tablosu, küratörlerden Özlem Haliloğlu’na ‘takıldı’ . Bayram’ın anlattığına göre, Haliloğlu kendisine, tablonun ‘döneme uygun olmadığı’ ve Belediye Başkanı Demircan’ın olası tepkisi nedeniyle kaldırılması gerektiğini iletti.

Sökmen şunları söyledi: “ Galeri sorumlusu bir hanımefendi, küratör Özlem hanıma bu konuda bilgi vermiş. Özlem hanım da bana telefonla o resmi kaldırmam gerektiğini ve başka bir resim getirmem gerektiğini söyledi. Gerekçesi nedir diye sorduğumda ‘katliamla ilgili bir resim olduğu için bu dönemde o resmin sergide yer almaması gerektiğini, ayrıca bir varsayımla belediye başkanının olası tepkisi nedeniyle’ kaldırılması gerektiğini bildirdi. Ben de kabul etmeyerek bütün resimlerimi sergiden çektim .”

Bayram bu olayın ardından sergiye katılacak çoğu sanatçının da eserlerini çektiğini aktarıp “ Bu direkt bir sansürdür. Biz sanatçılar olarak Türkiye’nin tarihini yansıtmaya çalışıyoruz. Türkiye’ye mal olmuş olaylar bunlar. Bunları nereye kadar saklarım ya da sergileyemem bilemiyorum. Devamlı bir sansür içersindeyiz ” dedi.

Sergiden çekilen sanatçılardan Gülderen Gültekin’se, “ Belediyelerde genel olarak böyle bir sıkıntı var. Politik içerikli çalışmalar kabul edilmiyor. Başka yerlerde de başımıza gelmişti. Benim de Gezi olayları ve kadına yönelik şiddet konulu iki eserim vardı sergide. Ben soyut çalıştığım için ve eserlerime isim vermediğim için anlamamış olabirler ” diye konuştu.

Galerinin sanat danışmanı Beste Gürsu iddiaları kabul etmeyip “ O sanatçının başka hesapları var bence. Benim orada kabul etmediğim hiçbir eser yok ” dese de, Cumhuriyet’in telefonla ulaştığı küratör Haliloğlu’nun görüş bildirmekten kaçınması dikkat çekti.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/beyogl...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0