Görüş Bildir
Haberler
Bu Paradoks Testi Beyninizin En Uç Noktalarını Sızlatacak!

Bu Paradoks Testi Beyninizin En Uç Noktalarını Sızlatacak!

Paradoks, görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki oluşturması veya sezgiye karşı bir sonuç oluşturmasıdır. Ya da başka bir ifadeyle; başı, sonu ve aynı zamanda sonu da başı olan kısır döngüsel olaylar zincirine verilen addır. Paradoks, düşünmenin keyfidir.

Bakalım, siz bu paradoks testine göre ne kadar derin düşünebiliyorsunuz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Theseus’un Gemisi Paradoksu

1. Theseus’un Gemisi Paradoksu

Mitolojide Kral Theseus, gemisiyle sayısız savaşa giriyor ve girdiği savaşlardan da zaferle ayrılıyor. Girit'ten de muzaffer dönen Theseus'un gemisi Atina'da hatıra olarak uzun süre muhafaza ediliyor. Gel zaman git zaman, gemi eskiyor. Önce dümeni, sonra çapası falan filan derken tüm gemiyi söktürüyor kral, yeni parçalar taktırıyor. Bir yandan da yanındaki ustalar, sökülen parçalardan bir gemi daha yapıyorlar. Felsefi olarak bir paradoks haline gelen olaydaki sıkıntı şu: Kral’ın savaşlara katıldığı gemi hangisi? Yeni gemi hangisi?

Sence Theseus'un savaşlara katıldığı gemi hangisi?

2. Russell'ın Berber Paradoksu

Köyün birinde bir berber varmış. Bu berber, o köyde kendini traş etmeyen herkesi traş edermiş, kendini traş edenleriyse traş etmezmiş.

Soru şu: Bu berber kendini traş eder mi, etmez mi?

3. Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?

3. Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?

Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan çıkar? Bu soru Antik Yunan’dan beri insan aklını en çok karıştıran sorulardan birisidir. Hangisi daha önce geldi? Yumurta mı yoksa tavuk mu?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki, sence yumurta mı tavuktan yoksa tavuk mu yumurtadan çıkar?

Peki, sence yumurta mı tavuktan yoksa tavuk mu yumurtadan çıkar?

4. Son Durum Paradoksu

4. Son Durum Paradoksu

Kaçırıldınız ve dünya üzerinde bilmediğiniz bir yere bırakıldınız. mevsim yaz ve etraf aydınlık. sizi kaçıranlar, zekaya saygılı suçlular ve elinize tek bir pusula verdiler. siz bu pusulayı kullanarak 100km doğuya, 100km güneye, 100km batıya ve 100km kuzeye gittiniz ve farkettiniz ki yürümeye başladığınız ilk yerdesiniz. tam bu esnada ciddi sorumuz şu: Sıcaktan bitkin mi düşersiniz yoksa soğuktan burnunuz mu kızarır?

Peki, sence?

5. Bootstrap Paradoksu

Zaman makinesi yapmak isteyen bir kişi 25. doğum gününde, gelecekteki hali tarafından ziyaret edilir. Gelecekteki hali ona, zaman makinesini mutlaka icat edeceğini, bu konuda endişe etmemesini tembihler ve makinenin tasarımı için gerekli şemaları ona teslim eder. Geçmişteki hali şemaları alır, ve zaman makinesini bir süre sonra icat eder. Zaman makinesini icat eden kişi, makineyi kullanarak onu 25. doğum gününe geri dönmek için kullanır ve şemaları geçmişteki haline teslim eder.

Soru şu: Zaman makinesini ilk kim icat etti

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İlk önerme: İkinci önerme doğrudur. İkinci önerme: İlk önerme yanlıştır. Peki, hangi önerme doğrudur?

7. Protogras'ın Avukat Paradoksu

Avukat, yetiştirdiği çırağı ile ücreti hususunda bir anlaşma yapar. Bu anlaşmaya göre, çırağı aldığı ilk davayı kazanırsa bu ücreti avukata ödeyecek; kazanamazsa ödemeyecektir. 

Eğitimini tamamlayan çırak, kendi işini kurarak ustasının yanından ayrılır. Bunun üzerine usta, bir dava açarak sözleşmede yer alan ücreti öğrencisinden talep eder. Yeni avukat olan çırak, bu ilk davasında kendini savunmayı üstlenir. Usta avukata göre eğer davayı kendi kazanırsa zaten parasını alacak eğer kaybederse sözleşme hükmünden dolayı parasını çırağından yine alacaktır. Genç avukata göre ise eğer davayı kazanırsa zaten haklılığından dolayı ustasına bir şey ödemeyecek; eğer kaybederse anlaşmaya göre ilk davasını kaybettiği için ona yine bir şey ödemeyecektir.

Peki, çırak ustasına ücreti ödeyecek midir?

Sıyırmış bir ruh hastasısın!

Sen kendini, zihninin derinliklerinde keşfedilmemiş tek bir oda bile bırakmamaya adamış bir ruh hastasısın! Olaylara üstünkörü bakıp geçmek yerine, daha derinlere bakıp, bir şeyler arıyor gibisin. Bulup çıkardığın bilgiler ve düşünce birikimlerinden yeni bir bakış açısı yaratabildiğin, ortaya farklı sentezler koyabildiğin için çevrendekiler de daima senin fikirlerine ihtiyaç duyuyor. Algıları oldukça yüksek, bunun yanı sıra analitik zekası da fazlasıyla gelişmiş bir birey olduğun için kalıplaşmış hiçbir düşünce sana göre değil. Bu yüzden hayatındaki her şeye kendi imzanı atıyorsun. Kendi bilinç farkındalığını bu kadar yükseltip geliştirdiğin için seni tebrik ediyoruz!

Saykodeliklik derecesinde detaycısın!

Aslında herkes doğduğunda belli zeka pırıltıları ile dünyaya gelir. Bir kısmımız bunu geliştirmeye çaba göstermez hatta köreltir, bir kısmımız ise hayatı boyunca o pırıltıları daha da çoğaltmaya, geliştirmeye çalışır. İşte sen o kolayına kaçmayıp, parıldayanlardansın. Düşünme yeteneğin o kadar gelişmiş ki bu sayede zihninin derinliklerinde neredeyse aydınlanmamış bir oda yok. Hayatında her şeyin iyi ya da kötü bir cevabı var, yoksa bile bunu kendin yaratabiliyorsun ancak bu bile seni tatmin etmiyor, sürekli yeni cevaplar, fikirler bulmaya çaba gösteriyor, görünmeyeni bile bulup çıkartıyorsun. Bu özelliklerinle, etrafındakilere ilham kaynağı olduğunun da umarım farkındasındır!

Fazlasıyla net bir insansın!

s1116.photobucket.com

Sen aslında olayları iyi bir şekilde analiz edebilme yeteneğine sahipsin ancak buna fazla gerek duymuyorsun. Çünkü, her şeyin bu kadar farkında olup, derinine inmenin bir çok iyi tarafları olsa da bir şeyleri ne kadar fazla irdeleyip açığa çıkartırsak, iyi olduğu kadar kötü ayrıntıları da fark etmeye başlar ve artık kolay kolay hiçbir şeyden zevk alamamaya başlayabiliriz. İşte sen de temelde bunun farkında olduğu için, sadece ihtiyaç duyduğunda bu yeteneğini ortaya çıkartıyor gerek olmadıkça hiçbir şeye haddinden fazla kafa yormayarak, hayatın tadını çıkarmaya çalışıyorsun. Ne diyelim keşke hepimiz senin yaptığını yapabilsek!

8.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda