Görüş Bildir
Haberler
Beyninizi Bağışlarsanız Ne Olur? Laboratuvarından Gerçek Görüntülerle 250 Parçaya Bölünen Beyinler!

etiket Beyninizi Bağışlarsanız Ne Olur? Laboratuvarından Gerçek Görüntülerle 250 Parçaya Bölünen Beyinler!

Luna N.
10.10.2017 - 14:35

İnsan beyni denen tuhaf, anlaşılmaz, dünyaya tanıklık eden yaklaşık 1.3 kglık oluşum; kafatasımızın içerisindeki o güvenli bölgeden bize yol gösterir. Beynimiz, evrimin güçlü bir ürünüdür ama aynı zamanda oldukça hassas ve hataya yatkındır. 

Beyin, kişiliğimize ve kim olduğumuza yön veren bir makinedir. Peki, birisi neden bu makineyi bilime bağışlamak ister?

Cevabı içeriğimizde 👇

Kaynak: http://www.iflscience.com/brain/this-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Meg Kierek-Bell, "Birisi beynini neden bilime bağışlamak ister?" sorusuna cevap verecek olan kişi.

Meg Kierek-Bell, "Birisi beynini neden bilime bağışlamak ister?" sorusuna cevap verecek olan kişi.

Meg Kierek-Bell, kocası, bir kaniş köpeği ve Bengal kedisiyle yaşayan emekli bir hemşire ve öldüğü zaman beyni Parkinson's UK Brain Bank'e gidecek. Peki bu kararı nasıl aldı?

Her şey, Kierek-Bell'in eşinde rahatsız edici bir şeyi fark etmesiyle başladı: 

Kocamın sağ elinin titrediğini fark ettim ve bu gerçekten rahatsız ediciydi. Robin'e bunun tremor olduğunu ve doktora gitmesi gerektiğini söyledim.

Birkaç doktorla görüştükten sonra 52 yaşında Robin'e erken başlangıçlı Parkinson hastalığı teşhisi koyuldu. 

Parkinson, nörodejeneratif bir beyin hastalığı. Belirtileri arasında tremor (titreme) ve denge sağlama güçlüğü var. Orta beyinde hareketi etkileyen bölgede dopamin üretiminin azalması ile ilişkilendiriliyor ve ölümcül olmamasına rağmen hayat kalitesinde düşüşe sebep oluyor.

Belirtiler, Robin elinden geleni yapsa da işine ve hayatına sızıyordu.

Belirtiler, Robin elinden geleni yapsa da işine ve hayatına sızıyordu.

Eğitim direktörü olarak çalışırken titremeleri çok dikkat çekici olduğu için ellerini sürekli ceplerinde tutuyordu. Ama bu problemi sadece belli bir süre saklayabilirdi.

Beraber çalıştığı gençler genelde okul sisteminde başarısız olanlardı ve kontrolü bırakmamak gerekiyordu. Robin'in ellerinin titremesi ise bu konuda hiç de yardımcı olmuyordu.

İlaçla tedavi Parkinson hastalığı üzerinde kesin bir kontrol sağlamıyor.

İlaçla tedavi Parkinson hastalığı üzerinde kesin bir kontrol sağlamıyor.

Beyin bağışının bu kadar önemli olmasının nedenlerinden biri de bu. Bilim insanları bu hastalığı nasıl çözecekleri konusunda hala karanlıktalar. Hayvanlar üzerinde yapılan incelemeler araştırmacılara nereye odaklanacaklarına dair yol gösterebiliyor ancak tedavi ulaşılamaz olmaya devam ediyor.

Peki neden bazı insanlar Parkinson hastalığına yakalanırken bazılarını Alzheimer buluyor? Neden bazılarında ilaç tedavisi işe yararken bazılarında yaramıyor?

Dünyadaki beyin bankaları bu soruları cevaplandırmaya çalışıyor. Parkinson's UK Brain Bank, bu ekimde 1,000'den fazla bağışa ulaştı. Bu sayının, şimdiye kadar yapılmış ve bundan sonra yapılacak biçimlendirici araştırmalar için bir mihenk taşı olduğu söylenebilir.

Beyinlerimizin güzel ama zor olan yönü ise kar taneleri gibi eşsiz olmaları. Yine de her beyinde nöropatolojistlerin bakabileceği ortak yönler var.

Beyinlerimizin güzel ama zor olan yönü ise kar taneleri gibi eşsiz olmaları. Yine de her beyinde nöropatolojistlerin bakabileceği ortak yönler var.

Bu yüzden beyin bankaları bazen Kierek-Bell gibi herhangi bir rahatsızlığı olmayan beyinleri de kabul ediyorlar. Onlar, kontrol beyinleri.

Peki beynime ne olacak?

Peki beynime ne olacak?

Diyelim ki beyninizi bağışladınız ya da sadece merak ediyorsunuz. Bağışlanan beyne ne olacak?

Biri öldüğünde bilim insanlarının zaman kısıtı var: Beyin dokusunda bozulmalar meydana gelmeden sadece 48 saate sahipler. Beyin bu süre içerisinde kendilerine ulaşırsa beyni ortadan ikiye ayırıyorlar. Beynin bir yarısı donduruluyor, diğer yarısı ise tanıbilim için kullanılıyor. 

Imperial College London'dan bir nöropatoloji profesörü olan Steve Gentleman:

Doku, dört veya beş haftalığına sabitlendikten sonra ortaya ben çıkarım ve tanı koymak için dokuyu küçük parçalara bölerim. Bu işlemi yaparken patalojik değişimin izlerini görmeye çalışırım. Sonrasında teknisyenler, dokunun küçük parçalarını parafinin üzerine yerleştirirler. Bu sayede parçaları 7 mikrona kadar küçültebilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mümkün olduğunca fazla çalışmaya katkı sağlayabilmek için her beyin yaklaşık 250 parçaya bölünüyor.

Mümkün olduğunca fazla çalışmaya katkı sağlayabilmek için her beyin yaklaşık 250 parçaya bölünüyor.

Parçalar, dünyanın dört bir yanında Parkinson hastalığı üzerinde çalışan araştırmacılara veriliyor. Araştırmanın değişken doğası nedeniyle beyin bankasının başka doku örnekleri toplaması gerekebiliyor. Parkinson's UK Brain Bank, böyle bir durumla karşılaştıklarında birinci dereceden bir akrabadan izin istediklerini belirtiyor.

Dr. Gentleman:

Hastanın klinik geçmişinin özetiyle tüm bu detaylar raporlanıyor ve doku örneğiyle araştırmacılara gönderiliyor. Böylece tam olarak ne ile uğraştıklarını biliyorlar.

Bilim için bağışlanmış bir beyin, 50 araştırma için kullanılabiliyor.

Peki neden beyin bağışı?

Peki neden beyin bağışı?

Beyin bağışı, bilim insanlarına hayal etmekten ve hayvanlar üzerinde araştırmalar yapmaktan başka beyni derinlemesine incelemek için alternatif bir yol sunuyor. Hayal etmek gibi test edilip onaylanan metodlar doğru ellerde oldukça yararlı olsa da yine de sınırları var. Birçoğu için bu yüzden beyin bağışı uzun soluklu bir katkı. Herkes bu bağışa yanaşmasa bile bu, aslında bir dayanışma ve tedavisi olmayan hastalıklara sahip bireyler için büyük bir yardım. 

Yine de kendini bağışlayıp bağışlamamaya karar verecek olan güzel ve biraz da ironik bir şekilde yine kendi beyinlerimiz.

Sizce de etkileyici değil mi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
390
175
59
29
29
27
21
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
The Devil Within

İyi, güzel de bizim ülkeyi pek ilgilendirmiyor :')

Ayna Efendi

bu beyin salatası üzerine limon sıkın

BatuhanN

Ben bağışlarım en azından bilime yardımı dokunur keretanın asdfasdf