Sinir sistemimiz o kadar olağanüstü yaratılmış ki, görsel olarak odaklandığımız zaman, mental olarak da odaklanabiliyoruz. Bu pratiği ve çok daha fazlasını bölümün videosunda sizlere aktarıyorum.
Çok sorulan bir başka soru da nöroplastisite adına takviyeler: Şu ana kadar bahsettiğimiz bütün temel davranışları haftalar, aylar boyunca sağladıktan sonra eğer gerçekten ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, ve gerçekten çok yoğun bir odaklanma sürecine ihtiyacınız varsa, kendi kararınızla bunları deneyimlebilirsiniz. Bu takviyeleri de bölümün kendisinde bulabilirsiniz.
Şimdi biraz da pasif olarak tükettiğimiz içeriklerden bahsedelim. Televizyondan, instagramdan, tiktok’tan veya genel olarak ekranlardan aldığımız bazen son derece kaliteli ve zengin, bazen de esiri olduğumuz saçma içerikler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama tüm bu içeriklerin ne kadarı bize faydalı ve bizleri ileriye taşıyabilme potansiyeline sahip, orası biraz muamma. Bazen o kadar çok bilgiye maruz kalıyoruz ki bunlardan hiçbir şey anlamıyoruz ve boşu boşuna temel motivasyon molekülümüz olan dopaminimizi ucuz yollarla tüketiyoruz. Çalışırken telefonu başka bir odaya koymak çok kritik bir eylem, ben bunu arada sırada yapmak zorunda kalıyorum. Eğer çalışma masamın görsel açısında telefonum varsa oraya doğru yönelmemek çok zor. Bu irade savaşıyla uğraşmak yerine, telefonumu tamamen bu denklemden ve fiziksel dünyada ki göz hizamdan çıkarmak daha etkili bir çözüm.
Yazının sonuna doğru gelmişken ufaktan bir toparlama ve eklemeler yapıyorum:
Bahsettiğimiz her şeyin yanında “optik focus” diye bir kavram var. Nöroplastisiteyi desteklemek için yoğun öğrenme süreçlerinden sonra biraz yürüyüş, koşu veya sizi zorlamayacak, daha önce yaptığınız aktiviteler, bisiklete binmek, basket oynamak gibi çeşitli fiziksel haraketler yapmanız sürece çok iyi gelir. Bu yöntemlerle gözlerinizi de rahatlatırsanız, beyninizi de rahatlatırsınız ve tıpkı Uyumadan Derin Dinlenme protokollerinde olduğu gibi, nöroplastik dönüşüm için, yoğun çalışmalardan sonra konudan uzaklaşıp onu düşünmediğiniz anlar geçirmek temel amacımız. Bu öğrenmenin derinliğini ve kalıcılığını arttırıyor.
Uyumadan Derin Dinlenme demişken bunun ne olduğundan bahsedelim:
(Bölümün bu noktasına geldiğiniz için sizi kutluyorum. O yüzden şimdi taktik ve hatırlatma olarak son ödülleri veriyorum.)
Eğer bir yetişkin olarak öğrenmek ve gelişmek istiyorsak, çok iyi odaklamalıyız ve çok iyi uyumalıyız.
Çalışmak için gün içinde kendi dikkatimizin en yüksek olduğu zaman dilimini bulmalıyız.
Bir hedefe doğru ne kadar süre odağımızda kalabileceğimizi bulmalıyız ve onu arttırmalıyız.
Limitlerimizi öğrenip, onları geçmeden yavaş yavaş arttırmaya çalışmalıyız.
Kafeini dikkatli kullanmalıyız.
Telefonumuzu ortamdan uzaklaştırmalıyız.
Konuştuğumuz her şeyi düzenli olarak tekrarlayarak yola sabırla devam etmeliyiz.
Tünelin ucunda her zaman ışık vardır.
Tüm sorularınız, görüşleriniz, konu ve konuk önerileriniz için videonun altına yorum yazmanızı çok isterim, hepsini okuduğuma emin olabilirsiniz.
Yayınlarımız başta Youtube’da olmak üzere, Spotify’da da aynı ses kaydıyla olacak.
Bunun yanında Twitter, Instagram ve Tiktok ‘tan kısa videolara ve içeriklere ulaşabilirsiniz. Emeğimizi desteklemenin en iyi yolu bizi bütün kanallardan takibe almak ve bildirimleri açmaktır.
YouTube
Instagram
X
'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio'