onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Beyindeki Elektriksel Hareketleri Ölçen Test Elektroensefalogram: EEG Nedir?

Beyindeki Elektriksel Hareketleri Ölçen Test Elektroensefalogram: EEG Nedir?

Nur YILMAZ
14.01.2023 - 20:54

EEG hem tanı hem de tedavi sırasında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem beyni etkileyen durumların teşhisinde ve takibinde tercih edilmektedir. EEG sayesinde beyinde işlevsel bir bozukluk varsa teşhis edilir ve yeri saptanır. EEG esnasında saç derisine yerleştirilen elektrotlar ve kablolar gümüş ya da altın içerikli bir alaşımdan yapılır. Bu elektrotlar jel yardımıyla kafa derisine yerleştirilir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

EEG Nedir?

EEG Nedir?

Elektroensefalogram ya da bilinen ismi ile EEG, beyindeki elektriksel hareketleri ölçer. Saç derisine yerleştirilen elektrotlar ve cihaz yardımıyla ölçüm yapılır. EEG'nin beyin ile ilgili hastalıkların anlaşılmasında önemli bir rol oynar.

EEG eski yıllardan beri beyindeki sorunların teşhisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem bazen teşhis koymak için bazen de tedavi amacıyla kullanılır. 

EEG komada olan bir hastanın beyin ölümünün gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak, beyin ameliyatı esnasında beyin aktivitesini görmek amacıyla kullanılmaktadır.

EEG ile Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

EEG ile Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

Saç derisine elektrotlar takılarak beynin ürettiği elektrik sinyallerini almak için çekilen EEG şu hastalıkların teşhisinde kullanılmaktadır:

  • Beyin tümörleri,

  • Epilepsi,

  • Kafa travması sonucunda oluşan beyin hasarı,

  • Felç, 

  • Beyin iltihabı,

  • Demans,

  • Uyku bozuklukları.

EEG Testi Çeşitleri Nelerdir?

EEG Testi Çeşitleri Nelerdir?

EEG testlerinin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu EEG testi çeşitleri hastalığın tanısını koymada önemlidir. 

  • Rutin EEG: Bu testte farklı şekillerde nefes alındığında ya da ışığın yanıp sönmesine bakıldığında beynin elektriksel durumuna bakılarak, teşhis konulur. 

  • Prolonged EEG: Bu yöntem nöbetleri test etmek ve yönetmek için tercih edilir. 

  • Ayakta EEG: Bu test 1 ila 3 gün arasında sürebilmektedir. Hasta ayakta ya da evinde EEG izleme ünitesiyle yapılır. Kişinin günlük aktiviteleri sırasında beynin elektriksel yapısı ölçülmektedir. 

  • Video EEG: Bu yöntem video kaydı çekimi esnasında yapılmaktadır. EEG telemetri ya da video EEG olarak isimlendirilmektedir. 

  • Uyku EEG'si: Bu EEG yöntemi hastanın uykusu esnasında çekilmektedir. Uyku bozuklukları teşhisinde tercih edilebilir.

EEG Testi Nasıl Yapılır?

EEG Testi Nasıl Yapılır?

EEG testi yapılırken pasta ismi ile anılan macun ya da jel yardımıyla elektrotlar saçlı deriye yapıştırılmaktadır. Standart bir EEG testi 20 dakika sürer. Ancak hastalığın teşhisinin konulması için bu süre artabilir. Kişinin nöbetleri uyku esnasında gerçekleşiyorsa, EEG testide uyku esnasında çekilir ve bu durumda test süresi uzatılır. Bazı kişilerde bu teste video da eşlik eder ve test birkaç gün sürer. 

Rutin EEG test işlemlerinde beynin elektriksel tepkilerini ölçmek için bazı işlemler uygulanmaktadır. EEG testi esnasında gözlerin açılıp kapanması, derin nefes alma ve gözlere ışık tutulması rutin işlemlerdendir. Bu rutin işlemler gerçekleşirken çekimi yapan teknisyen hastaya bazı komutlar verir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın