onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Belediye Hâlâ Çözüm Bulmadı: 2019'un Başından Bu Yana Adalar'da 170 At Yaşamını Yitirdi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Belediye Hâlâ Çözüm Bulmadı: 2019'un Başından Bu Yana Adalar'da 170 At Yaşamını Yitirdi

Ulaş
16.09.2019 - 11:34

İstanbul Adalar'da, atların ömrünü kısaltarak erken ölüme neden olan faytonlara ilişkin henüz bir çözüm üretilmedi. 2019 yılının başından bu yana, 170 at yaşamını yitirdi. 

Büyükada’da ölen atların önemli bir bölümü Adalar Belediyesi tarafından Aya Nikola Kilisesi önündeki araziye gömülürken, bazı atlanarın da kayıt dışı gömüldüğü belirtildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İstanbul Adalar’da tüm tepkilere rağmen faytonlarda çalıştırılan atların ölümleri devam ediyor.

İstanbul Adalar’da tüm tepkilere rağmen faytonlarda çalıştırılan atların ölümleri devam ediyor.

Cumhuriyet'ten Emre Deveci'nin haberine göre, Adalar Belediyesi kayıtlarına göre, 2019’da geride kalan 8.5 aylık dönemde Büyükada’da yaklaşık 170 at öldü.

Büyükada’da ölen atların büyük bölümü Adalar Belediyesi tarafından Aya Nikola Kilisesi önündeki belediye atölyesinin bitişiğindeki araziye gömülüyor. Öte yandan zaman zaman Tepeköy ve Yörükali gibi bölgelerde fayton ahırlarının yakınlarında, kimi orman bölgelerinde ya da eski çöplük alanlarında ölen atlar kayıt dışı gömülüyor. Kayıtsız gömülen denize ya da ormana bırakılan ölü atlar da eklendiğinde resmi verilerin ötesinde bir sayıya ulaşılıyor.

Atların temel ölüm nedeni aşırı çalıştırılmak olurken her yıl neredeyse tamamı turistik amaçla kullanılan faytonlarda çalıştırılan atların yaklaşık 300’ü hayatını kaybediyor.

Atların temel ölüm nedeni aşırı çalıştırılmak olurken her yıl neredeyse tamamı turistik amaçla kullanılan faytonlarda çalıştırılan atların yaklaşık 300’ü hayatını kaybediyor.

Adalar Savunması’ndan Ömer Süvari, at gömülerini yapan belediyenin verdiği verilere göre, ruam hastalığının seyrine bağlı olarak bu sayının 400’ü aştığı yıllar da olabildiğini belirtti.

Adalar’da atlar yük taşıma kapasitelerine uygun olmayan kimi yüksek eğimli bölgelerde, kimi zaman aşırı ağırlıkla ve her zaman asfalt yollarda koşuyorlar. Bu koşullardaki aşırı çalışma atların bir bölümünün sakatlanmasına ya da laminitis gibi hastalıklara neden oluyor. Yoğun bisiklet, akülü araç, insan ve diğer faytonların yarattığı trafik de faytonları atların yaralandığı kazalara açık hale getiriyor.

Ne veteriner ne ahır var...

Ne veteriner ne ahır var...

Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, dünyada metrekare başına en çok at Adalar’da olmasına rağmen atlar konusunda uzmanlığı olan ne bir veteriner, ne bir ambulans ne de bir at hastanesinin mevcut olmasından şikâyet etti. Atlar çalışırken sakatlandığında kendi olanaklarıyla taşıdıklarını belirten Ünal, Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı sadece bir veteriner bulunduğunu, ancak bu kişinin atlar değil sokak hayvanlarıyla ilgili uzmanlığı olduğunu aktardı. Ünal, en çok at ölümünün yaz aylarında olduğunu söyledi.

Ölen atların yerini ölecek atlar alıyor.

Ölen atların yerini ölecek atlar alıyor.

Süvari ise, Adalar’da kış aylarında 500’e kadar düşen at sayısının yaz aylarında 1000’i aşabildiğine ve Faytoncular Odası’nın da açıkladığı gibi her sene en az 400 yeni ata ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek “Yani her yıl bir önceki sezonda ölen ya da çalışamaz duruma gelen atların yerini yenileri alıyor” dedi.

Herkesin gözü önünde atlar Adalar’a yasa dışı olarak sokuluyor. Çünkü ruam hastalığı nedeniyle 2017 yılında Adalar Kaymakamlığı’nın girişimiyle Adalar’a yeni at sokulması yasaklandı. Faytoncular Odası Başkanı Ünal da, yasak olmasına rağmen at girişlerinin sürdüğünü teyit etti.

CHP'li Belediye Başkanı Erdem Gül faytonlar hakkında ne demişti?

CHP'li Belediye Başkanı Erdem Gül faytonlar hakkında ne demişti?

Sözcü'den Fatma Vurgun'a konuşan Gül şu ifadeleri kullanmıştı: 

“Kalkacak diyemeyiz ama bu sorun çözülecek. Fayton şuan yasal bir taşıma aracı. Bu konuyu faytoncuların, halkın, STK’ların ve belediyenin de içinde olduğu bir şekilde en uygun şekilde çözüm bulacağız. Bu konu hayvanlara eziyet açısından da tartışılıyor. Bizim asla böyle bir şeye izin vermemiz mümkün değildir. Hayvanlara eziyet edilmediği, ezilmeyeceği bir dünyada yaşamak istiyoruz. Bu konu da erteleyici değiliz. İnsana eziyet edilmediği gibi hayvana da eziyet edilemez”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
111
101
36
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
unclebukowski

Bırak ya, dilinizin ucunda, bi lafınıza bakar.. Resmi taşıma aracıymış.. Belediye iştiraklerine gelir sağlıyor diye kaldırmaya götünüz yemiyor. Sizi bağlamak... Devamını Gör

afetiazam

Faytoncular Odası diye bir şey mi olur, Fayton şuan yasal bir taşıma aracı ne demektir. Durumun kökünde zaten başlı başına bir sorun var. Yeter artık şu hayv... Devamını Gör

Barkın Çetin

Çözümü gayet basit. Kaldıracaksın. Fakat bu adam kaldırmaya yanaşmıyor. O zaman gerekli özellikleri karşılayabilecek atlar seçilmeli. Bu aldığınız atlar bunl... Devamını Gör

Andreas Fotsis

o atlardan izmire getirildi ,utanmadan faytona katkısı ile övündü Aziz Kocaoğlu . noldu , bakimsizliktan, sicaktan çatladilar, hem de düz yolda adalar gibi r... Devamını Gör