Batı Afrika'da Ebola Tehdidi
Batı Afrika'da Ebola salgınıyla mücadele sürüyor ama istenen sonuç alınabilömiş değil.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şimdiye kadar virüsün en az 1200 kişiye bulaştığını tespit ettiklerini ve 670'in üzerinde hastanın öldüğünü açıkladı.
Bölgede çeşitli ülkeler virüsle etkili bir mücadele sürdürmek için önlemler alıyor ancak hastalığın başka ülkelere sıçrama ihtimali bertaraf edilebilmiş değil.
Liberya’da tüm okullar kapatılırken, kamu personeli de 30 günlük zorunlu izne çıkarıldı, sınır bölgelerinde pazarlar kapatıldı, cuma günü 'milli dezenfeksiyon günü' ilan edildi.
Sierra Leone’de ise olağanüstü durum ilan edildi. Salgının görüldüğü doğu bölgesinin karantinaya alınması yönünde karar alındı.
Ayrıca havalimanında ülkeye girecek yolculardan ellerini dezenfektanlı ilaçlarla yıkamaları istenecek ve ateşleri ölçülecek.
Sierra Leone’de 224 kişi ebola nedeniyle hayatını kaybetti.
Ebola virüsüne yakalananların yüzde 90'a yakını yaşamını yitiriyor. Ancak erken tedaviye başlanması hayatta kalma şansını artırıyor.
İnsandan insana vücut sıvıları aracılığıyla geçen virüsün aşısı ve ilacı bulunmuyor.
WHO 2007’deki bir raporunda salgın hastalıklarla ilgili mücadelede dayanışmanın önemine dikkat çekmişti.
Raporda yalnızca hava taşımacılığıyla yılda iki milyar kişinin yer değiştirdiği, salgın hastalıkların bir-iki saatte ülkeden ülkeye yayılabildiği bir dünyada devletlerin kendi başlarına, alışageldikleri yöntemlerle ulusal sağlık güvenliklerini sağlayabilmelerinin olanaksızlığı vurgulanmıştı.
BBC Türkçe
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!