onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Barbie Akımının Vücut Algısına Psikolojik Etkileri

etiket Barbie Akımının Vücut Algısına Psikolojik Etkileri

Pelin Hazer
24.07.2023 - 19:31 Son Güncelleme: 25.07.2023 - 20:21

‘’Hi Barbie , Hi Ken, Hi Barbie , Hi Barbie’’…

Son zamanlarda en çok duyduğumuz replikler haline geldi. İnsanlar artık “Bu replikleri duymak istemiyorum.” diye söylenirken bir yandan da akıma ayak uyduran kişilerin sosyal medyalarına bakmaktan kendilerini alıkoyamıyorlar. Bazılarımız ise “Bu repliği görmek istemiyorum.” yazanları da görmek istemeyecek durumda. :)

İkonik bebeğin ana karakter olduğu Barbie film serisi, onlarca yıldır dünya çapındaki izleyicileri büyüledi. Bu animasyon filmleri fantastik maceralar ve olumlu mesajlar sunarken, Barbie bebekler saç, kıyafet, takılar aracılığı ile herkesin kendi üzerindeki uyarlamasının bir akım haline gelmesiyle, özellikle beden imajı algılarında önemli bir psikolojik etki de taşırlar. Bu yazımda, Barbie filmlerinin bireylerin, özellikle çocukların sosyal güzellik ve vücut imajı standartlarını nasıl algıladıkları ve içselleştirdikleri üzerindeki potansiyel etkilerden bahsedeceğim.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Barbie'nin ikonik fiziği:

Barbie'nin ikonik fiziği:

Barbie'nin en çarpıcı yönlerinden biri inanılmaz orantılı fiziğidir. Son derece ince vücudu, uzun bacakları ve ince beli ile Barbie'nin vücut oranları, ortalama bir kadınınkinden önemli ölçüde farklıdır. Bir oyuncak bebek bağlamında tuhaf ve abartılı olması amaçlanan bu tasvir, istemeden de olsa genç izleyiciler için gerçekçi olmayan güzellik standartları yaratabilir.

Vücut imajı algısı üzerindeki etkiler:

İdealleştirilmiş güzellik standartları: Barbie'nin idealize edilmiş ve mükemmele yakın bir figür olarak tasvir edilmesi, izleyicileri gerçekçi olmayan güzellik ideallerini içselleştirmeye yönlendirebilir. Çocuklar bilinçdışında vücutlarını Barbie'ninkiyle karşılaştırabilir ve bebeğin oranlarına uymuyorsa, görünüşlerinden kendilerini yetersiz veya tatminsiz hissedebilirler.

Vücut memnuniyeti: Barbie'nin filmlerdeki ve ilgili medyadaki figürüne maruz kalmak, özellikle ulaşılamaz bir güzellik standardına uyma konusunda baskı hissedebilecek genç kızlar arasında vücut memnuniyetsizliğine katkıda bulunabilir. Vücutlarıyla ilgili bu memnuniyetsizlik ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde de devam edebilir.

Benlik saygısı üzerindeki etki: Barbie filmlerinin yaydığı ulaşılamaz güzellik standartları, benlik saygısını olumsuz etkileyerek, eğer bireyler sosyal güzellik beklentilerini karşılamadıklarını düşünürlerse yetersizlik veya değersizlik duygularına yol açabilir.

Beden karşılaştırması ve akran baskısı: Barbie filmlerinin etkisi, bireysel benlik algısının ötesine geçebilir. Genç izleyiciler vücutlarını akranlarınınkiyle karşılaştırabilir, bu da vücut imajı sorunlarını daha da sürdürebilir ve vücutlarını aşağılama ve akran baskısı kültürünü teşvik edebilir.

Cinsiyet kalıp yargıları: Barbie filmleri, vücut imajıyla ilgili endişelerin ötesinde, güzellik ve görünümün bir kişinin kimliğinin ve yeteneklerinin diğer yönlerinden daha öncelikli olduğu geleneksel cinsiyet kalıp yargılarını güçlendirmeye yöneliktir.

Barbie filmlerinin güzellik tasvirinin yarattığı potansiyel zorluklara rağmen, olumlu vücut imajını ve kendini kabulü teşvik etmek için fırsatlar var: (Aileler neler yapabilir?)

Barbie filmlerinin güzellik tasvirinin yarattığı potansiyel zorluklara rağmen, olumlu vücut imajını ve kendini kabulü teşvik etmek için fırsatlar var: (Aileler neler yapabilir?)

Biliyorsunuz ki bu başlık aslında sadece ebeveynler için değil. Instagram, tiktok, gibi sosyal medya mecraları da artık yayınlanan fotoğraf veya videolarda filtre veya efekt var ise bunu görselde belirtiyor. Aslında bunun nedeni beden algısına dair kıyaslama sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de fazlaca olduğu için yapılan bir güncellemedir. 

Eğitici tartışmalar: Ebeveynler ve eğitimciler, Barbie gibi oyuncak bebeklerin abartılı özelliklere sahip kurgusal karakterler olduğunu vurgulayarak ve eleştirel düşünmeyi teşvik ederek çocukları medya temsilleri hakkında konuşmalara dahil edebilirler.

Medya okuryazarlığı: Küçük yaşlardan itibaren medya okuryazarlığı öğretmek, çocukların medyanın güzelliği ve vücut imajını nasıl yansıttığına dair anlayışlı bir bakış açısı geliştirmelerine yardımcı olabilir. Hayal ile gerçek arasındaki farkı anlarken kurgusal karakterleri takdir etmeyi öğrenebilirler.

Çeşitli temsiller: Son yıllarda, daha geniş bir vücut tipi ve etnik köken yelpazesini yansıtmak için Barbie de dahil olmak üzere oyuncak bebeklerin tasvirini çeşitlendirmek için artan bir çaba var. Bu kapsayıcılık, daha gerçekçi ve kabul gören bir güzellik görüşünün desteklenmesine yardımcı olur. Daha az makyajlı, spor ve günlük kıyafetler giyen, ‘’0’’ beden olmayan Barbie çeşitlerinin de üretimi günümüzde oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır.

Pozitif rol modeller: Çocukları, çeşitli vücut tiplerini ve başarıları temsil eden hem kurgusal hem de gerçek çeşitli rol modelleriyle tanıştırmak, güven ve kendini kabul etme konusunda ilham verebilir.

Instagram

Twitter

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
12
3
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gökay

Okuduğunuzu anlamıyor musunuz? Kadın şişirilen beden algısının insanlar üzerinde olumsuz etki yaratabilceinden bahsetmiş. Makyajsız olun basit olun dememiş k... Devamını Gör

Lily

Aptal onedio yazarı Barbie ile derdiniz yada alıp veremediğiniz ne! Herkesi kendi ideolojinize sokmaktan vazgeçin! Makyajsız yada itici kıyafetleri yada basi... Devamını Gör

gökay

Okuduğunuzu anlamıyor musunuz ? Kadın şişirilen beden algısının insanlar üzerinde olumsuz etki yaratabilceinden bahsetmiş. Makyajsız olun basit olun dememiş ... Devamını Gör