onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bakan Albayrak Sinyali Vermişti: 'Alibaba Vergisi' Uygulanıyor mu?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Bakan Albayrak Sinyali Vermişti: 'Alibaba Vergisi' Uygulanıyor mu?

Yasin Arslan
14.03.2019 - 20:25 Son Güncelleme: 15.03.2019 - 16:39

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 27 Şubat’ta yaptığı açıklamada, AliExpres gibi sitelerden satın alınarak ülkeye giren ve gümrük vergisinden muaf olan 22 euro altındaki ürünlere vergi uygulanacağının sinyalini vermişti. Tüketiciler ise Albayrak'ın açıklamalarının ardından Çin'den gelen ürünlerde vergi uygulandığını öne sürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

DW Türkçe'den Engin Karaman'ın haberine göre, Bakan Albayrak'ın açıklamalarının ardından tüketiciler sosyal medya üzerinden Çin’den satın aldıkları ürünlerin faturalarını paylaşarak, içinde 3 TL’lik ürün olan paketlerden bile 4,5 TL gümrük sunum ücreti ve 70 kuruş damga vergisi alındığını iddia ediyor.

Yeni vergi hakkında herhangi bir resmi açıklama yok

Yeni vergi hakkında herhangi bir resmi açıklama yok

@Eulogy

Söz konusu ek ücretle ilgili hükümet henüz resmi bir açıklama yapmadı. Bunun nedeninin, uygulamanın resmiyette “yeni bir vergi” olarak değil, halihazırda belli durumlar için uygulanan bir prosedüre dayanılarak hayata geçirilmesi olduğu tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, eskiden gümrüğe takılmadan müşteriye gelen ürünlerin “şüpheli paket” gibi işlem gördüğünde 5,2 TL ücrete tabi tutulduğunu anlatıyor.

2018'de gümrük vergisinden muaf 60 milyon adet ürün satın aldık

2018'de gümrük vergisinden muaf 60 milyon adet ürün satın aldık
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Açıklanan verilere göre Türkiye'ye 2018'de gümrük vergisinden muaf 60 milyon adet ticari ürün girdi. Ürünlerin değeri 3 milyar euroyu (yaklaşık 20 milyar TL) aştı. Söz konusu adım vergi kaçağını engellemek gerekçesiyle atılsa da kimi uzmanlar bu konuda farklı düşünüyor.

Dr. Ozan Bingöl, tüketiciyi mağdur edecek bu uygulamanın yerine başka önlemlerin hayata geçirilebileceğini düşünüyor. Bingöl’e göre sorunun kaynağında, yüksek değerli ürünlerin düşük değerli gösterilip posta yoluyla ülkeye sokulması ve vergi kaybına yol açılması var. Bu nedenle hükümetin atması gereken adım, bu tür ürünlerin ticaretine aracılık yapan büyük şirketlerle iletişime geçip ürünün gerçek değerinin posta gönderisi üzerinde yer almasını sağlamak. Ancak gündemde böyle bir adım yok.

'28 TL tutarındaki üç ürüne 43,6 TL vergi ödenecek'

'28 TL tutarındaki üç ürüne 43,6 TL vergi ödenecek'

Bingöl, tüketicilerin mağdur edileceği görüşünde bulunduğu vergi sistemini şöyle örneklendiriyor:

'Burada aslında ‘kaçak’ bir durum da yok. Vatandaşın 22 euroya kadar gümrük vergisi muafiyetinden faydalanma hakkı var. Diyelim ki bir kişi 3 farklı siteden yurt dışından kargo yoluyla kendisine ufak tefek bir şeyler aldı. Biri 3 TL, biri 10 TL, diğeri de 15 TL olsun. Aslında aldığı 3 ürüne 28 TL ödemesi gerekirken gümrük sunum ücreti ile birlikte 43,6 TL ödeyecek.'

'Türkiye'nin Çin ile verdiği dış ticaret açığını azaltma yolunda girişimde bulunması gerekiyor'

'Türkiye'nin Çin ile verdiği dış ticaret açığını azaltma yolunda girişimde bulunması gerekiyor'

Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, yaptığı açıklamada Çin'den gelen ürünlere karşı vergi ve kota koyma konusunda Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarından çok uzaklaşmamak gerektiğini kaydederek, “Anti-dumping çerçevesinde haklı gerekçeyle her türlü önlem alınabilir ve alınmalıdır. Süreci müzakere ile yürütmek ve karşı tarafın misilleme yapmasına olanak sağlamamak yürütülen politikanın esası olmalıdır” ifadelerini kullanıyor. Öte yandan Çin’le ticaret açığının 20 milyar doların üzerinde olması önemli bir veri. Aslanoğlu, Türkiye'nin Çin ile verdiği dış ticaret açığını azaltma yolunda girişimde bulunması ve müzakere istemesinin doğru olduğunu belirtiyor:

“Çin'e karşı verdiğimiz dış açığını kısa dönemde ihracat ile kapatmamız çok kolay olmayabilir. Bu nedenle, daha çok doğrudan yatırım talep etmek, Çin'den gelen turist sayısını arttırmak ve Türkiye'yi üretim ve lojistik üssü yapma konusunda Çin'den taleplerimiz olabilir.”

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sosyal medya ise Çin'den gelen ürünlere vergi uygulanmasına tepkili

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
480
137
44
17
12
11
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aykut

bunun adı düpedüz orospu çocukluğudur. zaten 22$ üzerine vergi alıyorsun bu resmen şerefsizlik. Zenginden godomandan vergi alamaz fakirin ortadireğin sırtına... Devamını Gör

10 edio

mümkünse Allah belanızı versin sayın yetkililer!..

cristiano

Maaşım yatar gelir vergisi, harcarsın ötv kdv... Alırken de verirken de vergi. Tamam devletin işleri yürüsün de kardeşim bu kış bir mont alamadım üstüme!