'Sektörel Bir Vak'a'
Şişli’deki inşaatın sahibi Aziz Torun 'Bu tür kazaların olduğu sektörel bir vak'a.' dedi. Olayla ilgili açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, pazartesi günü konunun bakanlar kurulunun öncelikli gündem maddesi olacağını söyledi. Cumartesi gözaltına alınan 8 kişi ise serbest bırakıldı.
Cumartesi günü 32. kattaki asansörle yere düşen 10 işçinin öldüğü olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi, polis merkezindeki ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. İnşaat sahibi Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), adli soruşturma sürecinin devam ettiğini ve teknik rapor oluşturulması için bilirkişi incelemesinin yaptırıldığını duyurdu. Şimdi buradan gelecek rapor bekleniyor. Şirket bu süreçte yakınlarını kaybedenlerin mağdur edilmeyeceğini ve üzerlerine düşeni yapacaklarını savundu.
Basın toplantısı düzenleyen Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, 'Biz Torunlar olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasının takipçisiyiz. Çünkü Torunlar GYO halka açık bir şirket. Bu olayda da kesinlikle böyle bir sorumsuzluğu ya da kazayı meydana getiren nedeni şirketimize mal etmelerine ya da şirketimizin bu anlamada bir leke almasına asla müsaade etmeyeceğiz' dedi.
32. kattan düşen asansörün yük taşımak üzere planlanmış, 2700 kilo ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör olduğunu söyleyen Torun, asansörü 10 gün önce kendisinin de kullandığını söyledi.
İşçilerin asansörlerin sürekli bozuk olduğu iddiasına da cevap veren Torun 'Tamamen yalan çünkü bu asansörlerin kiralandığı firmanın iki elemanı her an sahada bulunuyor ve sorun anında hemen müdahale ediyor. Birkaç gün önce aynı asansörü ben de kullandım. Bu kişiler maalesef şantiyenin çevresinde dolaşarak bu şantiyede çalışıyormuş gibi hava uyandırıyorlar' dedi.
Torunlar GYO'dan yapılan basın bilgilendirmesinde de sözleşme gereği asansörün kusursuz ve özürsüz bir şekilde teslim edilmesi ve çalışır vaziyette bulundurulmasından asansörü kiralayan GEDA MAJÖR adlı firmanın sorumlu olduğu ileri sürülüyor.
'Kaza mesai saatleri dışında meydana geldi'
GEDA-MAJÖR şirketi firması ise, kendilerinin asansörün periyodik bakım ve onarımlarından sorumlu olduklarını, asansörün işletilmesinin sözleşmede yer almadığını belirtti. Firmadan yapılan yazılı açıklamada, bakım hizmeti için görevli iki uzman personelin mesai saatleri içinde sürekli inşaatta bulunduğunu vurguladı. Açıklamada 'Cumartesi günü ve mesai saati dışında meydana gelen bu kazanın oluş şekli hakkında şu aşamada bir bilgimiz bulunmamaktadır' denildi.
Türkiye Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ise, asansörün son kontrolünün 30 Mayıs'ta yapıldığını ancak bu kontrolün 30 Ağustos'a kadar geçerli olduğunu ve bu tarihten sonra bir kontrol yapılmadığını ifade etti. Açıklama şöyle:
'Asansörde yaşanan kaza sonrası Torunlar firmasının açıklamasında Odamız muayene kuruluşu tarafından 30.05.2014 tarihinde yapılmış olan kontrole ve verilen muayene raporuna atıf yapılmaktadır. Odamız muayene kuruluşu tarafında yapılan kontrol, kontrol anındaki gözlemler ve deneylere dayanmaktadır. Verilen uygunluk raporu, cihazın periyodik olarak bakım ve uygun iş güvenliği şartlarında kullanılması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Bu bakımdan özellikle şantiye şartlarında çalışan bu cihazların eğitimli nezaretçiler tarafından kullanılması ve günlük bakım ve kontrollerinin yapılması elzemdir. İlgili asansöre ilişkin verilen rapor 30.08.2014 tarihine kadar geçerlidir ve verilen raporda bu belirtilmiştir. Ayrıca işçilerin verdiği bilgilere göre, söz konusu asansör geçen hafta arıza yapmış ve bir bakımdan geçmiştir. Bu bakım sonrası Muayene Kuruluşumuza bilgi verilmeli ve asansör yeniden tarafımızdan kontrol edilmeliydi. Kamuoyunda Torunlar İnşaat firması tarafından Odamızın kontrol ve uygunluk raporu verdiğine yönelik eksik ve yanlı açıklama, sorumluluktan kurtulma ve algıyı başka yönlere çevirme çabalarıdır. Teknik heyetimiz kazanın oluşumuna dair incelemesini sonuçlandırdığında ayrıca açıklama yapılacaktır.'
'Sektörel bir vak'a'
Aziz Torun, aynı şantiyede 9 Nisan'da bir işçinin öldüğünün hatırlatılması ve 'Müsterih misiniz?' diye sorulması üzerine:
'Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum. Çok üzgünüz ama 1500 civarında işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz. Bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vak'a. Elbette bizim şantiyemizde olmamasını arzu ederiz. Gereken çalışmalar yapılıyor. Neyse bu sorumluluğun bedeli bu işin takipçisi olacağız' cevabını verdi.
Torun Center'ın iş güvenliğini sağlayan Nitelikli Cevaplar Akademisi İş Sağlığı Güvenliği Eğitim, Çevre, Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş., de, adli soruşturmaya her türlü desteği vereceklerini açıkladı.
Önceki ölüme 6 bin 720 lira ceza
9 Nisan’da 19 yaşındaki Erdoğan Polat adlı bir montaj işçisi aynı inşaatta dış cephede kullanılacak sepetin kurulması sırasında sepet kopmuş, işçi sepetle birlikte 15. kattan düşerek ölmüştü.
Olayla ilgili hazırlanan müfettiş raporuna ulaşan Radikal’in haberine göre sepeti yere çakılan monoray iskele sisteminin doğru kurulup kurulmadığını anlaşılması için gerekli güvenlik testlerinin yapılmadığı, bağlantı elemanlarının bir testten geçirilmediği, kullanımına ilişkin üzerinde bir talimatnamenin olmadığı, risk değerlendirmesinin uygulanmadığı belirlendi. Ayrıca işçi Polat’ın mesleki eğitiminin olmadığı ve emniyet kemerini bağlayacak dikey yaşama hattının bulunmadığı saptandı.
İhmallere karşın inşaatlarda durdurma kararı kaldırıldı; Çalışma Bakanlığı da Erdoğan’ın bağlı bulunduğu ‘Etkin Hareketli Platform İmalat’ adlı taşeron asansör şirketine 5 bin 600 TL, inşaat sahibi Torunlar Grubu’na 6720 TL, inşaatın dış cep işini üstelenen ikinci taşeron Çuhadaroğlu adlı şirkete de 4480 TL para cezası kesti.
'Bir yılda 1300 işçi'
Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) İstanbul İl Örgütü üyesi bir grup, Şişli'de asansörün zemine düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği şantiyenin önünde protesto gösterisi düzenledi.
Gruptakiler işçileri sokağa çıkarak olayı protesto etmeye çağırdı. Şantiyeye girmeye çalışan grubun önü polis tarafından kesildi.
Gruptakiler adına şantiyedeki işçilere seslenen Çağdaş Demirel, 'Sizleri bu şantiyeye hapsetmek istiyorlar. Arkadaşlarınız öldü, duyulmasın istiyorlar' dedi.
Gruptakilerden Melis Kalcı da son bir yılda 1300 kişinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirtti.
Göstericiler işçi ölümlerinin nedeninin taşeronlaşma olduğunu savundu.
'Korkudan gelemiyorlar'
Şantiyenin önünde eylem yapanlara katılan bir işçi ise, şantiyedeki işçilerin korkudan seslerini çıkaramadığını söyledi.
Yaklaşık bir aydır kazanın yaşandığı inşaatta mekanik tesisat işçisi olarak çalıştığını anlatan 28 yaşındaki Ömer Öztekin, son bir ay içinde 3 kazadan kurtulduğunu ve 45 dakika ile hayatta kaldığını anlattı.
Öztekin, 'Bir baba, 2 evladını birden kaybetti. Sorumsuzluk, ihmal var. 'Onunla, bununla arkadaşlığı var, ekmeğimden olmayayım' diye işçiler gelemiyor. Sesimizi duyursunlar. İçeride 600 kişi var. Biri gelmedi. Olayı da büyüteceklerini sanmıyorum. Siz de sakın biber gazı falan sıkmayın' ifadelerini kullandı.
TOMA'ların da bulunduğu şantiye önünde polis geniş güvenlik önlemi alıyor.
Davutoğlu: Şehit hükmündeler
Olayla ilgili Konya'daki evinin önünde açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konunun pazartesi toplanacak bakanlar kurulunun öncelikli gündem maddesi olacağını söyledi, hayatını kaybeden 10 işçi için 'bizim için şehit hükmündedirler' dedi.
Davutoğlu adli soruştuırmanın başladığını, hiç bir hususun karanlıkta kalmaması için konuyu gün boyu takip edeceğini de söyledi, '2012'de çıkardığımız iş güvenliği yasasında eksiklikler varsa her türlü tedbiri alacağız' dedi.
Davutoğlu, G20 toplantısına katılacak Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e de programını iptal etmesi talimatı verdiğini söyledi.
Müzikler iptal
Başbakan olarak ilk mitingini memleketi Konya’da gerçekleştiren Ahmet Davutoğlu'nun Hadim ilçesindeki mitinginde, inşaat işçilerinin ölümü nedeniyle kutlama müzikleri çalınmadı.
Kaynak: Doğan Haber Ajansı