Görüş Bildir
Haberler
Aziz Nesin Ölümünün 19. Yılında Piknikle Anılacak

Aziz Nesin Ölümünün 19. Yılında Piknikle Anılacak

Fatih UZUN
04.07.2014 - 17:48

Nesin Vakfı'nda yetişen çocuklar, ölümünün 19. yılında 'Aziz Dede'lerini bir piknikle anacak. Aziz Nesin, her yılın Temmuz ayının ilk cumartesi günü düzenlenen anma pikniği ile matemden uzak, bir şenlikle anılıyor. Öte yandan, devletin yıkmak istediği Vakfın Matematik Köyü de başarıdan başarıya koşuyor. Felsefe Köyü de yolda...

Aziz Nesin ölümünün 19. yılında 5 Temmuz'da Aziz Nesin Vakfı'nın Çatalca'daki yerleşkesinde düzenlenen piknikle anılacak. Aziz Nesin 6 Temmuz 1995'te Sivas katliamının ikinci yıl dönümü nedeniyle bir söyleşi için gittiği Alaçatı'da kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. Nesin, vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmadan, yeri belli olmayacak şekilde Çatalca'da Vakfın bahçesine gömülmüştü.

Ardında 80 yıllık mücadele, sayısız başarı ve Nesin Vakfı'nı bırakan Aziz Nesin, her yıl Temmuz ayının ilk Cumartesi günü düzenlenen bir piknik ile anılıyor. Vakfın yetişmesine ve eğitimine katkıda bulunduğu çocuklar ile herkesin katılımına açık olan anma pikniğinin matemden uzak bir şenlik havasında geçmesi amaçlanıyor. Pikniğe katılanlara, 'Aziz Dede'lerinin tarifiyle çocuklar tarafından hazırlanan gül şurubu da ikram edilecek. Pikniğe katılacaklar, 'sazı, sözü, neşesi ve dostları' ile davet ediliyor.

Pikniğe gidecekler için Taksim'de AKM önünden saat 12.00'da servis kalkacak.

Öte yandan, Nesin Vakfı'nın İzmir Şirince'de bulunan Matematik Köyü ise devletin yıkım tehdidiyle yüz yüze. Devletin yıkım kararı çıkardığı, TÜBİTAK'ın desteklemeyi reddettiği ve projenin mimarı Sevan Nişanyan'ın hapsedildiği Matematik Köyü'ne dünyaca ünlü matematikçilerin desteği sürüyor ve bir yandan da çok yoğun başvurular geliyor. Vakfın başındaki Ali Nesin, bu konuda pikniğe katılacaklara da Matematik Köyü'nün yakaladığı başarıyı anlattı ve bir de inşası devam eden Felsefe Köyü ile ilgili bilgi verdi. Nesin, Matematik Köyü ve Felsefe Köyü hakkında şunları anlattı:

'Matematik Köyü müthiş bir başarı yakaladı. O kadara ki başvuran öğrencilerin ancak onda birini kabul edebiliyoruz. Her yıl ilkokuldan doktoraya kadar 5 bin dolayında öğrenci köyü ziyaret ediyor. Yurt dışından hocalar da köyde ders vermek için kuyruğa girmiş durumdalar. Namımız aldı yürüdü. Yaz okullarımız meşhur biliyorsunuzdur. İlkbahar ve sonbaharlarda ise bir nevi Disneyland'a dönüşüyor köy. Akın akın gelen çocuklarla matematiksel oyunlar oynuyorum. Yenildikçe oynamak istiyorlar, oynadıkça yeniliyorlar... Bir zaman sonra o kadar şanslı olamayacağımı düşünüp stratejiyi aramaya başlıyorlar. Tam bulmak üzere olduklarında oyunu değiştiriyorum, yağma mı var! En sonunda yeniyorlar tabii. İşte o zaman keyiflerini görmelisiniz. Bazılarına da ancak iki saatte bulabilecekleri bir soru soruyorum. Hangimiz kaç defa aralıksız iki saat düşünmüşüzdür ki, zaman mı var? Ama çocuklar iki saat boyunca probleme yoğunlaşıyorlar ve altından girip üstünden çıkıyorlar. Başlangıçta kendilerine imkansız gelen bir problemi çözmek onları çok mutlu ediyor. Kendilerine güvenl duyuyorlar, zekalarına şaşıyorlar. Matematik Köyü dünyada bir ilktir ve sanıyorum imece usülü kurulan bir başka bilim kurumu daha yoktur. Katkısı olan, destekleyen herkese gençler adına çok teşekkür ederim. Umarım yarattığımız güzelliği gelip görmüşsünüzdür. Mutlaka bekleriz. Görülesi bir yer çünkü. Güzelliğinden öte, Türk eğitim sistemini vasatlıktan kurtaran devrim niteliğinde bir oluşum mutlaka görülmeli diye düşünüyorum. Matematik Köyü rüşdünü ispatladığına göre artık Felsefe Köyü'ne el atabiliriz. Geçen yıl inşaatına başladık. Yarıladık sayılır.'

TÜBİTAK Matematik Köyü'ne desteği kesti

Maddi zorluklar içinde inşası süren Felsefe Köyü'ne katkıda bulunmak isteyenler Nesin Vakfı'na bağışta bulunabilecek. Bin lira ve üstü bağışta bulunanların adları bir mermer plakete yazılıp Felsefe Köyü'ne asılacak. Felsefe Köyü'ne katkı sağlamak isteyenler şu hesaplara bağışta bulunabilir.

CNNTürk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0