Görüş Bildir
Haberler
Aydınlara Sesleniyorum: Ülkeyi Mahvetmeseydiniz Gitmezdik!

etiket Aydınlara Sesleniyorum: Ülkeyi Mahvetmeseydiniz Gitmezdik!

Nermin Erol
10.01.2023 - 11:32 Son Güncelleme: 12.01.2023 - 16:00

Yaşlanmış (bilgeleşmiş diyemiyorum) ve aydın diye dinlediğimiz birtakım insanlar çıkıp çıkıp, yaşayamadığımız ülkeden kaçıp gitmemiz hakkında atıp tutuyorlar. 

Oysaki! Bizim yaşımızda olup, bizim çektiğimiz sıkıntıları çekip, bizim çağımızın dertlerini gözlemlememiş ve görünen o ki empati kurma yeteneği olmayan, bu yaşlı nesil; ülke mahvolurken neredeydi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soruyorum!

Biz; iltica hastalığını, seyrek de olsa başka bir ülkede ırkçılığa maruz kalmayı, yine faşist muhafazakarlar tarafından kimi zaman hor görülmeyi, hiç tanımadığımız bir ortamda, hırsızlığa, dolandırılmaya, şantaja, şiddete maruz kalmayı, hayata sıfırdan başlamayı, yaşlı ve hasta ailesini, doğduğu topraklarda bırakma cesaretini gösterip, yasal haklarımızın sınırlı olduğu topraklara neden kaçıyoruz acaba?

Biz; iltica hastalığını, seyrek de olsa başka bir ülkede ırkçılığa maruz kalmayı, yine faşist muhafazakarlar tarafından kimi zaman hor görülmeyi, hiç tanımadığımız bir ortamda, hırsızlığa, dolandırılmaya, şantaja, şiddete maruz kalmayı, hayata sıfırdan başlamayı, yaşlı ve hasta ailesini, doğduğu topraklarda bırakma cesaretini gösterip, yasal haklarımızın sınırlı olduğu topraklara neden kaçıyoruz acaba?

Kızıp durmanız gereken kişiler, en başından beri; bu gayet eğitimli ve hayat enerjisiyle dolu olan, yaşayamadığı için doğduğu toprakları terk etmek zorunda bırakılmış, hayata yalnızca bir defa geldiğinin idrakında olan ve bu hayatı her gün canı tehlikede ve korkuyla ve aç geçirmek istemeyen, bu aklı başında gençlerden ziyade, ülkeyi mahvederler olsa idi tüm bunlar yaşanır mıydı?

Asıl kızmanız gereken bu nüfuzlu kişiler, sizce nitelikli genç insanları zaten ülkeden kaçırıp, diğer gelişmiş ve medeni ülkelere ucuz işçi olsunlar diye bunları yapmıyor mu?

Asıl kızmanız gereken bu nüfuzlu kişiler, sizce nitelikli genç insanları zaten ülkeden kaçırıp, diğer gelişmiş ve medeni ülkelere ucuz işçi olsunlar diye bunları yapmıyor mu?

Asıl çemkirmeniz gereken bu psikopatik devlet büyükleri; güya hizmet ettiklerini söyledikleri köken ülke, uzun yıllardır yatırım yaptığı emek ve beyin gücünü kaybederken, yeni ev sahibi ülkenin çok daha az bir yatırımla büyük fayda elde ettiğinin farkında değil mi?!

Türkiye'den yurt dışına göç edenlerin sayısı, TÜİK verilerine göre, 2016 yılından 2019 yılına kadar sürekli arttı!

2016';da 177 bin 960 kişi yurt dışına göç etti!

2019 yılında ise %85,60'lık bir artışla 330 bin 289 kişi Türkiye’den kaçtı!

2021’de 1405 doktorun Türkiye’den başka bir ülkeye göç etti.

On yıl öncesi ile kıyaslandığında, göç eden hekim sayısı 27 kat arttı!

Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, 2022 yılında 1344 uzman hekim, 1341 de pratisyen hekim “iyi hâl belgesi” almak için başvuruda bulundu. Hekimlik geride bıraktığı boşluğun telafisi çok zor olan bir meslek grubu iken; 10 yıl önce ise bu sayı sadece 59 kişiydi!

Türkiye, Türkiye’den kaçmayı tercih eden hayatını çalışmaya Türkiye’de kalıp, her an ölüm tehlikesiyle ve aç yaşamak yerine; gayet sağlıklı ve huzurlu, zorbalardan uzak, kendi kimliğimizi yaşayabileceğimiz, bize dayatılan kimliklerden ziyade kendimiz olabileceğimiz topraklara kaçmamızın nesi mantıksız?

%80+ genç Türkiye’den kaçmak istiyor!

Neden?

Türkiye neden cahiller, yobazlar, dolandırıcılar, caniler ülkesi haline geldi?

Türkiye bu hale nasıl ve neden geldi?

Türkiye’yi bu hale kim getirdi?

Onlara kızın.

Biz hayatımızı yaşayabilmek istiyoruz.

Biz ölmek istemiyoruz!

Yine rakamlar konuşsun:

Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre, Türkiye’nin en fazla göç verdiği ülkeler sırayla Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve ABD. En çok göç eden meslek gruplarının başında mimarlar, mühendisler, akademisyenler ve sağlık çalışanları geliyor. 

Veriler, Türkiye'den özellikle genç ve nitelikli çalışanların göç ettiğini gösteriyor. 

Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi, 2022'nin ocak ayından kasım sonuna kadar 11 ayda Türkiye'den sığınma ve iltica başvurularının %216 artışla 20 bin 802 kişiye ulaştığını paylaştı. 2021'in tamamında bu sayı 7 bin 873!

Hollanda'ya ise en çok göç Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna vatandaşları tarafından yapıldı. Ukrayna vatandaşlarını, yaşanan iç savaş nedeniyle Suriye vatandaşları takip ederken Suriye vatandaşlarını ise Türk göçmenler izledi. Savaştan kaçarcasına kaçan Türk göçmenler üçüncü sırada yer aldı.

Yükselen Bir Fenomen: Türkiye’den Avrupa’ya Beyin Göçü

Peki ya beyin göçünün faydaları?

Yaygın görüşün aksine uzmanlar beyin göçünün pek çok ekonomik, sosyal ve kültürel faydaları olduğundan bahseder. Göç eden bilim insanları gittikleri ülkelerde yaptıkları çalışmaları yayın yolu ile tüm dünyaya, dolayısıyla kendi ülkelerine aktarır. Göç eden bilim insanlarının akademik birikimlerinden hem kolay seyahat imkânları vasıtasıyla hem de -özellikle pandemi koşulları sebebi ile nihayet yaygınlaşan– çevrimiçi canlı dersler sayesinde belirli amaç ve sürelerle yararlanılır. Ayrıca göç ettikleri ülkelerde başarı yakalayan bilim insanları, köken ülkelerine şevk veren akademik çalışmalara imza atarken bu ülkelerin itibarını da arttırır.

Göçmenlerin anavatanlarıyla kurduğu bağlantılar sayesinde finansal ve fikrî açıdan köken ülkelerinin ekonomisine katkı sağlar. Bu sayede göç alan ve göç veren ülke arasında bilgi transferi hızlanır, ekonomik ve teknolojik ortaklıklar gelişir. Günümüzde ulaşım ve iletişim sektörü sayesinde yaşanan gelişmeleri yakalamak için fiziksel olarak aynı ortamda bulunmamıza gerek olmadığını göz önüne aldığımızda; göç eden nitelikli kişilerin istedikleri takdirde uzaktan dahi olsa doğdukları ülkelere fayda sağlayabilecekleri akılda tutulmalıdır.

Globalleşme, küreselleşme, sınırlar, kimlik dayatmaları olmadan karışıp, birleşme işte asıl budur.

Linkler:

https://www.dw.com/tr/kadın-cinayetleri-neden-durdurulamıyor/a-63823278

“Canımızı zor kurtarıyoruz biz o ‘kutsal’ ailelerden”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “LGBT denilen olay...”

'TÜİK’in enflasyon verileri ile sahadaki gerçekler uyuşmuyor'

Instagram

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
9
5
4
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Eden iyiki ettik diyor kalan gitsek mi acaba diyor daha iyi şartlarda çalışıyorsun her şeyden önce insan olduğunu hissediyorsun…

Biker Lady

Gitmeyipte ne yapacaklardı? O kadar emek ver oku, 3-5 tane dağdan inme adını soyadını söylemekten aciz zır cahil gelsin darp etsin, öldürsün, çemkirsin. Bizd... Devamını Gör