Aydınlara Sesleniyorum: Ülkeyi Mahvetmeseydiniz Gitmezdik!
Yaşlanmış (bilgeleşmiş diyemiyorum) ve aydın diye dinlediğimiz birtakım insanlar çıkıp çıkıp, yaşayamadığımız ülkeden kaçıp gitmemiz hakkında atıp tutuyorlar.
Oysaki! Bizim yaşımızda olup, bizim çektiğimiz sıkıntıları çekip, bizim çağımızın dertlerini gözlemlememiş ve görünen o ki empati kurma yeteneği olmayan, bu yaşlı nesil; ülke mahvolurken neredeydi?
Soruyorum!
Biz; iltica hastalığını, seyrek de olsa başka bir ülkede ırkçılığa maruz kalmayı, yine faşist muhafazakarlar tarafından kimi zaman hor görülmeyi, hiç tanımadığımız bir ortamda, hırsızlığa, dolandırılmaya, şantaja, şiddete maruz kalmayı, hayata sıfırdan başlamayı, yaşlı ve hasta ailesini, doğduğu topraklarda bırakma cesaretini gösterip, yasal haklarımızın sınırlı olduğu topraklara neden kaçıyoruz acaba?
Asıl kızmanız gereken bu nüfuzlu kişiler, sizce nitelikli genç insanları zaten ülkeden kaçırıp, diğer gelişmiş ve medeni ülkelere ucuz işçi olsunlar diye bunları yapmıyor mu?
Yine rakamlar konuşsun:
Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre, Türkiye’nin en fazla göç verdiği ülkeler sırayla Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve ABD. En çok göç eden meslek gruplarının başında mimarlar, mühendisler, akademisyenler ve sağlık çalışanları geliyor.
Veriler, Türkiye'den özellikle genç ve nitelikli çalışanların göç ettiğini gösteriyor.
Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi, 2022'nin ocak ayından kasım sonuna kadar 11 ayda Türkiye'den sığınma ve iltica başvurularının %216 artışla 20 bin 802 kişiye ulaştığını paylaştı. 2021'in tamamında bu sayı 7 bin 873!
Hollanda'ya ise en çok göç Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna vatandaşları tarafından yapıldı. Ukrayna vatandaşlarını, yaşanan iç savaş nedeniyle Suriye vatandaşları takip ederken Suriye vatandaşlarını ise Türk göçmenler izledi. Savaştan kaçarcasına kaçan Türk göçmenler üçüncü sırada yer aldı.
Yükselen Bir Fenomen: Türkiye’den Avrupa’ya Beyin Göçü
Peki ya beyin göçünün faydaları?
Yaygın görüşün aksine uzmanlar beyin göçünün pek çok ekonomik, sosyal ve kültürel faydaları olduğundan bahseder. Göç eden bilim insanları gittikleri ülkelerde yaptıkları çalışmaları yayın yolu ile tüm dünyaya, dolayısıyla kendi ülkelerine aktarır. Göç eden bilim insanlarının akademik birikimlerinden hem kolay seyahat imkânları vasıtasıyla hem de -özellikle pandemi koşulları sebebi ile nihayet yaygınlaşan– çevrimiçi canlı dersler sayesinde belirli amaç ve sürelerle yararlanılır. Ayrıca göç ettikleri ülkelerde başarı yakalayan bilim insanları, köken ülkelerine şevk veren akademik çalışmalara imza atarken bu ülkelerin itibarını da arttırır.
Göçmenlerin anavatanlarıyla kurduğu bağlantılar sayesinde finansal ve fikrî açıdan köken ülkelerinin ekonomisine katkı sağlar. Bu sayede göç alan ve göç veren ülke arasında bilgi transferi hızlanır, ekonomik ve teknolojik ortaklıklar gelişir. Günümüzde ulaşım ve iletişim sektörü sayesinde yaşanan gelişmeleri yakalamak için fiziksel olarak aynı ortamda bulunmamıza gerek olmadığını göz önüne aldığımızda; göç eden nitelikli kişilerin istedikleri takdirde uzaktan dahi olsa doğdukları ülkelere fayda sağlayabilecekleri akılda tutulmalıdır.
Globalleşme, küreselleşme, sınırlar, kimlik dayatmaları olmadan karışıp, birleşme işte asıl budur.
Linkler:
https://www.dw.com/tr/kadın-cinayetleri-neden-durdurulamıyor/a-63823278
“Canımızı zor kurtarıyoruz biz o ‘kutsal’ ailelerden”
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “LGBT denilen olay...”
'TÜİK’in enflasyon verileri ile sahadaki gerçekler uyuşmuyor'
Yorum Yazın
Eden iyiki ettik diyor kalan gitsek mi acaba diyor daha iyi şartlarda çalışıyorsun her şeyden önce insan olduğunu hissediyorsun…
Gitmeyipte ne yapacaklardı? O kadar emek ver oku, 3-5 tane dağdan inme adını soyadını söylemekten aciz zır cahil gelsin darp etsin, öldürsün, çemkirsin. Bizd... Devamını Gör