Görüş Bildir
Haberler
Avrupa Birliği, Google ve Wikipedia'nın Arasını Bozdu

Avrupa Birliği, Google ve Wikipedia'nın Arasını Bozdu

Bilgi Çağı
08.08.2014 - 16:23 Son Güncelleme: 08.08.2014 - 16:27

Avrupa Birliği, Google ve Wikipedia'nın arasını bozdu

Avrupa Birliği'nin aldığı 'internette unutulma hakkı' kararı Google ve Wikipedia'nın arasını bozdu. Gelen başvuruları değerlendiren Google, Wikipedia'ya ait 50 kadar linki ulaşılmaz hale getirdi.

Avrupa Birliği'nin aldığı 'unutulma hakkı' kararı açıklandığı günden bu yana tartışmalara neden olmuştu. Konuyla ilgili çeşitli haberleri sizinle paylaşmış, Google'ın gelecek talepler için açtığı servisten bahsetmiş, durumu değerlendirmek üzere Avukat Şebnem Ahi'yi Açık Radyo'daki radyo programımıza konuk etmiştik.

Haziran başında yaşanan bu gelişmeler sonrası Google'a gelen talepteki artış yavaşladı. Ancak gelen talepler sonrası Wikipedia'nın 50 kadar Wikimedia linki ortadan kalktı. Zaten konunun yeniden gündeme gelme sebebi de Wikipedia'nın 'olmaz böyle şey' çıkışı...

Wikipedia, 18 Haziran'dan bu yana Google'ın 91 bin talep aldığını belirtirken, bu taleplerin toplamda 328 bin link içerdiğini ve Google'ın gelen taleplerin yüzde 50'sini karşıladığını açıkladı. '50'den fazla linkimiz (içeriğimiz) bu yüzden ulaşılamaz hale geldi.' diyen Wikipedia'yı yöneten Wikimedia Vakfı, bilgiye erişim hakkının bu yolla engellendiğini belirterek Avrupa Birliği'nin kararın ve doğal olarak bu kararı uygulayan Google'a karşı çıkıyor. Wikimedia ayrıca, yayınlamaya başladıkları şeffaflık raporuyla aslında Avrupa Birliği'nin taleplerine uyduğuna da dikkat çekiyor.

Karar yalnızca Google'a özel olmamakla birlikte 250 ve üstü çalışana sahip tüm internet sitelerini kapsıyor. AB'nin kararı, bu siteleri arama motorları dahil yayıncı statüsünde değerlendiriyor. Ancak genel arama kaynağı Google olduğu için konu daha çok onun özelinde ilerliyor.

Bilgi Çağı

Kaynak: http://bilgicagi.com/Yazilar/17907-av...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın