Görüş Bildir
Haberler
Atatürk'ün Günlüklerinden Geliyoruz: Büyük Önder Geçmişte Bu Hafta Ne Yapmıştı?

Atatürk'ün Günlüklerinden Geliyoruz: Büyük Önder Geçmişte Bu Hafta Ne Yapmıştı?

Şöyle demişti bize: 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' İşte biz de onu daha iyi anlayabilmek adına kaynakçalı günlüklerinden yola çıkarak Atatürk'ümüzün günbegün neler yaptığına bakalım dedik.

Kaynak: Atatürk Araştırma Merkezi

Kronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk

İçeriğin Devamı Aşağıda

25 Nisan 1923

25 Nisan 1923

Gazi, Yahya Kemal (Beyatlı) Bey'e 'Yahya Kemal Bey Biraderimize' ithafını taşıyan, Mareşal üniformalı resmini armağan eder.

26 Nisan 1915

26 Nisan 1915

Çanakkale'deki İngiliz çıkarma ve taarruzunun gündüz ve gece devam eder ancak Yarbay Mustafa Keaml komutasındaki kuvvetlerimiz, siperlerini kahramanca savunur ve Conkbayırı üzerinden yeni bir taarruzu karşısında düşmanın başarısız kalır. (Mustafa Kemal, bugünkü taarruzu -daha sonra- Kemalyeri adı verilecek olan yerden yönetmiş, Kanlısırt-Kırmızısırt hattındaki düşman ağır kayıplar vererek kıyıya çekilmiştir.)

27 Nisan 1933

27 Nisan 1933

Gazi, Razgrad  olayını   protesto  amacıyla  yapılan gençlik gösterisinin izin alınmadan yapılması nedeniyle kovuşturmaya geçilmesi üzerine, izinsiz gösteriyle ilgileri olmadığını bildiren Türk Talebe Birliği Kongresi daimî delegelerine telgraf çeker: 'Gençliğin çalışkan, hassas ve milliyetçi yetişmesi esas dileklerimizdendir. Gençlik her türlü faaliyetlerinde Cumhuriyet kanunlarına ve Cumhuriyet kuvvetlerinin usul ve kurallarına uymaya da dikkatli olmalıdır. Cumhuriyet hükümetinin millî meselelerde vazifesini bilir olduğuna ve kanunların ve adlî kuvvetlerin adaletine emin olunuz.'

28 Nisan 1916

28 Nisan 1916

Tuğgeneral Mustafa Kemal, beraberindekilerle sabah Güzeldere'den ayrılarak Duhan'a gelir.

29 Nisan 1935

29 Nisan 1935

Gazi, o akşam Kadın Esirgeme Kurumu'nun Ankara Orduevi'nde düzenlediği geceyi şereflendirir. Ancak Kurum üyelerinden biri izahat verirken 'yoksul kadınlara yardım ediyoruz' cümlesi kurar ve Atatürk bunun üzerine şöyle yazar: '...Kadın denilen varlık, kendiliğinden yüksek bir varlıktır. Onun yoksulluğu olamaz. Kadına yoksul demek, onun bağrından kopup gelen bütün beşeriyetin yoksulluğu demektir. Eğer insanlık bu halde ise, kadına yoksul demek lâyık görülebilir. Gerçek bu mudur? Eğer kadın dünyada çalışan, başarı kazanan, zengin olan, maddî ve manevî zengin eden insanları yetiştirmişse, ona yoksul sıfatı verilebilir mi? Verenler varsa, onlara nankör denirse doğru olmaz mı? Bizce, Türkiye Cumhuriyeti anlamınca kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi, bugün de en muhterem mevkide, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir varlıktır.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

30 Nisan 1919

30 Nisan 1919

Tümgeneral Mustafa Kemal, Dokuzuncu Ordu Müfettişliği'ne atanır.

1 Mayıs 1934

1 Mayıs 1934

Gazi, İstanbul'a gelir ve İsmet Paşa'yla beraber, merhum Kemalettin Sami ve Derviş Paşaların kabirlerini ziyaret eder.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Trabzonnn

Bu adamı değil de kendilerini Cariye olmaya layık gören kişiyi seviyorlar