Görüş Bildir
Haberler
Aşısızlara Test Zorunluluğunun Kaldırılmasına Doktorlardan Tepki Yağdı: 'Salgına Teslim Olduk'

Aşısızlara Test Zorunluluğunun Kaldırılmasına Doktorlardan Tepki Yağdı: 'Salgına Teslim Olduk'

Aşısızlara yönelik test şartının kaldırılması kararına doktorlardan tepki geldi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan  'Bu resmen 'kaç kişi ölürse ölsün, Omicron ne kadar yayılırsa yayılsın' demektir' ifadelerin kullanırken, Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu “Salgına teslim olduk' yorumunu yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Reuters

Sağlık Bakanlığı'nın aşısız ve aşı sürecini tamamlamayan kişilerin toplu alanlarda bulunması ve seyahat etmeleriyle ilgili genelgesi değişti. Koronavirüs Bilim Kurulu'nun yeni tavsiye kararı doğrultusunda genelge yürürlükten kaldırıldı. 81 il valiliğine kararla ilgili yazı gönderildi.

Buna göre aşısızlara getirilen PCR testi zorunluluğu tamamen kaldırıldı. Böylece, seyahat, etkinlik, iş yeri ve okullara yönelik test zorunluluğu kalkmış oldu. Bundan böyle aşı yaptırmayan kişiler konser, sinema vb. etkinliklere test yaptırmadan girebilecek.

"Vaka sayıları artacak ama biz bunu tespit edemeyeceğiz"

"Vaka sayıları artacak ama biz bunu tespit edemeyeceğiz"

Kararın duyurulmasının ardından, Habertürk canlı yayınında soruları yanıtlayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, söz konusu gelişmeyi eleştirdi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Anladığım kadarıyla PCR testi kapasitesinin sonuna gelindi, vaka sayıları da (test) yaptıkça artıyor. 'PCR testi yapamıyoruz' denilmek isteniyor. Hızlı tanı testlerini de aylardır söylememize rağmen uygulamaya sokulmadığı için bu noktaya geldik' açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Ceyhan, gelişmiş ülkelerin çoğunun da uçağa binerken veya kalabalığa girerken PCR testi istemediğine dikkat çekerek, 'Ama şart koyuluyordu; o da aşı şartıydı ve Omicron'un giderek yaygınlaşmasıyla kısıtlayıcı kurallar geldi ama dünyada bu kısıtlayıcı kuralları iyice gevşeterek test sayısını azaltan tek ülkeyiz, bu şekilde uygulama yapan hiçbir ülke duymadım. Bunun sonucunda olacak şey çok açıktır; vaka sayıları artacak ama biz bunu tespit edemeyeceğiz çünkü öyle bir karar açıklandı ki artık temaslı taraması yapılmayacak, temaslılara test yapılmayacak, sadece belli belirtileri olanlara yapılacak' diye konuştu.

"Bilimsel bir karar değil"

"Bilimsel bir karar değil"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Omicron'un belirtilerinin farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Ceyhan, '(Omicron) Daha hafif seyrediyor. Bu şu demek; çok nadir test yapacağız, vakaları tespit etmeyeceğiz. Omicron nedeniyle vaka sayıları ülkelerde hızla artarken, Türkiye de 60-70 binlerde idare ediyor. Anlaşılan bu şekilde de olmaya devam edecek ancak bugün açıklanan karar hiçbir şekilde bilimsel olarak doğru, kabul edilecek veya tartışılacak bir karar değil. Bu resmen 'Omicron yayılsın, her gün şu kadar insan ölsün, bu durumu sürdüreceğiz' anlamına geliyor. Hedefi bilemem ama neticede ortaya çıkacak durum budur' dedi.

"Aşılama da olumsuz etkilenecek"

"Aşılama da olumsuz etkilenecek"

Sağlık Bakanlığı ayrıca geçtiğimiz günlerde karantina süresi 7 güne düşürmüş ve tarama testlerini kaldırmıştı. 

Vaka sayıları rekor kırarken önlemlerin gevşetilmesini değerlendiren TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Bunu anlamak mümkün değil. Pandemiyi ağır koşullarda yaşıyoruz, 80 bine yaklaşan vakalar ve 150 civarı günlük ölümler var. Daha fazla tedbir beklerken neredeyse salgını yok sayan bir yola girildi. Bunun bilimsel bir yönü olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Cumhuriyet'e konuşan Ökten, testlerin kaldırılması yerine artması gerektiğini vurguladı. Ökten, “Kabul edeceğimiz uygulamalar değil. Her gün vaka sayısı artıyor. Test azalınca vakalar artsa da salgının gerçek boyutu anlaşılamayacak. Bu da hastalığın toplumda yayılmasına neden olacak. Günlük vakalar 100 bini aşabilir” uyarısını yaptı. Aşılamadaki eksikliğin de bu kararlar nedeniyle olumsuz sonuçları olacağını belirten Ökten, “Aşılamayı artırmamız lazım. Hastalıktan aşılama kurtarabilir” ifadelerini kullandı.

"Hedef sürü bağışıklığı ise mantıklı değil"

"Hedef sürü bağışıklığı ise mantıklı değil"

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise, “Bu salgın mücadelesinin tamamen bırakılması, teslimiyeti ifade ediyor. Salgının boyutuyla tedbirlerin yenilenmesi gerekirken tümden bırakılmasının bilimle ilgisi yok. Salgına teslim olduk” yorumunu yaptı. 

Alınan kararla sorumluluğun tamamen yurttaşa bırakıldığını söyleyen Küçükosmanoğlu, “Bir yandan kendileri vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda artış olduğunu söylüyorlar. Ama sorumluluğu ‘dikkatli olun’ diyerek vatandaşa bırakıyorlar” ifadelerini kullandı.

Alınan kararların tabloya nasıl yansıyabileceğine ilişkin konuşan Küçükosmanoğlu, “Şu an zaten yüksek sayılar var ama bu kararların bir artışa neden olması bekleniyor. Sürü bağışıklığına ulaşma hedefi varsa bunun mantıklı olmadığı görülüyor. Çünkü Omicronla insanlar geçirse bile yeniden hastalığa yakalanabiliyor. Tedbirlerin gevşetilmesi için uygun bir zaman olmadığını düşünüyorum” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
40
35
30
10
7
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
biri

Ülkede bilim yok ki kurulu olsun..

Miray Doğan

Bizimkilerin kamu spotu yapmaktan başka işleri güçleri yok

kusuratialinmayanpi

İki tane kursa gidiyorum haftanin 5 gün okula gidiyorum neden asisizlarla ayni sınıfta olayım? Sırf bu kişilerin virüsü küçük çocuklara, aşıya alerji olanlar... Devamını Gör

Tuncay Şahin

İki kursa gidip cümle kuramıyorsun. Bence kursu bırak başka bir şey dene demek gibi bak aşı seni virüsten koruyor ise kes sesinin otur yok korumuyor ise niye... Devamını Gör

Kaan Göçmen

Aşılılar neden korkuyor anlamadım aşı onları korumuyor muydu?